English
Væk fra siden!
Tema: Viden og råd under coronakrisen

5 råd til den nye corona-hverdag

Den forandrede hverdag, som landets børnefamilier skal til at vænne sig til i tiden med coronavirus, giver udfordringer for de fleste. Læs vores råd til, hvordan I kan få skabt struktur i en kaotisk tid.

Nogle arbejder hjemmefra, nogle skal passe arbejde i en tid med nødpasningsordninger, og andre står som enlig forælder med et eller flere børn, der savner sine legekammerater. Samtidig kan bekymringer i forhold til økonomi, sygdom og konflikter fylde.

LÆS OGSÅ: Råd til at håndtere coronakrisen i konfliktfyldte hjem

Fælles for langt de fleste er, at det kan være svært at få en ny og meget anderledes hverdag op at stå, når skolen er lukket, vuggestuen hjemsendt på grund af smitteudbrud eller børnehavebarnet hoster og ikke kan komme afsted, før der er testsvar.

Herunder får I 5 råd til, hvordan I kan skabe en struktur, der måske kan gøre den nye hverdag lidt nemmere:

1. Forsøg at holde fast i jeres normale rutiner

Stå op på samme tidspunkt, som I plejer, tag tøj på og børst tænder og start dagen som normalt.

Hvis nattøjet bliver på, og der ikke er nogle faste rutiner at støtte sig til, kan det blive stressende for alle.

2. Lav et skema for den nye hverdag

Uanset om du har vuggestuebarn, børnehavebarn eller skolebarn, kan en plan for dagen og ugen være en god idé.

I en situation som denne kan mange børn have brug for den tryghed og forudsigelighed som struktur og en vished om, hvad der skal ske, kan være med til at give dem.

Hvis dit barn er gammel nok til det, så lad barnet være med til at finde på, hvilke opgaver, aktiviteter eller pligter, der skal på skemaet. Så bliver de måske mere motiverede for at følge det.

På alt.dk kan du finde forslag til aktiviteter.

3. Sænk ambitionsniveauet

For mange forældre til skolebørn er det en stor opgave at køre hjemmeskole, og det kan også sætte både kreativitet og overskud på prøve hos forældre til mindre børn, når dagen skal fyldes ud med børnevenlige aktiviteter. Særligt, hvis der også er et arbejde at passe.

Husk, at passe på jer selv i det her. Det kan være helt okay at køre på lavt blus.

Du kan eventuelt læse dette debatindlæg på folkeskolen.dk. hvor opfordringen fra en mor lyder: Sænk ambitionsniveauet!

4. Kom ud

Lys og luft kan være en redning for både børn og voksne, når I skal være tæt sammen i lang tid. Læg faste cykelture, affaldsindsamlingsture, hulebygning eller andre udendørsaktiviteter ind hver dag. I bør selvfølgelig undgå offentlige legepladser eller andre steder, hvor mange mennesker kan samles.

5. Vær social på kreative måder

Dit barn savner med garanti sine venner og resten af jeres familie, og det kan fylde meget. Her handler det om at være kreative. Lav legeaftaler over Skype eller FaceTime. Eller brug også telefon eller computer til en kakaoaftale med bedsteforældrene.

Er dit barn urolig for Coronavirus?

Mange børn er for øjeblikket bekymrede over alt det, der sker, og de små gør sig mange store tanker om, hvad den nye virus har af konsekvenser. Børns Vilkår har lavet en fin guide til, hvordan du kan snakke med dit barn om de bekymringer, der kan fylde. Forlaget Bolden har desuden udgivet denne e-bog om coronavirus målrettet børn.

Hvis dit barn er gammelt nok, kan I også se Ultra Nyt sammen.

Videnskab.dk giver her deres bud på, hvordan man kan forklare virus i børnehøjde.

Andre har også læst

Få den nyeste viden