Fortællinger

Julehjælpen var sidste udvej

I december 2014 stod Rasmus i sit livs værste personlige og økonomiske kaos med udsigt til at måtte aflyse juleaften med sin 14-årige datter. Læs hans beretning om at søge julehjælp hos Mødrehjælpen.
Modelfoto

Jeg kan huske, at stressen farede rundt i kroppen, da jeg sendte ansøgningen om julehjælp til Mødrehjælpen d. 9. december i 2015.

Hvis jeg får et nej, hvad gør jeg så?

I ansøgningen om julehjælp havde jeg blandt andet skrevet:

“… Min datter skal holde jul med mig alene for første gang i sine 14 år. Jeg har enten været udsendt eller på arbejde, eller også har hun skullet holde jul hos sin mor. Jeg er veteran og lider af PTSD, angst og depression. I marts 2014 fik jeg min anden blodprop i hjertet, hvilket også gør denne jul helt speciel for mig. Det er en svær tid at være sygemeldt på. Julen er gavernes og hyggens tid, men det er meget begrænset med 9 kr. på kontoen. Derfor dette nødråb.”

Jeg var et stort nervevrag og havde de sidste dage haft endnu flere mareridt, endnu flere flashbacks til oplevelserne i Afghanistan.

Hvis jeg får nej her, hvad gør jeg så? Det var ligesom sidste udvej.

Et liv med PTSD har gjort livet svært

Jeg er tidligere soldat og har fået konstateret PTSD, som er et resultat af min sidste udsendelse i 2006.

Psykologer og psykiatere mener, at min stress er skyld i de to blodpropper, jeg har haft i hjertet. Den seneste kom i marts 2014 og ødelagde dele af mit venstre hjertekammer, så pumpefunktionen nu er nedsat. Det gør, at jeg ikke har så meget energi.

Jeg har fået at vide, at det nok ikke er den sidste blodprop. Det går pludselig op for en, at næste gang er jeg måske ikke så heldig, at jeg overlever. Man skal sætte pris på hver dag, hvem ved, om det måske er den sidste.

Derfor havde jeg også set meget frem til at fejre jul med min datter. Alene bare os to for allerførste gang. Jeg havde planlagt det i et stykke tid.

Som andre forældre vil jeg gerne glæde mit barn alt det, jeg overhovedet kan.

Når ét brev kan ændre alt

Kommunen skrev op til december, at jeg ikke længere kan få sygedagpenge. Fra den ene dag til den anden mistede jeg en stor del af min indkomst. Alle planer om jul gik i kage. Jeg kom på revalidering og får nu, hvad der svarer til kontanthjælp, fordi de modregner de udbetalinger, jeg får fra min private sygeforsikring.

Der er ingenting, der hænger sammen i min økonomi. Jeg har et par tusinde kroner til mig selv om måneden. De penge skal blandt andet dække medicin, mad, samvær med min datter og transport – og det er dyrt, når man som jeg bor på Bornholm, hvor der er langt mellem tingene. Når jeg skal til psykolog, skal jeg 25 km med bus den ene vej. For at komme til samtale med min psykiater skal jeg 25 km den anden vej. Alt, hvad jeg har brug for i min behandling, koster penge. Det er penge, jeg ikke har.

Økonomien er med til at stresse mig endnu mere. Jeg havde glædet mig til en hyggelig jul med min datter. Men efter kommunens besked bekymrede jeg mig mest over, hvordan jeg skulle sige til hende, at jeg blev nødt til at aflyse. Jeg havde ikke penge til at betale både billetter fra og til Bornholm og samtidig købe mad og gave. Tanken om, at jeg blev nødt til at skuffe hende, gjorde ondt.

Læs også fortællingen “Julen ramlede, da fyresedlen kom”

At se min datters glæde juleaften var fantastisk

Da jeg fik svar på min ansøgning, blev jeg utrolig lettet og rørt over, at jeg var godkendt. Nu kunne jeg hente min datter og aflevere hende igen.

Jeg købte en parfume til hende. Det var stort at kunne glæde hende. Hun ved godt, hvordan situationen er. Det har jeg aldrig lagt skjul på. At se glæden i hendes øjne var fantastisk. Hun havde nok også tænkt, at det måske kunne ske, at det ikke blev til noget. Hun er ikke dum.

Jeg kan mærke, at vores første jul har påvirket vores forhold i en positiv retning. Det giver et boost og skaber noget tillid efter de mange skuffelser, hvor ting er gået i vasken, fordi der ikke har været penge til det ene eller det andet.

Sådan ser fremtiden ud

Rasmus oplever i dag, at det går fremad med både hans PTSD, angst og depression. Han døjer stadig med de mén, det giver, at hjertets pumpefunktion er nedsat, men han har ikke oplevet blodpropper i hjertet siden marts sidste år.

For nylig er han startet i virksomhedspraktik, og muligvis kan han blive ansat i et flexjob samme sted, når praktikken er slut. At kunne få en stabil situation med en forbedret økonomi vil hjælpe på stressen.

Artiklen blev første gang udgivet d. 11 december 2015. 

Hjælp os med at bekæmpe børnefattigdom!
I Mødrehjælpen hjælper vi hver dag børnefamilier, der lever i fattigdom. Vær med til at gøre en forskel - støt vores arbejde her.

Få den nyeste viden