Bliv bestyrelsesmedlem i en lokalforening
I Mødrehjælpen har vi lokalforeninger over hele landet og åbner løbende flere. Lokalforeningerne er bygget op om en bestyrelse, som planlægger og strukturerer foreningens aktiviteter til glæde for gravide og børnefamilier i foreningens lokalområde.
I bestyrelsen er du med til…
… at sætte rammen for lokalforeningens samlede engagement. Sammen planlægger og koordinerer I lokalforeningens arbejde, forvalter økonomien ansvarligt og sikrer sammenhæng og trivsel blandt lokalforeningens frivillige.
I bruger også jeres lokale kendskab til at vurdere hvilke aktiviteter, oplevelser og støtte, der vil gøre den største forskel for gravide og børnefamilier i jeres område.
Har du det, der skal til?
Som bestyrelsesfrivillig skal du have lyst til at påtage dig opgaver og ansvar og have respekt for fællesskabet og dine frivillige kolleger. Bestyrelsesarbejdet kræver, at du er stabil og kan koordinere og planlægge for og med frivillige i foreningen.
Hvor meget du engagerer dig, afhænger af den post og det ansvarsområde, som du påtager dig i bestyrelsen. Oftest skal du deltage i et bestyrelsesmøde om måneden samt følge op på opgaver mellem møderne.
Hvad får du selv ud af det?
Som bestyrelsesmedlem tager du et lokalt ansvar og gør en forskel for børn og forældre, hvor du bor.
- Du bliver en del af et givende fællesskab
- Du kan påvirke lokalforeningens engagement og indsatser
- Du opbygger viden, færdigheder og erfaring, som du kan bruge i andre sammenhænge
- Du kan deltage i kurser og socialt samvær på tværs af organisationen
Vil du vide mere eller melde dig som frivillig?
Sådan får du plads i bestyrelsen
For at blive en del af bestyrelsen skal du være medlem af den lokalforening, hvori du gerne vil sidde i bestyrelsen. Lokalforeningerne afholder hvert år generalforsamling. Her kan du melde dig som kandidat til en bestyrelsespost og har mulighed for at blive valgt ind i bestyrelsen.
Tag kontakt til din nærmeste lokalforening og hør nærmere.
Opgaver i en lokalforenings bestyrelse
Opgaver og ansvarsområder fordeles forskelligt i bestyrelserne. Men alle bestyrelser er forpligtet til at overholde Mødrehjælpens vedtægter og formål.
Nogle opgaver er fælles, imens andre opgaver og poster dels mellem bestyrelsesmedlemmerne. En fælles opgave kan eksempelvis være at sikre trivsel blandt frivillige. Mange bestyrelser deler opgaver og poster således:
- Formand
Som formand har du det overordnede ansvar for lokalforeningens drift og trivsel blandt bestyrelsen og lokalforeningens frivillige. Det er formanden, som sørger for at afholde arrangementer og aktiviteter i tråd med bestyrelsens beslutninger. Udførelse af arrangementer og aktiviteter foregår i fællesskab med alle lokalforeningens frivillige. Som formand er du også lokalforeningens ansigt udadtil, og du vil være lokalforeningens kontaktperson i forhold til henvendelser fra eksempelvis journalister, lokalpolitikere, nye og eksisterende frivillige og familier.
- Næstformand
Som næstformand er du stedfortræder for formanden. Det betyder for eksempel, at du træder til, hvis formanden er forhindret. Næstformandens primære opgave er at støtte op om formandens arbejdsopgaver og fungere som sparringspartner. Næstformanden har sammen med formanden ansvaret for at sikre trivsel på tværs af alle foreningens frivillige. Derudover støtter næstformanden også op om rekruttering og velkomst af nye frivillige.
- Kasserer
Som kasserer fører du lokalforeningens regnskab, overvåger økonomien og kommer med forslag til budgettet. Det vil sige alt det administrative arbejde omkring økonomien og betaling af regninger.
- Kommunikationsansvarlig
Som kommunikationsansvarlig i bestyrelsen vil du stå for at skabe synlighed omkring lokalforeningens arbejde, og du får et godt indblik i aktiviteter, events og nyheder, som du skal formidle gennem både sociale og lokale medier. Hvis I har behov, kan I oprette et kommunikationsudvalg, som den kommunikationsansvarlige koordinerer, og som hjælper med idéer til opgaver samt med at udføre dem.
- Fundraising-ansvarlig
Som lokal fundraising-ansvarlig er du med til at rejse midler til aktiviteter i lokalforeningen. Du er vedholdende og god til at formidle lokalforeningens arbejde, og den forandring I gerne vil skabe lokalt for børn og deres forældre. Efter behov kan I oprette et udvalg, som hjælper med fondsansøgninger, kontakt til lokale aktører og de opgaver, som er i forbindelse med fundraising.
- Butiksansvarlig
Som butiksansvarlig har du det overordnede ansvar for butikkens drift. Sammen med butikkens tovholdere skal du sikre, at der bliver taget hånd om opgaverne i butikken. Du skal også være med til at skabe et godt miljø for de frivillige i butikken, og du deltager på butiksmøder, fordi du er bindeleddet mellem butik og bestyrelse
- Aktivitetsansvarlig
Som aktivitetsansvarlig har du en koordinerende og ledende rolle og har det overordnede ansvar for de aktiviteter, som drives i lokalforeningen. Du er med til at idéudvikle og igangsætte og har et tæt samarbejde med de tovholdere, som udfører aktiviteterne. Du har ansvaret for, at der er sammenhæng i ansvar, opgaver, økonomi, og arbejder for at skabe trivsel blandt de frivillige, som afholder aktiviteterne. En vigtig del af dine opgaver er at samarbejde med resten af bestyrelsen om blandt andet økonomi, kommunikation og fundraising.