English
Væk fra siden!
Tema: Viden og råd under coronakrisen

Føler du dig alene eller ensom under coronakrisen?

Isolation og afstand til andre mennesker gør, at mange i denne tid føler sig ensomme og alene. Læs her, hvad du kan gøre for at bryde med ensomheden.

Kære læser. Artiklen her er skrevet tilbage i marts og april, i forbindelse med at det meste af landet, inklusive skoler og daginstitutioner, blev lukket ned. Vi håber, at du stadig kan finde brugbare råd og vejledning til din situation.

På grund af risiko for spredning med coronavirus får vi lige nu at vide, at vi så vidt muligt skal holde os hjemme og holde afstand, når vi er ude blandt andre mennesker. Det har vendt op og ned på vores hverdag, og det er meget forskelligt, hvordan vi som mennesker tackler en krise som den, vi oplever lige nu.

Måske har du reageret på coronakrisen ved at trække dig mere ind i dig selv og vende dig mod det trygge og velkendte derhjemme for at beskytte dig selv og familien? Er det tilfældet, er du ikke den eneste. Det er nemlig en meget typisk krisereaktion.

Det er dog ikke den bedste strategi, da den kan føre til en alene-følelse og i sidste ende ensomhed.

At være ramt af ensomhed kan have konsekvenser for både din livskvalitet og dit helbred, hvis den bliver længerevarende.

Derfor vil det være rigtig godt, hvis du trods den nuværende situation, forsøger at skabe kontakt til andre.

Læs mere om ensomhed, og hvad den kan medføre i artiklen Er du ensom?

6 råd – sådan kan du blive mindre ensom under coronakrisen

Vi mennesker er sociale væsner og har brug for hinanden. Selvom vi skal holde afstand, betyder det ikke total isolation, og der er heldigvis en masse måder, du stadig kan være sammen med andre på, selvom det i denne tid skal være på afstand.

Herunder har vi samlet nogle råd til, hvad du kan gøre for at bryde med ensomheden.

  • 1. Grib telefonen og ring til en god ven – gerne på video
  • 2. Send SMS eller e-mails for at holde kontakten
  • 3. Aftal en gåtur
  • 4. Brug de sociale medier
  • 5. Få struktur på hverdagen
  • 6. Ræk ud efter hjælp – eller hjælp andre

Derfor skal du reagere, hvis du oplever ensomhed

De fleste vil føle sig ensomme i en eller anden grad i løbet af den nedlukning, vi lige nu oplever. Og som sådan er den kortvarige ensomhed, man kan opleve, ikke farlig. Der, hvor ensomhed begynder at blive problematisk, er, når den bliver langvarig. Var du allerede ensom inden coronakrisen, kan du dog opleve, at ensomheden føles endnu tungere i denne tid, og netop fordi du lige nu er endnu mere afskåret fra social kontakt end tidligere, kan det være svært at se en vej ud af ensomheden.

Det vil dog være godt, at du reagerer og handler allerede nu, selvom det for øjeblikket er sværere at være social. Undersøgelser viser nemlig, at jo mere ensomt et menneske føler sig, jo sværere er det at bryde ensomheden ved at række ud og kontakte andre.

LÆS OGSÅ: Hvorfor får jeg ikke gjort noget ved min ensomhed?

Få den nyeste viden