Strategisk partner

Irma - strategisk partner i Mødrehjælpen

Irma og Mødrehjælpen har et samarbejde om at hjælpe gravide og forældre, der står i en sårbar situation, til at komme på fode igen. Målet for partnerskabet er at skabe de bedste rammer for børn.

Når du vælger at give dine pant til Irma, støtter du Mødrehjælpens rådgivning til udsatte familier og børn og er med til at hjælpe forældrene med at skabe en tryg ramme om deres børns barndom. Alle pantdonationer går til Mødrehjælpens rådgivning.

”Alle familier kan komme i en sårbar situation, men det er langt fra alle, der har nogen at række ud til, når krisen kradser eller tilværelsen slår knuder. Og det kan have alvorlige konsekvenser for børn, hvis mor og far er i krise. Mødrehjælpens rådgivning har fokus på at styrke forældrene, så de bliver i stand til at give deres børn kærlighed og tryghed i opvæksten. Det vil vi gerne støtte i Irma”, siger Søren Steffensen, direktør i Irma.

Kunstnere støtter op om den gode sag

En essentiel del af Irma og Mødrehjælpens samarbejde er at gå sammen med kunstnere for at støtte op om den gode sag. Siden 2020 har vi samarbejdet med kunstnere for at sætte fokus på, hvordan forældre håndterer, når livet rammer dem. Vores mål er igen i år at hjælpe mere end 700 forældre og 1500 børn.

Når du køber kunstværkerne på Mødrehjælpens webshop støtter du rådgivningen med at hjælpe forældre til at give deres børn en god start på livet. Den første kunstner der lavede et kunstværk i partnerskabet er kunstneren Mormor – ”Det er de kærlige minder, der ruster os til tilværelsen – også når livet rammer”, siger Mormor.

”Irma har en lang tradition for at samarbejde med kunstnere. Tidligere har det hovedsageligt været kunstdåser, nu er turen komme til kunstplakater. Kunsten er en anden måde, et andet sprog, hvorpå vi kan formidle hjælpen, som Mødrehjælpen giver til sårbare familier, og som Irma støtter op om. Vi tror på et samarbejde, hvor kunstnernes udtryk, stil og energi får plads til at fortolke et emne”, udtaler Søren Steffensen.

Et portræt af selve livet

Den første kunstner der laver et kunstværk i partnerskabet er kunstneren Mormor. Mormors værk hedder ‘Kærlige Minder Cafe’ og består af helt utroligt mange forskellige elementer, der tilsammen udgør kunstnerens bud på selve livet.

Mormor har lavet en kunstplakat til støtte for Mødrehjælpen

Om værket siger Mormor selv:

“Vores liv består af en fantastisk lang række øjeblikke. Nogle er smukke, meningsfulde eller vigtige – mens andre øjeblikke kan være svære, sørgelige eller livsdefinerende. For at kunne leve som et menneske, tror jeg vi skal være gode til at acceptere alle disse elementer, som en del af vores fælles tilværelse. Livet går sjældent 100 %, som vi planlægger det – men vi kan finde en god trøst i, at vores liv foregår side om side med alle andre levende væsner på planeten.”

“Derfor har jeg arbejdet med et værk, der indeholder rigtig mange, af de oplevelser vi får serveret her i livet. Mit univers har altid sit udgangspunkt i de bygninger og det liv mellem gaderne, som bliver ved med at fascinere mig. Hovedpersonerne i værket her er moderen og barnet i stolen, der læser godnathistorier højt. Det er netop kærlige minder som disse, der ruster os til tilværelsen – også når vi bliver ramt af livet.”

Du kan købe Mormors kunsttryk i Mødrehjælpens webshop her.

