Strategisk partner

Irma - strategisk partner i Mødrehjælpen

Irma og Mødrehjælpen har et samarbejde om at hjælpe gravide og forældre, der står i en sårbar situation, til at komme på fode igen. Målet for partnerskabet er at skabe de bedste rammer for børn.

Når du vælger at give dine pant til Irma, støtter du Mødrehjælpens rådgivning til udsatte familier og børn og er med til at hjælpe forældrene med at skabe en tryg ramme om deres børns barndom. Alle pantdonationer går til Mødrehjælpens rådgivning.

”Alle familier kan komme i en sårbar situation, men det er langt fra alle, der har nogen at række ud til, når krisen kradser eller tilværelsen slår knuder. Og det kan have alvorlige konsekvenser for børn, hvis mor og far er i krise. Mødrehjælpens rådgivning har fokus på at styrke forældrene, så de bliver i stand til at give deres børn kærlighed og tryghed i opvæksten. Det vil vi gerne støtte i Irma”, siger Søren Steffensen, direktør i Irma.

Tre kunstnere støtter op den gode sag

En essentiel del af Irma og Mødrehjælpens samarbejde er at gå sammen med kunstnere for at støtte op om den gode sag. I 2020 vil vi samarbejde med tre kunstnere for at sætte fokus på, hvordan forældre håndterer, når livet rammer dem. Vores mål er at hjælpe mere end 700 forældre og 1500 børn.

Når du køber kunstværkerne på Mødrehjælpens webshop støtter du rådgivningen med at hjælpe forældre til at give deres børn en god start på livet. Den første kunstner der laver et kunstværk i partnerskabet er kunstneren Mormor – ”Det er de kærlige minder, der ruster os til tilværelsen – også når livet rammer”, siger Mormor.

”Irma har en lang tradition for at samarbejde med kunstnere. Tidligere har det hovedsageligt været kunstdåser, nu er turen komme til kunstplakater. Kunsten er en anden måde, et andet sprog, hvorpå vi kan formidle hjælpen, som Mødrehjælpen giver til sårbare familier, og som Irma støtter op om. Vi tror på et samarbejde, hvor kunstnernes udtryk, stil og energi får plads til at fortolke et emne”, udtaler Søren Steffensen.

Et portræt af selve livet

Den første kunstner der laver et kunstværk i partnerskabet er kunstneren Mormor. Mormors værk hedder ‘Kærlige Minder Cafe’ og består af helt utroligt mange forskellige elementer, der tilsammen udgør kunstnerens bud på selve livet.

Om værket siger Mormor selv:

“Vores liv består af en fantastisk lang række øjeblikke. Nogle er smukke, meningsfulde eller vigtige – mens andre øjeblikke kan være svære, sørgelige eller livsdefinerende. For at kunne leve som et menneske, tror jeg vi skal være gode til at acceptere alle disse elementer, som en del af vores fælles tilværelse. Livet går sjældent 100 %, som vi planlægger det – men vi kan finde en god trøst i, at vores liv foregår side om side med alle andre levende væsner på planeten.”

“Derfor har jeg arbejdet med et værk, der indeholder rigtig mange, af de oplevelser vi får serveret her i livet. Mit univers har altid sit udgangspunkt i de bygninger og det liv mellem gaderne, som bliver ved med at fascinere mig. Hovedpersonerne i værket her er moderen og barnet i stolen, der læser godnathistorier højt. Det er netop kærlige minder som disse, der ruster os til tilværelsen – også når vi bliver ramt af livet.”

Du kan købe Mormors kunsttryk i Mødrehjælpens webshop fra 9. marts.

Et portræt af det svære forældreskab

Anden kunstner der laver et kunstværk i partnerskabet, er kunstneren Line Jensen. Line Jensens værk hedder ‘Vi gør det allesammen så godt vi kan’ og viser en mor, der er ved at hænge nyvaskede strømper op. De var hvide før, men hun er kommet til at vaske dem med en rød sok. Et humoristisk billede på, at vi alle kan fejle. Ligesom alt muligt andet går forældreskabet sjældent sådan som vi har planlagt eller forventet. Men vi gør det allesammen så godt vi kan, og det er der tryghed og styrke i. Vi skal ikke være superhelte. Vi skal være mennesker.

Line Jensen kunstner

Om værket siger Line Jensen selv:
“For mødre er det enten-eller. Der er ingen mellemvej. Ikke ligesom i vores job eller ægteskab, hvor der er plads til nuancer. Jeg vil gerne vise med plakaten, at der også for mødre skal være plads til, at vi er mennesker, og at vi ikke har noget at skamme os over. Selv når livet er ekstra hårdt.”

”Jeg vil gerne give stemme til en masse mødre og kvinder, der går derhjemme og samler sokker op, og som aldrig bliver set eller hørt. Det er rigtig mange af os,” siger hun.

Du kan købe Line Jensens kunstplakat i Mødrehjælpens webshop her.

Mænd søger alt for sjældent hjælp, når livet rammer

Tredje kunstner der laver et kunstværk i partnerskabet, er kunstneren HuskMitNavn. Værket hedder ‘I ly for regnen’, og består af en far og en søn, der søger ly for regnen. Det sætter fokus på, at fædre også kan få hjælp hos Mødrehjælpen, når livet rammer.

HuskMitNavn plakat mødrehjælpen
Til venstre ses plakaten 'I ly for regnen' - til højre er HuskMitnavns selvportræt (hans identitet er altid anonym).

“Mænd søger ikke hjælp i lige så høj grad som kvinder. Det er derfor, vi dør 10 år før. Vi går først til lægen tre måneder før, vi skal dø af det. Der er en stædighed, stolthed og dumhed hos mænd, som er irrationel”, mener han. Sidder der bare én mand derude, som har købt plakaten, og en dag kigger op på den, når “lokummet brænder”, så er HuskMitNavn tilfreds. “Hvis han tænker, ‘nå ja, der er jo den mulighed at søge hjælp’, så er det meget fint”, siger plakatkunstneren.

”Det at være forælder er som at være i konstant alarmberedskab i 50 år. Uanset om man kommer ud i de store kriser eller de små. Der skal så lidt til, før hele lortet vælter. Selvom jeg ikke selv er skilt eller syg eller uden arbejde, er det meget nemt at sætte sig ind i, at ydre omstændigheder pludselig kan gøre det hele meget svært som forælder”, siger HuskMitNavn.

Du kan købe HuskMitnavns kunstplakat i Mødrehjælpens webshop her

”Det er en uvurderlig hjælp at vi kan støtte flere familier, der ikke har andre steder at gå hen. Vi er stolte over, at Irma har valgt Mødrehjælpen som partner, og det kommer mange børn til gavn”.

– Ninna Thomsen, direktør hos Mødrehjælpen

Irma stotter moedrehjaelpen
Irmas direktør, Søren Steffensen, og direktøren for Mødrehjælpen, Ninna Thomsen. Foto: Nis Boye Rasmussen

Få den nyeste viden