Fortællinger

Uden julehjælpen var det ikke blevet jul

For tre år siden vendte en arbejdsulykke op og ned på Ann Christoffersens liv. Fra den ene dag til den anden gik hun fra at være selvforsørgende overskudsmor til sygemeldt kontanthjælpsmodtager uden en krone på lommen.

”De seneste tre år har været så hårde især for mine tre børn. De har måtte vænne sig til at få nej hele tiden. Nej til nyt tøj, nej til en biograftur, nej til ferie, nej til pakkekalender og nej julegaveønsker.”

Sådan fortæller 45-årige Ann Christoffersen. Hun er enlig mor til tre børn i alderen 10-20 år, som alle bor hjemme – og så er hun en af de 3.000 forsørgere, der sidste år modtog julehjælp fra Mødrehjælpen.

”Det var rigtig svært at søge hjælpen. Det var faktisk forfærdeligt. Jeg har altid klaret mig selv. Og selvom jeg blev lettet, da jeg fik at vide, at jeg var godkendt, og der derfor var penge til at købe julegaver til børnene, så fik jeg også snerten af, at jeg ikke er god nok. Men uden julehjælpen havde der ikke været penge til julegaver, så jeg er meget taknemmelig.”

Ulykken der ændrede alting

Ann Christoffersen har altid forsørget sig selv og sin familie. Først som socialpædagog for udsatte unge, men en omstrukturering på arbejdspladsen fik hende til at skifte spor og starte som rengøringsassistent på børnenes skole.

”Min identitet var mit arbejde, og jeg elskede det. Hver morgen kl. 05.00 strøg jeg afsted med et smil på læben. Mine arbejdstider var gode, og jeg havde derfor god tid til mine børn. Min yngste var den gang fem år, og det var dejligt at kunne hente tidligt,” fortæller Ann.

Men en arbejdsulykke ændrede livet for Ann og hendes familie fra den ene dag til den anden.

”Jeg var i gang med at støvsuge en trappe på skolen, og der var tre trin tilbage. Dem havde jeg helt styr på. Men pludselig gled jeg og hang i luften, og her nåede jeg at tænke; jeg skal tage fra med hånden, ikke med hovedet. Det gjorde jeg, men jeg landede helt galt på mit ene håndled.”

Og uheldet stoppede ikke her. Lægerne lavede en fejl i operationen af hendes håndled, hvilket medførte, at hun udviklede sygdommen CRPS – en sygdom i nervesystemet, som blandt andet kommer til udtryk ved stærke og længerevarende smerter. For Ann har det betydet, at hendes arbejdsevne er nedsat med 90 pct. og udsigterne til at komme i job igen er lig nul.

”Psykisk har det været meget opslidende at miste mit arbejdsliv allerede som 40-årig. Det er jo også en del af ens sociale liv. Især den lille har svært ved at forstå, hvorfor jeg ikke kan det samme som hendes klassekammeraters forældre. Hun spørger mig tit om, hvorfor jeg ikke er med i forældrerådet, eller hvorfor jeg ikke bare bager en kage til klassen, og hun har svært ved at forstå, at jeg hverken har overskud eller penge til det.”

Sygdommen betyder for Ann Christoffersen, at hun har kroniske og konstante nervesmerter i venstre hånd og arm, som nu også har forplantet sig i ryggen. De mange år på stærke smertestillende medicin har også påvirket hendes koncentrationsevne og hukommelse.

Kontanthjælpsloftet betød ekstra afsavn

Tiden efter arbejdsulykken har været en lang kamp mod systemet. Ann røg på kontanthjælp undervejs i udredningen af hendes arbejdsevne, og i 2016 blev familien ramt af kontanthjælpsloftet, hvilket i runde tal kostede dem 3000 kr. om måneden. De penge, som reelt var familiens rådighedsbeløb.

”Udsigterne i 2016 til at jeg kunne komme i arbejde igen var ganske små. Selv min egen sagsbehandler på jobcentret sagde til mig, at jeg ikke skulle forvente at komme i lønnet job igen nogensinde,” siger Ann og fortsætter:

”Økonomisk har det virkelig været en hård omgang. Tidligere gik begge piger til to aktiviteter. Først blev det skåret ned til en, og den havde jeg til sidst heller ikke råd til. Heldigvis har kommunen betalt de seneste to årskontingenter. Vi har ikke længere råd til en biograftur i juleferien, vi kommer aldrig ud og bowle, og vi kommer ikke på sommerferie længere. Det har virkelig været hårdt for børnene – især for den lille. Hun vokser op i en anden tid, hvor hendes venner ikke mangler noget. Hendes venner har alt og hun har intet.”

Derfor betød det en verden til forskel, da Ann sidste år fik tildelt julehjælp fra Mødrehjælpen.

”Jeg blev så lettet, da jeg fik beskeden. Det gav mig en ro i maven, for så vidste jeg, at der var penge til at børnene kunne få en julegave hver. Og at se dem pakke gaverne op var stort. Især tanken om, at det var muligt for mig at give mine børn en gave, fordi nogle gode mennesker havde valgt at støtte juleindsamlingen, var meget rørende. Og noget jeg er meget taknemmelig over.”

Lys for enden af tunnelen

I år behøver Ann Christoffersen og hendes familie heldigvis ikke bekymre sig lige så meget over hverken julen eller deres økonomiske situation. Ann har netop fået tilkendt en arbejdsskadeerstatning, og den luner, selvom den ikke fjerner hendes sorg over at have mistet 90 pct. arbejdsevne.

”I år behøver jeg heldigvis ikke søge hjælp hos Mødrehjælpen. Men jeg ved, at der er mange andre, der har brug for hjælpen, og jeg ved, hvor stor en forskel, den kan gøre, når julen ser sort og uoverskueligt ud,” slutter Ann.

Artiklen blev første gang publiceret på hjemmesiden d. 14 nov. 2018.

Hjælp os med at bekæmpe børnefattigdom!
I Mødrehjælpen hjælper vi hver dag børnefamilier, der lever i fattigdom. Vær med til at gøre en forskel - støt vores arbejde her.

Få den nyeste viden