Nyheder

Den fri abort er ikke kommet af sig selv!

Debatindlæg af Mødrehjælpens direktør, Ninna Thomsen.

Debatindlægget er bragt på Sundhedsmonitor den 2. juni 2021: Mødrehjælpen: Der er stadig masser at kæmpe for, når det kommer til abort  

I Danmark har kvinder i over 40 år haft adgang til fri abort. Det ved vi i Mødrehjælpen, for vi har fra dag 1 kæmpet for, at danske kvinder har ret til at bestemme over deres egen krop og deres personlige livssituation. Retten til fri abort er i vores øjne en grundlæggende menneskeret.

Alligevel blusser debatten om abort op med jævne mellemrum. Det gjorde den under den amerikanske valgkamp. Det gjorde den, da polske kvinder gik på gaderne i protest mod de nationale stramninger. Og det gjorde den igen, da Jens Rohde for nylig meldte sig ind i Kristendemokraterne.

I Mødrehjælpen hilser vi debatten velkommen. Vel vidende, at 9 ud af 10 danskere bakker op om den fri abort. For vi skal altid kunne tale om, hvorfor vi i Danmark ser den fri abort som en ukrænkelig menneskerettighed.

Der er også et sundhedsaspekt i diskussionen. Debatten er med til at skabe opbakning til og forståelse for det personlige valg, som ca. 14.000 danske kvinder og par hvert år træffer. En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viste tilbage i 2010, at blandt de 20-24-årige var knap halvdelen i tvivl om abort. Det samme er mange af de kvinder, der vælger at få en abort.

Knap 10 pct. af disse kvinder udvikler således problemer som krise-reaktioner, posttraumatisk stress m.v.

Og det ved vi alt om fra vores abortsamtaler i Mødrehjælpen. Vi driver nemlig landets eneste uvildige abortrådgivning. Igennem vores knap 400 årlige samtaler hjælper vi kvinden eller parret til at sætte ord på tvivlen. Vi hjælper og støtter den enkelte kvinde til at træffe det valg, der er det rigtige for hende. Og vi støtter og rådgiver i forhold til de psykiske eftervirkninger, der kan opstå oven på aborten.

Hvis ikke vi tager debatten og genbekræfter vores fælles værdier, så dør de ud. Hvis ikke vi aktivt tager stilling og giver saglig og uvildig rådgivning, så overlader vi de danske kvinder til tvivlsomme Google-søgninger sponsoreret af internationale pro-life aktivister.

Det er kun få år siden, at Sundhedsstyrelsen fjernede sin henvisning til Abortlinjen, der drives af Retten til liv, en organisation som er imod den fri abort. Abortlinjen køber sig fortsat til en topplacering, hvis man søger på ’abortrådgivning’ på Google. Imens får Mødrehjælpen stadig helt det samme tilskud i kroner og øre til den uvildige og fakta-baserede rådgivning, vi tilbyder. Det kan gøres bedre.

Så kære Danmark: Den fri abort er ikke kommet af sig selv. Vi har kæmpet for den. Abort er fortsat tabubelagt. Sådan bør det ikke være. I USA, i Europa og i vores egen baghave på Færøerne er aborten under pres. Der er stadig masser at kæmpe for verden over.

LÆS OGSÅ: Det mener Mødrehjælpen om graviditet, fødsel og sundhed

Få den nyeste viden