English
Væk fra siden!
Tema: Viden og råd under coronakrisen

Coronakarantæne med små børn: 8 forslag, der måske kan gøre dagene lidt lettere

Internettet er fyldt med råd til hjemmeundervisning og andre tips til, hvordan du aktiverer dit skolebarn i disse uger, hvor Danmark er lukket ned. Men hvad gør du, hvis du står med et mindre barn og skal få arbejde og familielivet til at gå op i en højere enhed? I artiklen her får du vores bedste bud.
boernefamilier-skal-sikres-bedst-mulige-vilkaar-foto-thomas-wass-evaldsen
Foto: Thomas Wass Evaldsen

Kære læser. Artiklen her er skrevet tilbage i marts og april, i forbindelse med at det meste af landet, inklusive skoler og daginstitutioner, blev lukket ned. Vi håber, at du stadig kan finde brugbare råd og vejledning til din situation.

Mange forældre er spændt hårdt for i denne tid, hvor arbejde, børnepasning, familieliv og skole alt sammen skal fungere inden for hjemmets fire vægge.

Det kræver ressourcer at hjælpe ens skolebarn med lektierne, men det kan være mindst lige så krævende at tage hånd om et barn i vuggestue- eller børnehavealderen, samtidig med at der også skal være tid og overskud til at passe arbejdet.

Der findes ikke én god løsning på, hvordan man får det til at fungere. Særligt for enlige forældre eller familier, hvor det kun er den ene forælder, der arbejder hjemme, vil det langt hen ad vejen være det muliges kunst.

Vi har dog alligevel prøvet at samle 8 forslag til, hvordan I kan strikke en hverdag sammen, der kan fungere. Læs dem herunder.

  • 1. Sænk forventningerne og pas på dig selv
  • 2. Find ind til roen i den kaotiske situation
  • 3. Stjæl daginstitutionens rutiner
  • 4. Planlæg jeres dage
  • 5. Minimér mængden af arbejde, mens barnet er til stede
  • 6. Det er okay ikke at være på hele tiden…
  • 7. Men giv barnet din fulde opmærksomhed flere gange i løbet af dagen
  • 8. Undersøg om du kan finde hjælp hos andre forældre

Tænkte du flere gange, da du klikkede igennem rådene herover, at det kan jeg da umuligt leve op til? Det er også okay. Mange gange er det bare ikke muligt at gøre det, der forventes, eller det, som vil være bedst. Men forhåbentlig kan blot nogle af rådene i denne artikel gøre det bare en smule lettere at komme igennem resten af denne karantæneperiode.

Har I haft mange konflikter i løbet af de sidste par dage, og er du for eksempel kommet til at råbe eller tale hårdt til dit barn, så forsøg ikke at lade den dårlige samvittighed overskygge alt. Det er svært at undgå, at den er del af familiepakken i denne specielle tid – det gælder ikke kun for dig, men for langt de fleste forældre. Det er vigtigt, at du bærer over med dig selv, din partner eller dit barns måder at reagere på, når det spidser til. Med en undskyldning og et kram kommer man heldigvis langt, særligt hos et barn, som er hurtigt til at tilgive og komme videre, så snart den gode stemning er tilbage.

Og husk så også, at det er vigtigt, at du i disse uger tager dig tid til at holde fri, puste ud og pleje dig selv. Går alle aftener med arbejde, kan du risikere at gå ned med flaget og blive sygemeldt med for eksempel stress.

Andre har også læst

Få den nyeste viden