English
Væk fra siden!
Viden og råd

Trist og sorgfuld efter aborten? Søg hjælp

I Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning, Holdepunkt, kan du få en gratis støttesamtale, hvis du har fået foretaget en abort og nu oplever en psykisk efterreaktion. Læs her, hvad du kan få ud støttesamtalen.

Holdepunkt tilbyder ikke kun gratis støttesamtaler til gravide med tvivl om abort. Vi tilbyder det også til dig, der har fået foretaget en abort. En støttesamtale kan hjælpe, hvis abortforløbet har fremkaldt en psykisk efterreaktion.

Hvad er en støttesamtale efter abort?

Samtalen foregår med en erfaren socialrådgiver. Mødrehjælpen, som står bag rådgivningen i Holdepunkt, har tilbudt støttesamtaler i mere end 30 år – vi har derfor stor indsigt i, hvordan en abort kan påvirke dig.

Har du behov for en støttesamtale efter abort?

Det er normalt at opleve modsatrettede følelser efter en abort.

Du kan for eksempel føle lettelse, men samtidig være ked af det. Nogle kvinder oplever dog også at udvikle en psykisk krisereaktion, sorg eller depression.

Risikoen for, at du udvikler en efterreaktion er størst:

  • hvis valget om abort var forbundet med stor tvivl
  • hvis du følte dig presset til abort
  • hvis du tidligere har været ude for belastende oplevelser i dit liv

Er du i tvivl, om du viser tegn på en psykisk efterreaktion?

Læs her, hvad du skal være opmærksom på.

Hvad får du ud af en støttesamtale efter abort?

Formålet med støttesamtalen er, at du får sat ord på dine følelser og får talt ud om forløbet både før, under og efter aborten.

Ofte er det svært for andre at forstå, hvordan du har det. Måske tænker du: ”det var jo mit eget valg”, eller det kan være en holdning, du møder, når du taler med andre om det. Det kan være svært at forholde sig til , når man er ked af det. For selvom du selv har truffet valget om at få en abort, er det ikke unormalt at føle skam, selvbebrejdelse og sorg eller at komme i tvivl, om det var den rette beslutning. Du har måske svært ved at huske de grunde, der gjorde, at du valgte aborten.

Støttesamtalen hjælper dig blandt andet med, hvordan du kan håndtere de modstridende følelser, du oplever.

Sådan kontakter du os

I Holdepunkt tilbyder vi støttesamtaler ved tvivl om abort. Vælg blot den rådgivningsform, der passer dig bedst:

Læs mere om Holdepunkts abortrådgivning.

Hvad taler vi om under støttesamtalen?

En støttesamtale kan tage op til 1,5 time, så der er god tid til at komme i dybden og få vendt de ting, du har behov for at snakke om.

Ofte vil samtalen tage udgangspunkt i din beslutning om abort. At få genopfrisket, hvilke bekymringer og grunde der gjorde, at du valgte at få en abort, er en vigtig start i bearbejdningen af efterreaktionen.

Samtalen er samtidig et rum, hvor du får mulighed for at tale åbent om, hvordan du har det. Du kan vise din sorg, uden at nogen dømmer dig eller betragter det som et svaghedstegn. For mange er det en god støtte at tale med en udenforstående om netop disse ting.

Din partner er også velkommen til støttesamtalen

Vi tilbyder også, at I kan få en støttesamtale som par. Det er helt normalt, at en abort sætter spor i et parforhold. En fælles samtale kan være en hjælp til, at I får talt ud om, hvordan I hver især har det.

Det kan hjælpe jer med at opnå en forståelse for og måske også på sigt en accept af hinandens måder at reagere, føle og handle på – både i forbindelse med valget om abort og i tiden efter indgrebet.

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Få den nyeste viden