eller gå til Alle emner

Hvordan kan børn reagere i en skilsmisse?

For et barn kan en skilsmisse mellem forældrene føles voldsom. Forstå barnets reaktioner, og se, hvad du kan gøre som forælder.

MØD_Top_Skilsmisse_200px

Gode råd om barnets reaktioner

 • Hvis barnet reagerer med vrede og frustration

  Børn har brug for kontakt med voksne. Det har de i så høj grad, at de hellere vil have negativ kontakt, end ingen kontakt.

  Derfor kan dit barns vredesudbrud og trodsighed være et tegn på, at det har brug for mere nærvær. I stedet for at irettesætte og afvise, så giv omsorg og prøv at finde ud af, hvad der ligger bag adfærden.

 • Hvis barnet reagerer ved at blive overansvarligt

  Hvis barnet begynder at undgå konflikter og tager opgaver på sig i hjemmet, risikerer dets egne behov at blive overset. Børn kan også påtage sig et følelsesmæssigt ansvar, som de ikke er modne til ved for eksempel at blive mors eller fars fortrolige eller én, der trøster.

  Det er vigtigt, at barnet ikke overtager rollen som den voksnes nærmeste fortrolige. En rolle, der bliver ledig, når et parforhold opløses.

 • Hvis barnet får problemer i skolen eller med vennerne

  Et barn kan vise, at det er under følelsesmæssigt pres ved lettere at blive ked af det eller vredt. Det kan påvirke barnets forhold til kammeraterne, som ikke nødvendigvis forstår, hvad der sker.

  Dit barn kan også få problemer med at følge med i skolen, fordi det ikke kan koncentrere sig eller huske lige så godt, hvilket er almindeligt i en krisesituation. Hjælp med at støtte og planlægge lektielæsningen, hvis barnet ikke selv har overskud til det. Fortæl eventuelt læreren og pædagogerne om jeres skilsmisse.

 • Hvis barnet bliver indadvendt eller angst

  Barnet kan også reagere med angst. Det kan for eksempel vise sig som ondt i maven, søvnproblemer, mareridt og pludselig frygt for mørke.

  Det er heller ikke ualmindeligt, at barnet isolerer sig og virker trist. Det kan være en måde at bearbejde den nye situation på. Det er en god idé at spørge ind til det, hvis jeres barn ændrer adfærd, så du får øje på det, hvis jeres barn ikke trives.

Børne- og ungdomsbøger

 • Læs højt eller læs selv om skilsmisse

  Her er et lille udpluk af bøger til forskellige aldersgrupper. Det er en god ide at spørge på dit lokale bibliotek, hvilke bøger de har, som passer til dit barns alder.

  "Jeg er (også) skilsmissebarn" (fra 13 år)

  Seks interviews med unge i alderen 12-15 år og seks kapitler med gode råd til unge om skilsmisse. Forfatter: Anne Louise Stevnhøj.

  ”Min skilte familie” (9-13 år)

  I denne bog kan du møde nogle børn fra 4. klasse og nogle større skolebørn, som går i 6. klasse. Børnene har det til fælles, at deres mor og far er skilt. Forfattere: Else Marie Schmidt Andersen, Trine Hjorth Bønnerup og Rikke Mølbak.

  ”Albert er skilt” (4-8 år)

  I denne bog kan du møde nogle forskellige børn fra 0. klasse og nogle større børn, som går i 2. klasse. Børnene har det til fælles, at deres mor og far er skilt. Forfattere: Else Marie Schmidt Andersen, Trine Hjorth Bønnerup og Rikke Mølbak.

  ”Far kommer” (fra 3 år)

   Axel skal hen og besøge sin far. Men hans far er forsinket, og Axel bliver utålmodig og surmulet, inden han endelig kommer. Forfatter: Inger Lindahl.