Nyheder

Debat: Gråzoner i corona-vejledning skaber åben krig i konfliktramte skilsmissefamilier

Hvert tredje barn vokser op i en skilsmissefamilie. Mange af disse børn er i disse dage ekstra belastede af, at deres forældres i forvejen spændte relation bryder ud i åben krig om, hvordan retningslinjer om corona-pandemien skal tolkes.

Af Trine Schaldemose, Vicedirektør i Mødrehjælpen. Bragt i Berlingske 6. april 2020

For alle familier er det svært: Skal mit barn have lov til at gå på legepladsen? Er det forårssnue, eller er barnet sygt? Bør mit barn besøge et hjem, hvor en af de voksne går på arbejde? For de forældre, der ikke bor sammen, og som i forvejen er uenige om det meste, er det endnu sværere at navigere i udmeldingerne fra myndighederne. Særligt når de fleste instrukser går på, at man selv kan lave nye aftaler om eksempelvis samvær i denne periode.

For når instrukserne er det mindste uklare, er de en åben dør til en konflikt. Det hører vi på Mødrehjælpens akutlinje, hvor vi taler med sårbare familier under coronakrisen.

For hvad gør den mor, der arbejder i hjemmeplejen, når far ikke vil acceptere nødpasning i aftentimerne? Hvad gør en far med astma, der gerne vil se sit barn, men er bange for smitte og derfor gerne vil holde barnet tilbage efter samvær? Og hvor skal man mødes, når de steder, man plejer at have samvær, er lukkede eller fyldt med andre børn og familier, der desperat leder efter fristeder uden for lejlighederne? Svarene på de dilemmaer og uenigheder, som familierne står med, er ikke sort-hvide.

Og vi reagerer alle forskelligt lige nu. Nogle bliver bange, andre får decideret angst, mens andre igen tager det hele med ophøjet ro. I rådvildheden er Familieretshuset de brudte familiers eneste livslinje, hvis der skal træffes en beslutning. Her er timelange ventetider, og hvis du er heldig at komme igennem, kan Familieretshuset kun i særlige tilfælde træffe en midlertidig afgørelse. Det dur simpelthen ikke.

Beskeden til forældrene er, at de skal følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Men de anbefalinger lægger jo op til et skøn. Et skøn, der kræver det gode samarbejde, som netop ikke eksisterer i de familier, hvor konflikten i forvejen er den del af hverdagen. Og i midten af konflikten står et barn, der oven i de bekymringer, barnet måske har om coronakrisen, også skal rumme forældrenes konflikt. Og som er lukket inde hjemme og ikke har et frirum i skolen eller børnehaven lige nu.

Derfor er der behov for meget mere tydelige retningslinjer og en vejledning i, hvad man gør, hvis man er i tvivl. Statsministeren har tidligere sagt, at »er du i tvivl, så lad være« – den vejledning kunne være en stor hjælp her. Men først og fremmest er der brug for, at Familieretshuset kan træffe flere midlertidige afgørelser. Også selvom, at det er svært at få oplyst sagen grundigt i en telefon. Vi er simpelthen nødt til at hjælpe familierne bedre i denne tid, hvor juraen ikke kan stå alene. Børnene er rigeligt pressede lige nu uden adgang til venner og hverdag.

Derfor må vi gøre mere – for børnenes skyld.

Få den nyeste viden