Irma – strategisk partner i Mødrehjælpen

Problemer er ikke forbeholdt mødre

Den anonyme billedkunstner HuskMitNavn har tegnet en kunstplakat for Irma til fordel for Mødrehjælpen. Han har valgt at sætte fokus på fædre, for mænd søger af “stædighed, stolthed og dumhed” alt for sjældent hjælp, når livet rammer dem, mener han.
HuskMitNavn plakat mødrehjælpen
Til venstre ses plakaten 'I ly for regnen' - til højre er HuskMitnavns selvportræt (hans identitet er altid anonym).

Alle statistikker viser det. Mænd går ikke til lægen, dør tidligere og begår oftere selvmord. Bor mændene alene, er problemerne endda endnu større. Og er de fædre, render omkring 10 procent af dem ind i en fødselsdepression. Med andre ord er der god grund til at rette fokus mod mænd. Det gælder også, når den gode sag går under navnet Mødrehjælpen. “Jeg har læst et sted, at Mødrehjælpen også er for fædre. For de problemer, der kan ramme forældre, er ikke forbeholdt mødre. Der er hjælp at hente. Det synes jeg, at fædre også har behov for at vide”, siger den anonyme billedkunstner HuskMitNavn, som er manden bag Irmas tredje kunstplakat til støtte for Mødrehjælpen og dermed sårbare mødre, fædre og gravide i hele landet.

Køb HuskMitNavns kunstplakat i Mødrehjælpens webshop her

Bare én mand

Han har tegnet en plakat, der viser far og søn. For ligesom kvinder kan blive ramt af regn og modvind – skilsmisse, sygdom eller økonomisk krise – kan mænd også. Men til forskel fra kvinder tror mange mænd fejlagtigt, at det hjælper at gå ud i skuret eller ned på bodegaen, påpeger HuskMitNavn. “Mænd søger ikke hjælp i lige så høj grad som kvinder. Det er derfor, vi dør 10 år før. Vi går først til lægen tre måneder før, vi skal dø af det. Der er en stædighed, stolthed og dumhed hos mænd, som er irrationel”, mener han.

Sidder der bare én mand derude, som har købt plakaten og en dag kigger op på den, når “lokummet brænder”, så er HuskMitNavn tilfreds. “Hvis han tænker, ‘nå ja, der er jo den mulighed at søge hjælp’, så er det meget fint”, siger plakatkunstneren.

Konstant alarm

HuskMitNavn har lavet hverdagsrealistiske tegninger og grafitti siden 1990’erne. Han er selv opvokset i Taastrup i en kernefamilie med en mor og en far, der, som han selv udtrykker det, “var statsansatte”. I dag bor han på Amager med sin kæreste og deres to børn og har også tidligere tegnet støtteplakater til fordel for for eksempel syriske flygtningebørn. Middelklasseopvæksten er udgangspunktet for hans kunst, der smelter tegneserier, humor og grafitti sammen. At lave en plakat med en far, der i samarbejde med sit barn søger læ for regnen, er naturligt for det sted, han selv står i livet nu, og plakatens motiv er en symbolsk situation, som er nemt aflæselig: ”Det at være forælder er som at være i konstant alarmberedskab i 50 år.

Uanset om man kommer ud i de store kriser eller de små. Der skal så lidt til, før hele lortet vælter. Selvom jeg ikke selv er skilt eller syg eller uden arbejde, er det meget nemt at sætte sig ind i, at ydre omstændigheder pludselig kan gøre det hele meget svært som forælder”, siger HuskMitNavn.

Læs mere om Mødrehjælpens samarbejde med Irma her

Om plakaten

HuskMitNavn plakaten er trykt på 170 gram Munken Pure Rough kvalitetspapir og måler 297 × 420 mm (A3). Plakaten er trykt i begrænset antal og koster 250 kr. Alle penge fra salget går ubeskåret til Mødrehjælpens rådgivning af børnefamilier, der er blevet ramt af livet.

Plakaten kan købes her.

Kunst der gør en forskel

I 2020 vil Mødrehjælpen og Irma i fællesskab samarbejde med tre kunstnere for at sætte fokus på, hvordan forældre håndterer, når livet rammer dem. Vores mål er at hjælpe mere end 700 forældre og 1500 børn. Når du køber kunstværkerne på Mødrehjælpens webshop støtter du rådgivningen med at hjælpe forældre til at give deres børn en god start på livet.

Få den nyeste viden