Et portræt af det svære forældreskab

Anden kunstner der laver et kunstværk i partnerskabet, er kunstneren Line Jensen. Line Jensens værk hedder ‘Vi gør det allesammen så godt vi kan’ og viser en mor, der er ved at hænge nyvaskede strømper op. De var hvide før, men hun er kommet til at vaske dem med en rød sok. Et humoristisk billede på, at vi alle kan fejle. Ligesom alt muligt andet går forældreskabet sjældent sådan som vi har planlagt eller forventet. Men vi gør det allesammen så godt vi kan, og det er der tryghed og styrke i. Vi skal ikke være superhelte. Vi skal være mennesker.

Line Jensen kunstner

Om værket siger Line Jensen selv:
“For mødre er det enten-eller. Der er ingen mellemvej. Ikke ligesom i vores job eller ægteskab, hvor der er plads til nuancer. Jeg vil gerne vise med plakaten, at der også for mødre skal være plads til, at vi er mennesker, og at vi ikke har noget at skamme os over. Selv når livet er ekstra hårdt.”

”Jeg vil gerne give stemme til en masse mødre og kvinder, der går derhjemme og samler sokker op, og som aldrig bliver set eller hørt. Det er rigtig mange af os,” siger hun.

Du kan købe Line Jensens kunstplakat i Mødrehjælpens webshop her.

Mænd søger alt for sjældent hjælp, når livet rammer

Tredje kunstner der laver et kunstværk i partnerskabet, er kunstneren HuskMitNavn. Værket hedder ‘I ly for regnen’, og består af en far og en søn, der søger ly for regnen. Det sætter fokus på, at fædre også kan få hjælp hos Mødrehjælpen, når livet rammer.

HuskMitNavn plakat mødrehjælpen
Til venstre ses plakaten 'I ly for regnen' - til højre er HuskMitnavns selvportræt (hans identitet er altid anonym).

“Mænd søger ikke hjælp i lige så høj grad som kvinder. Det er derfor, vi dør 10 år før. Vi går først til lægen tre måneder før, vi skal dø af det. Der er en stædighed, stolthed og dumhed hos mænd, som er irrationel”, mener han. Sidder der bare én mand derude, som har købt plakaten, og en dag kigger op på den, når “lokummet brænder”, så er HuskMitNavn tilfreds. “Hvis han tænker, ‘nå ja, der er jo den mulighed at søge hjælp’, så er det meget fint”, siger plakatkunstneren.

”Det at være forælder er som at være i konstant alarmberedskab i 50 år. Uanset om man kommer ud i de store kriser eller de små. Der skal så lidt til, før hele lortet vælter. Selvom jeg ikke selv er skilt eller syg eller uden arbejde, er det meget nemt at sætte sig ind i, at ydre omstændigheder pludselig kan gøre det hele meget svært som forælder”, siger HuskMitNavn.

Du kan købe HuskMitnavns kunstplakat i Mødrehjælpens webshop her

En kærlighedshistorie med barnet som omdrejningspunkt

Den fjerde kunstner der laver et kunstværk i partnerskabet, er kunstneren Martin Jørgensen. Værket hedder ‘I am all around you’, og består af en mor, der omfavner sit barn. Det sætter fokus på tiden med små børn, og hvor stor en livsændring det er at få et barn.

Martin Jørgensen kunstplakat for Mødrehjælpen og Irma
Til venstre ses plakaten 'I am all around you' - til højre er et portræt af kunstneren Martin Jørgensen. Foto: Copenhagen Poster/Michael Jacobsen.

Om værket siger Martin Jørgensen selv: “Mødrehjælpen træder til, når livet rammer en, så jeg ville vise et rart univers, som samtidig godt måtte være lidt abstrakt og skævt. Det tager lidt af det rosenrøde væk. Anatomien er helt gak, og det kan jeg godt lide, for når virkeligheden bliver udsat for en fri fortolkning, så kommer man mere over i en følelse end blot i et motiv, som er en mor og et barn. Så det handler om selve tanken om, at barnet er omdrejningspunktet, og at moren er der for barnet. Og så er det et billede af tiden, hvor man har små børn, som jo er en stor livsændring. Jeg ville gerne lave en lille kærlighedshistorie.”

