Isolation og afstand til andre mennesker gør, at mange i denne tid føler sig ensomme og alene. Læs her, hvad du kan gøre for at bryde med ensomheden.
Coronakarantæne med små børn: 8 forslag, der måske kan gøre dagene lidt lettere
Kære læser. Artiklen her er skrevet tilbage i marts og april, i forbindelse med at det meste af landet, inklusive skoler og daginstitutioner, blev lukket ned. Vi håber, at du stadig kan finde brugbare råd og vejledning til din situation.
Mange forældre er spændt hårdt for i denne tid, hvor arbejde, børnepasning, familieliv og skole alt sammen skal fungere inden for hjemmets fire vægge.
Det kræver ressourcer at hjælpe ens skolebarn med lektierne, men det kan være mindst lige så krævende at tage hånd om et barn i vuggestue- eller børnehavealderen, samtidig med at der også skal være tid og overskud til at passe arbejdet.
Der findes ikke én god løsning på, hvordan man får det til at fungere. Særligt for enlige forældre eller familier, hvor det kun er den ene forælder, der arbejder hjemme, vil det langt hen ad vejen være det muliges kunst.
Vi har dog alligevel prøvet at samle 8 forslag til, hvordan I kan strikke en hverdag sammen, der kan fungere. Læs dem herunder.
- 1. Sænk forventningerne og pas på dig selv
Allerførst en kærlig opsang til dig om ikke at have høje ambitioner!
Det er en svær tid, så lad vær med at have forventninger om alt det, du burde gøre, alt det, du gerne vil nå, og alle de aktiviteter, der kunne være gode at lave med barnet.
Hvis du forsøger at præstere, som du plejer – det gælder både som forælder, kæreste, kollega og medarbejder – er der risiko for, at du knækker halsen på det.
Gør det hele så godt, som du kan lige nu. Vi mennesker vokser af succes – det gælder både voksne og børn. Derfor er det vigtigt, at du har realistiske forventninger til dig selv og dit barn. Du kan for eksempel prøve at:
- Fokusere på, hvad der fungerer, og gøre mere af det, der lykkes. Det kan måske resultere i, at dit barn ser mere iPad eller får flere snacks, end du normalt vil tillade. Hvis det skaber rolige og gode stunder, kan det være det værd
- Gem store opdragelseskampe til barnets hverdag er mere normal igen. Dermed ikke sagt, at der ikke skal være regler og grænser. Men det kan være godt at slække lidt på nogle områder lige nu
- Snakke med en person, du har tillid til, som kan lytte og for eksempel hjælpe dig med at justere dine forventninger. En, der kender dig og kan give dig anerkendelse samt måske inspirere dig med ideer til, hvordan I får hverdagen til at fungere
- Se tilbage på dagen hver aften. Skriv tre ting eller episoder ned, hvor du synes, at du lykkedes som forælder. De gode eksempler kan du gribe fat i, når du igen står i en svær situation
LÆS OGSÅ: 5 råd til den nye corona-hverdag
- 2. Find ind til roen i den kaotiske situation
Den nye hverdag er både stressende for dig og for dit barn. Men det er vigtigt, at du forsøger at bevare roen bedst muligt. Rolige voksne giver rolige børn, lyder en tommelfingerregel. Og særligt små børn er afhængige af deres forældres ro for selv at kunne falde til ro.
Du har måske selv gode ideer til, hvordan du finder ro og sænker dit stressniveau? For nogle virker vejrtrækningsøvelser, meditation eller grounding-øvelser. For andre er yoga eller pilates opskriften.
Du kan finde inspiration og øvelser på Psykiatrifondens hjemmeside.
- 3. Stjæl daginstitutionens rutiner
Det kan være en udfordring at skabe ro og forståelse for den nye hverdag hos et mindre barn, som hverken kan forstå, hvad coronavirus er, eller hvorfor du skal sidde bag computeren i stedet for at lege.
Hvis du oplever, at dit barn reagerer, fordi der er vendt op og ned på alt det vante, så overvej, om du kan stjæle nogle tips fra den måde, hverdagen er struktureret i dit barns daginstitution, hvor de ofte gør de samme ting på de samme tidspunkter.
