Støt
Væk fra siden!
Viden og råd

Abort - Følelser som mand før og efter beslutningen

Det kan også være svært for mænd, når der skal træffes en beslutning om abort eller ej. Hvordan snakker du med din partner om det? Og hvordan håndterer du de modsatrettede følelser, som kan komme i den situation? Læs mere om nogle af de tanker, du som mand kan have i forbindelse med abort.

Hvis din kæreste eller partner er blevet uventet gravid, vil din opmærksomhed primært være rettet mod hende. Det er helt naturligt, da spørgsmålet om abort eller ej i sidste ende er et valg, som kun hun kan træffe.

Men det er også vigtigt at mærke efter, hvordan du egentlig selv har det. Det kan være, du er optaget af, hvordan beslutningen vil påvirke dig og dit liv.

Kvinden skifter måske dagligt mellem at ville have barnet og at få en abort. En tvivl som er helt normal, men den kan sende dig ud i et følelsesmæssigt stormvejr, hvor du skifter mellem at være nervøs, skyldig, ked af det, lukke af eller bare være forvirret.

Tal med hende om det

Noget af det vigtigste er at få talt sammen, men det kan være meget forskelligt, hvornår man er klar til det. Vær opmærksom på, at hverken du eller hende presser på for at tage hul på snakken.

Når I kommer i gang, er det godt at spørge ind til, hvordan hun har det og samtidig tilbyde hende din støtte. Men de fleste kvinder vil også gerne vide, hvad deres partner føler.

Du tøver måske med at fortælle om dine egne ønsker og tanker, og du tænker i stedet, at det er bedst at følge kvindens ønsker for at undgå at påvirke eller presse hende.

Men det er vigtigt, at du fortæller, hvad du føler, velvidende at kvinden i sidste ende skal træffe den endelige beslutning. Når du gør det, kan det få hende til at mærke, at du er med hende i processen. Det kan være med til at mindske den alene-følelse, som er forbundet med at skulle træffe det endelige valg om abort eller ej.

Føler du dig udenfor?

Mange mænd giver udtryk for, at de føler sig udenfor i abortprocessen. Det er der flere grunde til. En af de primære er, at den endelige beslutning om abort eller ej ligger hos kvinden.

En anden er, at al opmærksomheden fra sundhedsvæsenets side oftest er rettet mod kvinden. Mange gange bliver manden slet ikke inddraget.
Men det kan også være, at din partner ikke ønsker at tale med dig om aborten. Enten fordi hun ikke kan rumme det, eller fordi hun tager afstand fra beslutningen, fordi I ikke er enige om valget.

Her kan du komme til at føle dig alene, da det for mange stadig kan være svært at fortælle, at ens kæreste/kone har fået en abort.

Vend dine tanker med en anden

De tanker og følelser, du havde i forbindelse med valget om abort eller ej, er noget, du altid vil tage med dig. Men det vil være godt at vende dem med en god ven eller et familiemedlem. En du stoler på og har tillid til.

På den måde kan du mindske risikoen for at få det dårligt hver gang, du tænker tilbage på denne periode -det kan også være en fordel for din partner.
Hvis jeres forhold ender med et brud, kan det også være en styrke i relation til fremtidige partnere, at du har fået talt med nogen om dine følelser i forhold til aborten.

Hvis din partner bebrejder dig

Nogle gange kan du opleve, at din partner bliver ved med at bebrejde dig. Hvis det er tilfældet, kan det betyde, at hun ønsker at høre, at du er ked af, at hun er blevet såret og skal igennem hele denne svære proces.

Måske tænker du, at det vil hjælpe hende, hvis du tager skylden på dig, men det vil hjælpe hende mere, hvis du er imødekommende. Vær ærlig og fortæl hvordan du har det. Hvis du for eksempel er ked af, at hun skulle igennem alt dette, eller hvis du er ked af, at hun føler sig såret, så prøv at fortælle det til hende.

Forsætter hun med at bebrejde dig, kan det være, at hun har svært ved selv at tage ansvar for den beslutning, der blev truffet.

  • Du ønskede barnet, men beslutningen blev en abort
  • Du ønskede en abort, men din partner valgte at få barnet

Fremtiden i forholdet

Hvis I er enige om aborten og får talt sammen, kan jeres forhold blive endnu bedre. Men selv om I ikke er enige, kan forholdet også vokse, hvis I viser, at I holder af hinanden og respekterer, at I er uenige. Men det er en svær tid så vær tålmodig og tag tid til at snakke med hinanden.

Er I blevet enige om at gå fra hinanden vil det gøre det lettere for jer begge at komme igennem den sårbare situation, hvis I kan stadig kan tale sammen og tage jer af hinanden.

Uenighed i længerevarende parforhold

Uenighed kan også opstå i et langvarigt parforhold. Måske har du aldrig forestillet dig at skulle være far, eller måske vil du ikke have flere børn, og derfor ønsker du en abort, mens din partner vælger at gennemføre graviditeten.

Nogle mænd, der bliver fædre på den måde oplever, at de bliver glade for barnet og knytter sig til det, når først barnet er født, mens det kan være rigtig svært for andre.

Det kan både give problemer i relationen mellem dig og barnet men også i hele jeres familie. I disse tilfælde er det vigtigt, at I søger professionel hjælp.

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Få den nyeste viden

Fields marked with an * are required

Når du tilmelder dig Mødrehjælpens nyhedsbrev, tilføjer vi din email-adresse til vores nyhedsbrevsliste, så vi løbende kan sende dig nyheder. Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet. Læs, hvordan i vores cookie- og privatlivspolitik.