Du kan købe Martin Jørgensens kunstplakat i Mødrehjælpens webshop her

Den svære balance i livet og i kunsten

Kunstsalonen har – i samarbejde med Irma og Mødrehjælpen – skabt et kunstværk ud fra sætningen: Alle kan blive ramt af livet. Kunstsalonen drives af de to kunstnere Anne Aarsland og Mette Helena Rasmussen.

Værket hedder “Børn i balance”, og salget går ubeskåret til Mødrehjælpens arbejde for udsatte børnefamilier og gravide. 

Den nye kunstplakat er skabt af Anne Aarsland og Mette Helena Rasmussen, som står bag Kunstsalonen

Arbejdsprocessen var både svær og givende, og den gav anledning til mange diskussioner om livet som forælder. Anne Aarsland og Mette Helena Rasmussen blev ved med at vende tilbage til balance som et helt centralt begreb, ikke bare kunstnerisk, men også menneskeligt. 

Anne Aarsland forklarer: 

“Mødrehjælpen støtter jo helt almindelige mennesker, som er kommet ud af balance, fx på grund af skilsmisse, sygdom eller arbejdsløshed. Vi kan alle få brug for hjælp i perioder, og tiden, hvor man har små børn, er særligt sårbar.” 

Mette Helena Rasmussen har selv været et af de helt almindelige mennesker i ubalance, og hun betegner Mødrehjælpen som et rigtig rart sted at henvende sig, hvis man har brug for uvildig rådgivning. Derfor er hun også glad for sin nye rolle: 

“Det er helt fantastisk, at vi som kunstnere kan få lov at bidrage til arbejdet med at hjælpe forældre og gravide kvinder.”

Du kan købe Kunstsalonens kunstplakat i Mødrehjælpens webshop her

Lad os tale om det svære

Ida Holm har – i samarbejde med Irma og Mødrehjælpen – lavet et kunstværk ud fra sætningen: Alle kan blive ramt af livet. Værket hedder “Lad os tale om det svære”, og salget går ubeskåret til Mødrehjælpens arbejde for udsatte børnefamilier og gravide.

Moderskabet er ikke kun et glansbillede af lykke. Det er også overvældende og fuldt af bekymringer, og det taler vi for lidt om, lyder budskabet fra Ida Holm.

Ida Holms nye plakat
Plakaten 'Baby Blues' er skabt af illustratoren Ida Holm

“Jeg følte mig overvældet af tyngden af ansvar på det tidspunkt, og det virkede bare så rigtigt at lave noget under Mødrehjælpen og Irmas tema, som netop er: Alle kan blive ramt af livet.

Mødrehjælpen hjælper kvinder, der står i svære situationer, og min drøm er, at nogen tør sige højt, at det at blive mor ikke nødvendigvis går supernemt for alle kvinder. Jeg vil gerne sige til andre: Hvis du har det sådan, er du ikke alene,” fortæller Ida Holm, der er uddannet grafisk designer og illustrator.

Selv blev hun overrasket over sin reaktion på at blive mor. Op til fødslen havde hun set mange kvinder, blandt andet på lnstagram, dele solskinshistorier om, hvor magiske især de første 14 dage med den nyfødte baby var.

“Jeg forventede, at jeg ville være lykkelig fra dag et, og sådan var det ikke. De første par uger var jeg overvældet af bekymringer. Jeg følte, at jeg var lavet af glas og kunne gå i stykker hvert øjeblik, fordi jeg havde fået sådan et stort ansvar. Det ville jeg gerne illustrere med plakaten, og for mig var arbejdet med den også en måde at få følelsen ud af kroppen på,” forklarer Ida Holm.

Du kan købe Ida Holms kunstplakat i Mødrehjælpens webshop her.

”Det er en uvurderlig hjælp at vi kan støtte flere familier, der ikke har andre steder at gå hen. Vi er stolte over, at Irma har valgt Mødrehjælpen som partner, og det kommer mange børn til gavn”.

– Ninna Thomsen, direktør hos Mødrehjælpen

Få den nyeste viden