Er du og din partner uenige?

Med en graviditet følger ofte mange følelser. Måske oplever du, at du og din partner reagerer meget forskelligt. Den ene af jer kan være fast besluttet på at gennemføre graviditeten, mens den anden har svært ved at finde vej i tvivlen. Her kan du læse om, hvordan I bedst taler sammen om tvivlen og jeres forskellige holdninger til spørgsmålet ”abort - eller ej”? 

Et svært valg kan få jer til at reagere anderledes end forventet

Mange oplever at have ret klare forestillinger om, hvordan man selv eller ens partner vil reagere, hvis man bliver stillet over for valget om “abort – eller ej”. Måske har du haft den holdning, at du aldrig ville kunne vælge abort. Det kan også være, at du har haft bestemte forestillinger om, hvordan rammerne for både karriere, økonomi og parforhold skal være, før du vil stifte familie. Og nu står du i en situation, som slet ikke lever op til dine forventninger. At dine værdier og forestillinger bliver sat på spil, kan være med til at forstærke tvivlen. 

Valget kan sætte jeres forhold på en prøve 

Generelt kan alt i livet virke usikkert, når man er presset til at træffe et så stort valg – og så er der samtidig knapt med tid. Et ellers velfungerende parforhold kan pludselig blive skrøbeligt, og det kan være svært at genkende de sider af din partner, som kommer frem, selvom I kender hinanden godt. 

Som mand kan du stå i det dilemma, at det i sidste ende er kvinden, som har ret til at træffe valget. Omvendt kan du være bekymret for, om det er i orden, hvis du lægger pres på hende for enten at afbryde graviditeten eller gennemføre den. Måske er du bange for, om hun kan tilgive dig bagefter, hvis hun ender med at træffe den beslutning, du ønsker.

Læs mere om hvilke reaktioner og tanker, du kan opleve som mand ved tvivl om abort.

Som kvinde tænker du måske på, om du kan træffe så vigtigt et valg på egen hånd, når du ved at beslutningen kommer til at påvirke din partners liv markant, lige meget hvad du vælger at gøre. Måske har han meldt ud, at I ikke længere kan være sammen, hvis du gennemfører graviditeten. Du kan på den måde føle, at du står til at miste noget betydningsfuldt, uanset hvad du vælger. 

Læs mere om hvad du kan gøre, hvis du er gravid og i tvivl om abort.

Sådan nærmer I jer en beslutning, selvom I er uenige

At vise respekt for hinanden er en vigtig forudsætning, hvis det skal lykkes at nå frem til en beslutning. Mange par i samme situation oplever, at samtalen kører af sporet, fordi de hver især fokuserer på, at den andens holdninger er forkerte, mens ens egne holdninger er de rigtige.

Er I uenige, kan det være svært at forstå din partners synsvinkel, når der er så meget på spil – og der skal træffes så livsændrende en beslutning. Det kan samtidig være, du er bange for at give indtryk af at give din partner ret, hvis du prøver at vise forståelse.

Hvis hensynet til den andens perspektiv mangler, fratager I hinanden muligheden for at føle sig hørt og forstået. Netop det at føle sig forstået, når det drejer sig om så vigtig en beslutning, kan være afgørende for at komme godt videre som par bagefter. Hvad enten I ender med at gennemføre graviditeten eller vælger at få en abort.

Tal om den tvivl, I måske har til fælles

Et råd til at opnå respekt for hinandens ståsted og skabe en samtale, hvor I lytter og ikke kun står fast på jeres egne holdninger, kan være at fokusere på det, I muligvis har til fælles – nemlig tvivlen.

Måske er du helt sikker på, at du ønsker at gennemføre graviditeten. Dog er der en lille del af dig, der fortryder, at timingen ikke er en anden. Din partner har det måske lige omvendt og ser abort som den bedste udvej uden dog at være sikker i sin beslutning.

Lykkes det for jer at lytte til, hvordan den anden oplever situationen, og begge være åbne omkring den del af jer, som stadig tvivler – har I en samtale, der tager afsæt i noget, I begge oplever.

Måske I med det udgangspunkt kan nå frem til en beslutning, I kan være fælles om. Eller om ikke andet i hvert fald få en gensidig forståelse for, at I har forskellige grunde til at mene, som I hver især gør.

