Fortællinger

Julen ramlede, da fyresedlen kom

Mødrehjælpens julehjælp gav Anita mulighed for at glæde sine tre drenge med en julegave. Hjælpen kom ovenpå en hård tid, hvor tvungne flytninger og en fyreseddel havde bombet økonomien helt i stykker.
Modelfoto

Jeg husker dagen tydeligt. Vi vidste godt, at der skulle skæres ned, og at vores mellemleder ville prikke de folk på skulderen, som skulle fyres. Men jeg følte mig ikke truet efter 13 år i firmaet. Lige pludselig kommer hun og henter mig, og så var jeg godt klar over, hvad klokken havde slået.

Jeg vrælede hele vejen hjem. En ting er at miste sit arbejde, men det, der gjorde mig allermest ked af det, var den økonomiske usikkerhed.

Økonomien blev bombet tilbage

Jeg var blevet skilt 6 år tidligere og havde kæmpet for at finde en permanent bolig til mig og mine drenge. Jeg nåede at flytte fire gange de første 4,5 år. Det var dyrt at låne til indskud hver gang, så jeg fik en gæld, der blev større og større.

Da fyringen kom, boede vi i en lejlighed, som jeg var rigtig glad for. Inden da havde vi haft en toværelses, hvilket var svært med tre drenge. Nu havde de langt om længe fået deres eget værelse, og der var fod på økonomien. Lige pludselig blev jeg bombet tilbage.

Jeg frygtede for fremtiden. Jeg havde lovet mine børn, at det nu var slut med at flytte. Men dagpenge harmonerer ikke med en husleje på 8.500 kr. og store udgifter til et banklån.

Jeg tænkte, at det brænder sammen det her.

Det var forfærdelig at skulle sige til drengene, at vi blev nødt til at flytte igen. Konstant i det daglige fik de at vide: ”Det har vi ikke råd til”. Jeg følte mig som en lortemor.

Flytning, minus på kontoen og ingen penge til julegaver

Da jeg søgte julehjælp sidste år, var det lige lykkedes at finde en billigere lejlighed, som vi skulle flytte i den 1. december. Udgifterne til flytningen kom oveni julen.

Jeg havde også fundet nyt job som rengøringsassistent på et plejehjem. Jobbet har jeg stadig, og det er dejligt at komme ud af døren hver dag og glæde de gamle, men det har ikke forbedret min økonomiske situation. Jeg er gået så meget ned i løn og får ikke meget mere ud af det, end jeg fik på dagpenge. Men hvem ønsker at gå arbejdsløs?

Op til jul sidste år tænkte jeg på økonomien hver dag. De penge, jeg har at gøre godt med, rækker hverken til tandlæge eller frisør. Jeg har sågar været derude, hvor jeg ikke havde råd til at købe mad til drengene, men måtte lave havregrød til aftensmad.

Jeg kan særligt mærke det på den lille på 13 år, som bliver påvirket af kammeraterne i skolen. Havde jeg bare været alene, skulle jeg nok klare den, men når man har børn, betyder økonomien stort set alt.

Drengene glæder sig altid til jul, men jeg hader december. Selvom de siger ”mor, det gør ikke noget. Bare vi er sammen og kan hygge”, så gør det mig rigtig ked af det, at jeg ikke har råd til at give dem noget, de ønsker sig. Det er hårdt som mor, når man ved, hvordan det ser ud i andre hjem, hvor ungerne kan pakke den ene gave op efter den anden. Hos mig ligger der måske tre pakker i alt, hvis jeg er heldig.

Det var guld værd at se drengenes glæde

Jeg var alene hjemme, da jeg fik svar på, at jeg havde fået julehjælp fra Mødrehjælpen. Jeg dansede rundt i hele lejligheden. Det var guld værd at se drengenes glæde over, at der lå gaver til dem. Det kan ikke beskrives, det skal opleves.

Jeg brugte også lidt af pengene på nogle billige ting til pakkeleg. Dem raflede vi om, da vi havde spist. Det var super hyggeligt, og jeg er taknemmelig for, at jeg kunne give dem sådan en juleaften.

Se hvordan du kan støtte Mødrehjælpens Julehjælp her

Sådan ser fremtiden ud

2015 var et udfordrende år for Anita, som for tre uger siden fik fjernet sit ene bryst på grund af mistanke om kræft. Heldigvis lød svaret på prøverne, at det var opdaget i tide. Hun er lige nu sygemeldt, men forventer at vende tilbage til rengøringsjobbet i det nye år.

Artiklen blev udgivet d. 18. december 2015.

Hjælp os med at bekæmpe børnefattigdom!
I Mødrehjælpen hjælper vi hver dag børnefamilier, der lever i fattigdom. Vær med til at gøre en forskel - støt vores arbejde her.

Få den nyeste viden