Det kan være en halv bolle og frugt kl. 9, udendørs leg kl. 10, lur kl. 12 og eftermiddagsmad kl.14.
De fleste børn kan lide faste rammer og rutiner, og særligt i en tid som denne kan de være med til at give dit barn en forudsigelig og tryg hverdag.
LÆS OGSÅ: Hvordan passer man bedst på sit barn i disse coronatider?
- 4. Planlæg jeres dage
Selvom et lille barn ikke kan følge et skema på samme måde som et skolebarn, så kan det hjælpe at få struktur på dagene. Ikke mindst for din egen skyld, så du får afgrænset i hvilke tidsrum, du arbejder, og hvornår du er sammen med dit barn.
Hvis du kan mærke, at dit barn i særlig grad har brug for at vide, hvad der skal ske i løbet af dagen, så overvej om små tegninger, såkaldte piktogrammer, af de små dagligdagsrutiner, I skal igennem, kan hjælpe og minimere konflikterne.
Husk også på, at mindre børn ikke har en tidsfornemmelse. Derfor bør dine beskeder, om hvad der skal ske, være så konkrete som muligt. Du kan for eksempel sige: ”Nu skal jeg lige skrive på min computer, men når uret ringer, holder jeg en pause, og så skal vi lege med bondegården”.
Hvis barnet skal sidde og lave noget andet, mens du arbejder, så sørg for at arbejds- og legeintervallerne er korte, da et lille barn har svært ved at udsætte egne behov.
- 5. Minimér mængden af arbejde, mens barnet er til stede
I en situation som denne, er det lettere sagt end gjort, men ikke desto mindre er det vigtigt.
Hvis dine arbejdsopgaver er så fleksible, at de ikke skal løses på bestemte tidspunkter, så tal for eksempel med din chef om, at du primært arbejder, når dit barn sover lur og om aftenen, når barnet er puttet. Hvis du tjekker mails hele dagen og forsøger at arbejde, mens du også leger i sandkassen, skubber en gynge eller forsøger at putte et barn, så kan du hurtigt få dårlig samvittighed og en følelse af, at alt bliver gjort halvt. Og dit barn mærker også tydeligt, når du ikke er fuldt til stede. Det stress og pres, som du oplever, kan smitte af på dit barn. Du kan derfor opleve, at dit barn reagerer på situationen, og at det hele kører op i en spids.
Har du arbejdsopgaver, som skal løses i dagtimerne, mens dit barn er vågen, så handler det om at finde løsninger, så det påvirker dit barn mindst muligt. Det er begrænset, hvor meget et lille barn kan lege selv, og det kan heller ikke blot udsætte sine egne behov, fordi du skal arbejde.
Det kan nogle gange hjælpe, hvis dit barn kan sidde sammen med dig, mens du arbejder, da det kan give barnet følelsen af, at I laver en fælles aktivitet. Måske kan barnet sidde og tegne ved bordet eller ligge på en madras ved siden af og se tegnefilm.
- 6. Det er okay ikke at være på hele tiden…
Jo mindre dit barn er, jo sværere er det for barnet at forstå, at du nogle gange er nødt til at arbejde og ikke kan lege eller hjælpe.
Du kan hurtig komme til at føle, at du forsømmer dit barn ved ikke at give det fuld opmærksomhed hele tiden. Men det er helt okay at lave andre ting også. Så ryd op, snak i telefon med din kollega og gør de ting, der skal til, for at din og jeres hverdag hænger sammen. Men gør det, så der er plads til barnet. Skal dit barn for eksempel trøstes midt i en samtale med din chef, så aftal, at du ringer tilbage. Det er okay, at der er ting, som kommer før arbejdet.
Husk også, at dit barn sagtens kan hjælpe til med nogle af de praktiske opgaver, der skal laves. Lad for eksempel oprydning være en aktivitet inden sengetid, så du ikke står med den, når dit barn sover. Eller lad barnet hjælpe med at putte tøj i vaskemaskinen eller lægge det rene vasketøj sammen. Det er også noget, mange små børn synes er sjovt.
