Nyheder

Med en syg datter er det svært at få overskud til julen

For Janni Madsen har de sidste mange år været præget af slem sygdom og stram økonomi. Læs, hvilken forskel det gjorde for hende og døtrene at modtage julehjælp fra Mødrehjælpen nogle år tilbage.

Sygdommen

Jeg er alene med mine to piger Anna på 12 år og Lisa på 8 år.

Lige siden Lisa var syv måneder, har hun været meget syg. Så syg, at jeg ikke har kunnet passe et arbejde. Hun er røget ind og ud af sygehuset, er blevet opereret fire gange i næse og hals og har været helt blå i hovedet, fordi hun havde så svært ved at få luft. I den periode, hvor det stod værst til, var hun syg tre måneder i træk, men ofte var hun syg 14 dage og rask en uge, inden det startede forfra igen.

Det har været sindssygt hårdt at stå alene i kampen med så meget sygdom.

Jeg har hverken familie eller en partner, så der er kun veninderne at sparre med. Jeg har været presset og hængt op på alle leder og kanter. Jeg skulle både på sygehuset med Lisa, og til arrangementer med Anna, så hendes hverdag kunne fungere så normalt som muligt. Jeg har følt, at jeg har været nødt til at dele mig selv i to dele.

Samtidig har det været svært at acceptere, at jeg ikke har kunnet passe et arbejde. Det er et psykisk nederlag, at man ikke kan bruges. Folk ændrer holdning til en, når de hører, at man går hjemme. De ser mig som en taber. Men det er jo ikke noget, jeg selv har valgt.

Økonomien

Jeg er på kontanthjælp, og når alle udgifter er betalt, har jeg et rådighedsbeløb på få tusinde kroner, der også skal række til medicin. Når man har så få penge, skal alt planlægges. Jeg begynder allerede at tænke på december i juni, og når vi bager julekager, har jeg sparet op og købt ingredienserne på tilbud i løbet af efteråret. Det er simpelthen nødvendigt, for december er dyr.

Selvom jeg sparer op, kan en ekstra elregning i december vælte hele budgettet.

Pigerne ved godt, hvor hårdt det er økonomisk. De hører jo samtalerne i telefonen og fortvivlelsen om natten.

De mærker det også ved, at de gerne vil have iPads eller de smarte tablets, som alle andre har. Der må jeg sige, at det bruger vi ikke i vores familie. De spørger også til vores gamle billedrørsfjernsyn: ”Mor hvorfor har du ikke et fjernsyn som alle andre. De nye kan meget mere”.

Julehjælpen

Når man er nødt til at tænke over, alt hvad man køber, er det befriende, at kunne søge julehjælp. Det var en glad og dejlig dag, da jeg fik at vide, at min ansøgning til Mødrehjælpen var godkendt. Det gav en tiltrængt frihed og mulighed for at forkæle børnene lidt. Det er vigtigt i en mørk måned som december, hvor man har en tendens til at blive lidt mere sortseende.

Vi har en fast tradition med at gå en lystur, hvor vi ser på byens julelys. Sidste år gik vi ikke bare hjem bagefter. Vi kunne afslutte turen med, at begge piger fik 200 kr., som de kunne købe gaver for.

Det var skønt for mig at opleve, at de prioriterede at købe noget til hinanden. Anna købte et sæt øreringe til 50 kr. til mig og en stor legopakke til sin lillesøster. Lisa købte et gavekort til en valgfri bog til sin storesøster. Anna læser rigtig meget, men normalt i brugte bøger, så det var en meget stor oplevelse for hende at kunne vælge en ny bog.

Juleaften

Det var fantastisk at sidde juleaften med gaver og se dem pakke de ting op, de havde købt til hinanden.

Vi havde en smadderhyggelig jul. Normalt holder jeg jul hos en veninde, men for første gang holdt vi jul herhjemme bare os tre. Vi fik et juletræ foræret, og med julehjælpen havde jeg pludselig råd til at servere pigerne en rigtig julemiddag med flæskesteg. Det var helt fantastisk. Bare det, at vi kunne være i trygge rammer, og at jeg ikke var nødt til skulle ud på gaden med to unger for at komme hjem sent om aftenen.

Støt Mødrehjælpens juleindsamling – klik her

Sådan tegner fremtiden

Det går i dag så meget bedre med Lisas sygdom, at Janni Madsen arbejder intenst på at komme i arbejde. Hun håber og regner med, at dette bliver hendes sidste vinter på kontanthjælp.

“Julehjælpen gjorde, at vi kunne tillade os at hygge os til jul. Ellers havde det bare været en helt almindelig juli måned.”

Anne-Chalotte Mayland modtog julehjælp fra Mødrehjælpen. Hun fortæller her, hvilken forskel det gjorde for hendes to børn.

Få den nyeste viden