Nyheder

Danmarks fattigste børn har akut brug for hjælp

1. marts er det slut med det midlertidige børnetilskud til Danmarks fattigste børnefamilier, så de ved endnu ikke, om de kan betale regningerne. Uvisheden plager familierne og har store konsekvenserne for børnene.

Debatindlæg af Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen, Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet, og Signe Færch, forkvinde i Dansk Socialrådgiverforening.

Stadig flere desperate forældre rækker ud til os for hjælp, fordi de ikke kan få økonomien til at hænge sammen. Engang var det børnefødselsdage, koloni med klassen og en tur i svømmehallen, familierne måtte undvære. I dag har inflationen og energikrisen revet tæppet væk under deres økonomi, og de kæmper for mad på bordet og for at kunne betale elregningen, medicinen og huslejen.

1.marts vil en del af Danmarks allerfattigste familier opleve, at der går færre penge ind på kontoen. For dér stopper udbetalingen af det midlertidige børnetilskud, der hidtil har hjulpet de allerfattigste børnefamilier. For den enlige mor på kontanthjælp med et barn, drejer det sig om 1.282 kroner.

Socialdemokratiet og dets støttepartier i 2019 havde planlagt at gøre det midlertidige børnetilskud permanent. Men så kom valget. Og dén plan blev droppet.

At regeringen i stedet har bevilliget 50 mio. kr. til ekstra jule- og vinterhjælp, som uddeles af forskellige organisationer, er naturligvis godt. Det er en håndsrækning til familier, som kan gøre en forskel her og nu. Men det er en lappeløsning. En lappeløsning uden fremtidsperspektiver.

De i forvejen udsatte familier står nu med en kæmpe økonomisk usikkerhed. Mange af dem har udfordringer på flere fronter. Når deres økonomiske fundament er ved at falde sammen, bliver det endnu sværere at overskue problemerne. I en ny rapport fra Egmont Fonden fortæller halvdelen af de adspurgte udsatte forældre, at deres børn trives dårligere nu end for et år siden på grund af familiens økonomiske situation. Vi frygter, at det her vil forværre situationen yderligere.

Et samfund skal i høj grad vurderes på, hvordan de allermest udsatte behandles. 53.800 børn lever i fattigdom i det danske velfærdssamfund. Blandt dem ser vi, at nogle børnefamilier knap har råd til helt basale madvarer som mælk, grøntsager og babymad. At børnene ikke kan få vintertøj. At familier ikke kan betale for varme og el og husleje. Det er ikke godt nok.

Vi taler med rådvilde og økonomisk trængte familier dagligt. Børnene er kede af det, bekymrede og bliver mere og mere isolerede fra fællesskabet. Det bliver sværere for os at arbejde langsigtet med at komme til bunds i udfordringerne i og omkring familierne, når forældrene frygter, at deres børn endnu engang må gå sultne i seng.

Kære politikere. Vi er glade for, at der nu er indkaldt til forhandlinger om inflationshjælp. Vores håb er, at Danmarks trængte børn får den akutte hjælp, de har brug for, og at forældrene snart får afklaring. De familier, vi taler med, ved i forvejen ikke, hvor det næste måltid skal komme fra. De ved ikke, hvordan de skal få råd til vinterstøvler eller vigtig medicin. Eller om de kan betale næste måneds husleje. De har brug for, at I tager ansvar og handler nu, inden det er for sent. For mors og fars regninger skal også betales i marts måned.

Bragt på Avisen.dk

Få den nyeste viden