Flyt fokus fra den rigtige beslutning – til den gode samtale

I Holdepunkt – Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning – møder vi ofte kvinder eller mænd, der spørger: ”Hvordan ved jeg, at det er den rigtige beslutning?”

Når man er to uenige parter, bliver det kun endnu mere tydeligt, at der ikke findes én rigtig beslutning – da den rigtige beslutning for dig, jo netop er lig med den forkerte beslutning for din partner.

Derfor kan det give bedst mening, at I til en start flytter fokus fra den afgørelse, I skal træffe, til hvordan I sammen skaber den gode samtale.

10 skridt til den gode samtale, når I er uenige
  1. Indstil dig mentalt på en samtale, hvor du respekterer den andens ståsted
  2. Lad din partner tale ud og lyt uden at afbryde
  3. Er der noget af det, der bliver sagt, som du ikke kan slippe, og som gør det svært for dig at bevare koncentrationen, så notér det hurtigt på et stykke papir og vend tilbage til at lytte
  4. Opsummér til slut eller gentag løbende din partners budskab og spørg, om det er rigtigt forstået, så han eller hun føler sig hørt
  5. Husk på intet tidspunkt at vurdere eller dømme, hvad din partner siger eller synes
  6. Skift rolle, så du også får taletid uden at blive afbrudt
  7. Tal sammen om vilkår og rammer for valget. For eksempel det svære ved, at valget i sidste ende er kvindens, og hav respekt for de følelser, der for jer begge er forbundet med det faktum
  8. Tal til sidst om, om der er noget i den svære proces, som I har til fælles
  9. Rund af og vend, om I nu er i stand til at træffe en beslutning, eller om I skal have mere tid
  10. Aftal, hvornår I taler igen og forsøg, hvis det er muligt at slippe tankerne om beslutningen for en stund

Meld klart ud – og søg eventuelt professionel og uvildig rådgivning

Når I har talt situationen igennem og begge haft lejlighed til at fortælle, hvad I føler, er det vigtigt, at I hver især melder klart ud, når den endelige beslutning skal tages.

Vær konkrete og ikke mindst ærlige, da det er et stort valg uden mulighed for at indgå et kompromis eller at ”mødes-på-halvvejen”.

Er det svært at tale om tingene, kan det være en god ide at opsøge professionel, uvildig rådgivning. Så kommer I til at tale med en person, der forholder sig neutralt til jeres valg, men som kan hjælpe jer med at få belyst de forhold og faktorer, som kan spille en rolle for jeres beslutning.

Få rådgivining og støtte ved tvivl

Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning, Holdepunkt, tilbyder støttesamtaler ved tvivl om abort (Link til ‘Støttesamtale ved tvivl om abort’). Her er der mulighed for at snakke både individuelt eller som par med en af vores rådgivere.

I Holdepunkt giver vi støttesamtaler ved tvivl om abort: 

Det er også muligt, at booke tid i telefonen til en fysisk aftale i et af vores landsdækkende rådgivningshuse.

Samtaler med par tilbydes ved fysisk fremmøde i et af vores rådgivningshuse. Vi tilbyder ikke par støttesamtaler over telefon eller chat.  

Rådgiverne er hverken for eller imod abort – og de fortæller jer ikke, hvad I skal gøre. Men de kan hjælpe med at skabe et overblik over jeres situation – og de vil forsøge at gøre det mere overskueligt for jer at træffe et valg. I har også ret til en støttesamtale efter en eventuel abort.

Relaterede artikler

Du kan få en støttesamtale, hvis du er i tvivl

Er du gravid og i tvivl, om du ønsker barn eller abort, tilbyder Holdepunkt gratis støttesamtaler. Det har Mødrehjælpen, som står bag rådgivningen i Holdepunkt, gjort i mere end 30 år. Og vi har derfor stor erfaring i at hjælpe kvinder som dig.

Er du gravid – og i tvivl om hvad du skal gøre?

En graviditet kan vække mange følelser i dig. Og særligt hvis den er uventet, kan det føles så overvældende – at du har svært ved at tænke klart og finde ud af, hvordan du skal forholde dig. Her kan du læse om dine muligheder og finde en række spørgsmål, der kan være vigtige at overveje, hvis du er i tvivl om abort.

Del artiklen: