Er du okay?
Et kyndigt ekspertpanel
Her i efteråret 2021 kører Mødrehjælpen en kampagne, som sætter fokus på psykisk vold mod børn. Den er målrettet børnene – både dem, der er udsat for vold, og dem, som har en ven, der er.
Kampagnen er udarbejdet i tæt samarbejde med nogen, som kender alt til problemet: Et ekspertpanel af voldsudsatte børn, der har været gennem et behandlingsforløb hos Mødrehjælpen.
Et tabu, vi må gøre op med
Forskningen viser, at børn holder det for sig selv, når de er udsat for psykisk vold derhjemme. Ofte ved de ikke, at der faktisk er tale om vold, og mange børn tænker, at det er deres egen skyld. Hvis de fortæller om det, er det som regel kun til en enkelt ven. Og det ansvar er alt for stort at bære for et barn.
Vi giver børnene ordet
Mødrehjælpens kampagne er baseret på erfaringerne fra børn, der har oplevet psykisk vold. De har været bange for at komme hjem efter skole; de har følt sig forkerte og i klemme; de har været misundelige på de venner, der har et trygt hjem.
Fakta om kampagnen
- Hvad gør I?
- Vi kommunikerer direkte til børn om psykisk vold – hvad er det, hvordan føles det, og hvor kan man søge hjælp?
- Vi tilbyder kvalificeret rådgivning til børnene på chat og sms – også, når kampagnen er slut.
- Hvad er psykisk vold?
De fleste ved, at voksne ikke må slå børn. Men det er også ulovligt at udøve psykisk vold mod børn – fx at ydmyge og latterliggøre barnet eller at slå sin kæreste, mens barnet ser på.
- Hvor udbredt er det?
- Hvem samarbejder I med?
DR, Børn, Unge & Sorg og Psykiatrifonden.
- Hvilke elementer indgår?
- Voldsudsatte børn, som har været gennem et forløb hos Mødrehjælpen, fortæller deres historier i en ny faktaserie på DR Ultra. Børnene spilles af skuespillere.
Kanalen sætter også fokus på emnet i nyhedsudsendelser, som er målrettet børn 9-14 år, og i den meget populære serie “Klassen”. - I samarbejde med DR Lær producerer Mødrehjælpen undervisningsmateriale med temaet psykisk vold mod børn.
Materialet tager afsæt i kampagnen, så børnene kan få bearbejdet det, de ser på DR Ultra, i en tryg kontekst med deres lærere; men det kan også bruges i fremtidige undervisningsforløb om vold. - Mødrehjælpens nye minifilm “Forældre kan også mobbe” bliver vist på TikTok og Youtube. Splay One er producent.
- Psykisk vold bliver et tema på hjemmesiden erduokay.dk. På siden kan man se film med andre børn, der kæmper med nogle af de samme ting som en selv, og man kan kontakte professionelle rådgivere på chat og sms. Teenagere på 13-16 år kan melde sig ind i online-grupper, hvor de kan få hjælp og tale med andre unge i samme situation.
Bag siden står Børn, Unge & Sorg, som er en del af Det Nationale Sorgcenter. - Mødrehjælpen lancerer en quiz på Facebook, hvor voksne kan teste deres viden om vold i hjemmet. Formålet er at skabe øget opmærksomhed og meget gerne også debat.
- Voldsudsatte børn, som har været gennem et forløb hos Mødrehjælpen, fortæller deres historier i en ny faktaserie på DR Ultra. Børnene spilles af skuespillere.
Mange har brug for hjælp
- Mødrehjælpen har en vigtig politisk stemme, og vi var med til at gøre psykisk vold ulovlig i 2019. Men lov eller ej: Hvert år er der stadig ca. 33.000 børn, der er vidne til vold i hjemmet.
- I 2020 støttede Mødrehjælpen 237 voldsudsatte kvinder og 246 børn i projektet Ud af Voldens Skygge.
- Ifølge Justitsministeriet angav over 100.000 voksne danskere, at de var udsat for psykisk vold i 2020.
“Jeg har altid, siden jeg var lille, vidst, at det var forkert, det der foregik. Hvor meget de skændtes og de ting, han har gjort ved mig og min søster. Og så: Hvad man så på film og sådan noget – hvis man sammenlignede med det, kunne jeg bare se, at det var helt forkert hjemme hos os.”
Barn på 14 år
”Det værste var, at far nægtede, at han havde slået mor, selvom jeg stod lige ved siden af og så på. Men alligevel blev jeg i tvivl, om det var mig, som tog fejl.”
Barn på 8 år
”Far kunne blive så vred, at han råbte og slog mor. Bagefter gav han sig til at græde, og så skulle vi trøste ham. Jeg var tit bange for, at han ville begå selvmord, for han sagde altid, at han ikke havde noget at leve for, hvis vi flyttede væk.”
Barn på 14 år