Nyheder

Pres på julehjælpen: Mødrehjælpen samler ind

Siden Mødrehjælpen åbnede for den årlige ansøgning til julehjælp i begyndelsen af oktober, er det væltet ind med ansøgninger fra forældre, der ikke har råd til at holde en jul for deres børn.

På lidt over en måned har Mødrehjælpen modtaget knap 13.000 ansøgninger, hvilket er 71 procent flere ansøgninger end samme tid sidste år. Man kan ansøge om julehjælpen frem til den 9. december.

Det stigende antal ansøgninger vidner om en særlig stor økonomisk desperation i år.

”Vi oplever en virkelig bekymrende tendens rundt omkring i landet. Vores rådgivere taler dagligt med forældre, der er så presset på økonomien, at de må prioritere mellem at betale elregningen eller få mad på bordet. Når familierne er så hårdt spændt for, er det klart, at der ikke er råd til at sætte en julemiddag på bordet eller til at lægge en lille pakke under træet til børnene,” siger Mødrehjælpens direktør, Ninna Thomsen.

Stigende priser presser forældrene

Mere end hver tredje forældre har i deres ansøgning til Mødrehjælpens Julehjælp angivet, at den primære årsag til, at de søger hjælpen, er de stigende priser.

Forældrenes økonomi går hårdt ud over deres børns trivsel, og det sætter børnene udenfor fællesskaber. Det viser en ny analyse fra Mødrehjælpens Familiepanel, som består af svar fra knap 500 forældre i socialt og økonomisk udsatte situationer. Her svarer 92 procent af de adspurgte forældre, at de har svært ved at få råd til oplevelser og aktiviteter med deres børn, ligesom 70 procent af forældrene oplever at have svært ved at få råd til julehaver og fødselsdagsgaver. Over halvdelen af forældrene fra undersøgelsen svarer også, at deres økonomiske situation påvirker deres børn, som både føler sig kede af det, bekymret og isoleret fra fællesskaber.

”Julehjælpen kan forhåbentligt være et lille lys i mørket for familierne, men vi ved også godt, at det desværre kun er et lille plaster på såret. Der skal gøres langt mere for de her familier fra politisk hold,” siger Mødrehjælpens direktør, Ninna Thomsen.

Ingen jul uden hjælp

En af de forældre, der modtog julehjælpen sidste år, er 32-årige Charlotte Birk fra Rødovre. Hun har to sønner på 12 og 4 år og er uddannet salgsassistent, men har været på kontanthjælp siden 2013 på grund af et langt og pasningskrævende sygdomsforløb med sin datter, der for to år siden døde meget pludseligt.

”Julehjælpen betød, at vi kunne få en jul, der mindede lidt om den jul, som børnenes kammerater fortæller om efter juleferien. Det betød, at der juleaften kunne være fokus på mine børn og ikke på vores mangler og min dårlige økonomi. December er en virkelig presset måned for mig, og derfor var det rart, at vi i det mindste kunne holde en juleaften, hvor vi både fik julemad og børnene kunne få en lille gave,” fortæller Charlotte Birk.

Charlotte håber på at modtage julehjælpen igen i år.

Inflationsreguleret hjælp

Som noget nyt har Mødrehjælpen i år inflationsreguleret julehjælpen med 10 procent. Det betyder, at hjælpen i år består af 550 kroner pr. hjemmeboende barn under 18 år, hvor den tidligere bestod af 500 kroner pr. hjemmeboende barn under 18 år.

For at imødekomme så mange ansøgere som overhovedet muligt er Mødrehjælpens indsamling til julehjælpen startet 1. november i år, hvilket er godt to uger tidligere end sidste år.

”Vi er dybt afhængige af danskernes støtte til julehjælpen. Vi ved, at de stigende priser presser rigtig mange, men vi håber alligevel på, at danskerne vil bakke op om vores indsamling, så de hårdest trængte børnefamilier også kan opleve lidt julestemning. Jeg håber inderligt, at vi når i mål med at hjælpe de familier, der har brug for vores hjælp,” slutter Mødrehjælpens direktør, Ninna Thomsen.

Det består hjælpen af

Mødrehjælpens Julehjælp består af et kontant beløb, et tilbud om rådgivning og gratis juleaktiviteter i Mødrehjælpens mange lokalforeninger.
Fristen for at ansøge om Mødrehjælpens Julehjælp er den 9.december 2022 klokken 10. Man kan ansøge om julehjælpen via Mødrehjælpens hjemmeside.

Kontakt

For yderligere information om julehjælpen, kontakt til cases eller for interview med Mødrehjælpens direktør, Ninna Thomsen, kontakt Mødrehjælpens pressetelefon på 22 56 52 91/presse@moedrehjaelpen.dk

Få den nyeste viden