Nyheder

Frivillig indsats skal måles på barmhjertighed

Civilsamfundets frivillige kræfter skal ikke måles ud fra hvor hurtigt, frivillige på dagpenge kommer i arbejde. Det mener direktør i Mødrehjælpen Mads Roke Clausen samt flere forskere i artikel på Altinget.dk.

Præmissen er helt forkert, hvis frivilligområdet bliver vurderet på baggrund af, om de, der lægger kræfter i frivilligt arbejde, mens de er på dagpenge, kommer hurtigere eller langsommere i arbejde end andre. For gør man det, svarer det til at funktionalisere og instrumentalisere de frivilliges indsats, og det bliver en statslig målestok, som indsatsen sættes op imod.

Men frivilliges indsats handler ikke om at skabe beskæftigelse. Den handler om, at der findes mennesker, der rækker ud til andre med en hjælp, som måske endda ikke findes andre steder. Det er pointen i artiklen ” “Frivilligheden skal ikke spindes ind i en statslig styringslogik” på Altinget.dk, hvor såvel to forskere som Mødrehjælpens direktør, Mads Roke Clausen.

“Begynder vi at se på frivilligheden som noget, der hurtigere skal kvalificere folk til at få et arbejde, så er det værdien for den frivillige selv og ikke den barmhjertige indsats, der er i fokus,” siger Mads Roke Clausen i artiklen.

Kritikken af et funktionalistisk syn på frivilligindsatsen kommer i kølvandet på en debat om en rapport, som Beskæftigelsesministeriet har fået udarbejdet forud for udarbejdelsen af nye regler på området for, hvor mange timers frivillig indsat, dagpengemodtagere må udføre. Rapporten fra Deloitte konkluderer, at dagpengemodtagere, som arbejder frivilligt, er længere tid om at komme i job. Men rapporten er siden af flere forskere blevet kritiseret voldsomt for at drage forhastede konklusioner.

Læs hele artiklen ”Frivilligheden skal ikke spindes ind i en statslig styringslogik”.

Få den nyeste viden