Fortællinger

Vi taler ikke om julen

Søren, der er folkeskolelærer i idræt og matematik, kender udmærket til børn fra økonomisk pressede familier, der ikke har råd til de basale ting, som vi andre tager for givet. Det gælder ikke mindst i julemåneden, hvor børnene og deres forældre mærker afsavnene særligt tydeligt.
glad dreng med nissehue
Modelfoto

Når man går i skole, kan det være et kæmpe tabu for børn at have meget få penge. Det oplever Søren ofte i sin hverdag som skolelærer – både blandt børnene og deres forældre. Det viser sig ikke mindst i situationer, hvor eleverne i klassen taler om materielle goder: Her trækker børnene fra økonomisk trængte familier sig hurtigt. Børnene isolerer sig, og de har tendens til at skjule sig for fællesskabet for ikke at blive konfronteret med, at de ikke har samme muligheder.

”Som underviser prøver jeg at lære mine elever, at der skal være plads til alle, at alle ikke har råd til det samme, og at vi alle er ligeværdige – men det kan være svært at trænge igennem. Børn i folkeskolen kan være meget barske ved hinanden, hvis man skiller sig ud,” fortæller Søren.

Børn fra økonomisk trængte familier oplever mange afsavn

”Jeg har været i mange situationer på mit arbejde, hvor jeg er blevet konfronteret med, at børn fra økonomisk pressede familier må lide afsavn i deres hverdag. De har ganske enkelt ikke råd til ting, som vi andre tager for givet. Samtidig må børnene nogle gange påtage sig et ansvar, som man ikke burde have i den alder.”
Søren har oplevet, at forældre ikke har haft råd til madpakken, hvis der skulle være penge til aftensmaden – hvor eleverne var heldige, hvis de kunne få en mad fra deres klassekammerater. Der er også elever, som lyver sig syge for at undgå at skulle på lejrtur, da de ikke vil give deres forældre dårlig samvittighed over ikke at have råd til kosten på turen.

Endnu et trist eksempel er de elever, som forsøger at undgå idrætsundervisningen, fordi forældrene ikke har råd til idrætstøj. Sådanne oplevelser har Søren haft på tværs af de skoler, han har arbejdet på.

Vi taler ikke om julen

Børnene oplever gennem hele året, hvordan det kan være udfordrende at komme fra en familie, der ikke har en særlig god økonomi, men særligt til jul bliver de sociale uligheder meget tydelige.

”Jeg snakker ikke med mine elever om juleferien, da jeg gerne vil beskytte de børn, hvor forældrene ikke har råd til at fejre jul. Sådan er det også med mange af mine kollegaer. Det kan nemlig hurtigt skabe nogle ærgerlige situationer, hvor jeg oplever, at børnene er meget sårbare, ” slutter Søren.

Mødrehjælpen giver børn en jul, de ellers havde været foruden

Mødrehjælpen hjælper og støtter sårbare børnefamilier gennem hele året, og vi forsøger at mindske de afsavn, som mange børn oplever. I julen er der et særligt behov, og derfor uddeler Mødrehjælpen hvert år julehjælp til de allermest trængte familier. På den måde er vi med til at sikre, at børnene får nogle gode minder med sig, som de vil kunne dele med deres kammerater efter juleferien.

Søren har undervist siden 2011 på fire forskellige skoler. Han er i artiklen blevet anonymiseret til hensyn for de familier, der omtales. Interviewet er oprindeligt bragt i Mødrehjælpens medlemsblad MødrehjælpenNyt 2018.

Læs julenummeret af MødrehjælpenNyt 2018.

Hjælp os med at bekæmpe børnefattigdom!
I Mødrehjælpen hjælper vi hver dag børnefamilier, der lever i fattigdom. Vær med til at gøre en forskel - støt vores arbejde her.

Få den nyeste viden