Fortællinger

Uden julehjælpen var det ikke blevet jul hjemme hos os

Betina Jensen var en af de 3.044 forældre, der i 2018 modtog Mødrehjælpens Julehjælp. Med den økonomiske hjælp kunne Betina give sin seksårige søn, Jake, en god jul.
Foto: Lars Horn

Hjemme hos 34-årige Betina Jensen og hendes seksårige søn, Jake, minder december om alle de andre måneder i året. Selvom der er pyntet op til jul i gaderne, og der er julekalender i fjernsynet, mærker de ikke højtiden hjemme hos Betina og Jake i Nordjylland.

”Jeg har ikke råd til at give min søn en jul. For regningerne skal jo også betales i december, og når alle vores faste udgifter er betalt, er der ikke råd til noget ekstra,” fortæller Betina Jensen, der er på kontanthjælp, efter hun for år tilbage blev ramt af en depression.

Inden Betina Jensen blev syg, arbejdede hun som butiksassistent – et job, hun drømmer om en dag at kunne komme tilbage til. Derfor kæmper hun hver dag hårdt for sit mentale helbred.

”Da sygdommen var værst, var jeg virkelig langt nede. Jeg følte ikke, at der var noget, der var værd at leve for. Oven i det hele syntes jeg jo, at det var enormt pinligt, at jeg pludselig ikke kunne arbejde længere, og at jeg var nødt til at være på kontanthjælp,” siger hun.

Men da Betina Jensen blev mor til Jake, ændrede hendes syn på fremtiden sig. Hun kæmper stadig med sit mentale helbred, men i dag er hun overbevist om, at kampen er det hele værd. ”Da jeg blev mor, var der slet ingen tvivl om, at jeg blev nødt til at kæmpe for mit helbred. Min søn fortjener at have en rask og glad mor, der giver ham kærlighed og støtte,” siger Betina Jensen.

LÆS OGSÅ: Mødrehjælpen samler ind så flere fattige børn kan holde jul

Bekymringernes tid

Betina Jensens sygdom har haft store konsekvenser for familiens økonomi, og når julen nærmer sig, mærker hun for alvor, at bekymringerne presser sig på.

”Jeg vil så gerne give min søn en glædelig jul. Han hører jo fra alle sine skolekammerater, at de hver dag vågner op til en lille pakke fra nissen, og at de i weekenderne er på juleture med deres familier. Alt det synes jeg jo også, at min søn fortjener.”

”Men jeg er nødt til at prioritere huslejen og sørge for, at vi får mad på bordet,” siger hun.

Jake ved godt, at hans mor ikke har råd til ret meget udover de væsentligste nødvendigheder, og når Betina Jensen må sige nej til sin søn, bliver hun ramt af dårlig samvittighed.

”Han ved jo godt, at vi ikke har råd til ret meget ekstra. Jeg må tit sige nej til ham, når han spørger om noget, selvom det ikke er meget, han beder om. Når jeg siger nej, foreslår han, at han selv kan gøre noget for at tjene nogle penge. Men han er kun seks år gammel, og han burde jo slet ikke tænke på, hvordan vi får råd til ting. Det giver mig dårlig samvittighed,” siger Betina Jensen.

Julehjælpen gav nyt håb

Sidste år fortalte Betina Jensens veninde hende om Mødrehjælpens Julehjælp. I begyndelsen var Betina Jensen betænkelig ved at søge hjælpen, fordi hun syntes, at det var svært at bede om hjælp, men med håbet om at kunne give sin søn en jul, udfyldte hun ansøgningsskemaet på Mødrehjælpens hjemmeside.

”Da jeg søgte Mødrehjælpens Julehjælp, håbede jeg selvfølgelig, at jeg ville være en af dem, som kunne få den. Så jeg kunne tillade mig at holde jul med min søn og måske pynte lidt op derhjemme. Men jeg har lært af mit liv, at man ikke skal forvente noget, så jeg turde ikke håbe på for meget,” siger hun.

Rørt til tårer

Da Betina Jensen fik at vide, at hun havde fået julehjælpen, kunne hun ånde lettet op.

”Jeg begyndte bare at stortude. Jeg kunne slet ikke forstå, at vi kunne være så heldige. Jeg hoppede og dansede rundt i hele stuen og skyndte mig at ringe til min mor. “Jeg kan bare huske, at jeg sagde: ’Mor! Vi kan holde jul! Jake og jeg kan holde jul’. Jeg var simpelthen så glad, lettet og rørt,” fortæller Betina Jensen.

Da Betina sidste år modtog julehjælpen, blev pengene blandt andet brugt på en ekstra julegave til Jake og et par gode juleoplevelser.

”Da vi fik hjælpen, tog Jake og jeg ud på en juletur, hvor vi så nisselandskaber og med god samvittighed fik en kop varm kakao. Det betød rigtig meget, at jeg kunne give Jake en god oplevelse, og at han følte, at han fik den samme jul som hans venner ovre på skolen,” siger Betina Jensen.

Betina Jensen har igen i år tænkt sig at søge Mødrehjælpens Julehjælp. Hvis hun får hjælpen, skal den ligesom sidste år bruges på at give sønnen, Jake, en god jul.

”Hvis jeg skulle være så heldig at modtage julehjælpen igen i år, er der ingen tvivl om, at de ekstra penge skal gå til at forkæle Jake lidt ekstra, så han også kan mærke, at det er jul,” siger Betina Jensen.

Artiklen er oprindeligt bragt i Mødrehjælpens medlemsblad MødrehjælpenNyt.

Om julehjælpen

Mødrehjælpens Julehjælp består af et kontant beløb og et tilbud om rådgivning fra Mødrehjælpens socialrådgivere.

Vil du støtte Mødrehjælpens Julehjælp?

Læs her, hvordan du kan støtte.

Få den nyeste viden