- 7. Men giv barnet din fulde opmærksomhed flere gange i løbet af dagen
Selvom det er okay ikke at være på hele tiden, så er det vigtigt at sætte tid af i løbet af dagen, hvor dit fokus kun er på dit barn og barnets behov. Det er svært for barnet, hvis det mange gange i løbet af en dag oplever at blive afvist eller at skulle kæmpe for din opmærksomhed.
Dit barn kan blive forvirret, tro at det gør noget forkert og reagere med gråd og vrede, hvilket kan stresse dig endnu mere. Det kan også være, at dit barn reagerer ved at trække sig væk og ikke opsøge din kontakt. En sådan reaktion er dog også vigtig at være opmærksom på.
Reagerer dit barn, fordi det bliver afvist, kan du fortælle dit barn, at du godt kan forstå, at det er svært, at du ikke har tid lige nu. At det er helt okay, at barnet reagerer, som det gør, og at du lige om lidt har tid til at lege igen.
Netop fordi, at det er svært for et barn at blive afvist, er det vigtigt, at du finder tidspunkter i løbet af dagen, hvor dit barn har din fulde opmærksomhed. At blive set og opleve dit nærvær vil give barnet en følelse af at være værdifuld og gøre det lettere for barnet at lege lidt selv efterfølgende.
Vælg nogle få simple aktiviteter, I kan lave. Selvom der lige nu er masser af tips til kreative projekter, man kan lave med sine børn, så gå efter aktiviteter, som ikke kræver for meget af dig. Lav modellervoks, lyt til afslappende musik på gulvet, mens I masserer hinanden, lav kolbøtter i sengen eller dans. Alt sammen aktiviteter, der kan give energi, skabe glæde og være med til at styrke tilknytningen mellem dig og barnet.
- 8. Undersøg om du kan finde hjælp hos andre forældre
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn primært har legeaftaler, der foregår udenfor, og helst med de samme børn.
Måske du kan finde en enkelt familie i dit netværk eller i dit barns institution, der står i samme situation som jer? Hør om I skal hjælpe med at aflaste hinanden. I kan for eksempel skiftes til at have børnene nogle timer om dagen. Gå efter at finde et sted, hvor der ikke er mange mennesker samlet. Det kan være, at I har en gård i den ejendom, hvor I bor, eller et naturområde i nærheden, hvor børnene kan lege. En tur i ladcyklen er også en god mulighed for at få luft uden at være tæt på andre.
Det er selvfølgelig vigtigt, at en sådan aftale om børnepasning overholder sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Du kan læse sundhedsstyrelsens retningslinjer for legeaftaler her.
Tænkte du flere gange, da du klikkede igennem rådene herover, at det kan jeg da umuligt leve op til? Det er også okay. Mange gange er det bare ikke muligt at gøre det, der forventes, eller det, som vil være bedst. Men forhåbentlig kan blot nogle af rådene i denne artikel gøre det bare en smule lettere at komme igennem resten af denne karantæneperiode.
Har I haft mange konflikter i løbet af de sidste par dage, og er du for eksempel kommet til at råbe eller tale hårdt til dit barn, så forsøg ikke at lade den dårlige samvittighed overskygge alt. Det er svært at undgå, at den er del af familiepakken i denne specielle tid – det gælder ikke kun for dig, men for langt de fleste forældre. Det er vigtigt, at du bærer over med dig selv, din partner eller dit barns måder at reagere på, når det spidser til. Med en undskyldning og et kram kommer man heldigvis langt, særligt hos et barn, som er hurtigt til at tilgive og komme videre, så snart den gode stemning er tilbage.
Og husk så også, at det er vigtigt, at du i disse uger tager dig tid til at holde fri, puste ud og pleje dig selv. Går alle aftener med arbejde, kan du risikere at gå ned med flaget og blive sygemeldt med for eksempel stress.
Andre har også læst
- Hvilke regler gælder for samvær under coronaepidemien?
I mange brudte familier fylder spørgsmål om samvær lige nu. For bør barnet stadig skifte mellem sine to hjem? Kan man ændre i samværsaftalen for en midlertidig periode? Og hvad gør man, hvis barnets anden forælder bor i et andet land. Få svar i artiklen her.