Mange mennesker føler sig ensomme. Læs mere om, hvad der sker, når vi er ensomme, hvorfor det er så svært at tale om, og hvad du kan gøre ved ensomheden.
Føler du dig alene eller ensom under coronakrisen?
Kære læser. Artiklen her er skrevet tilbage i marts og april, i forbindelse med at det meste af landet, inklusive skoler og daginstitutioner, blev lukket ned. Vi håber, at du stadig kan finde brugbare råd og vejledning til din situation.
På grund af risiko for spredning med coronavirus får vi lige nu at vide, at vi så vidt muligt skal holde os hjemme og holde afstand, når vi er ude blandt andre mennesker. Det har vendt op og ned på vores hverdag, og det er meget forskelligt, hvordan vi som mennesker tackler en krise som den, vi oplever lige nu.
Måske har du reageret på coronakrisen ved at trække dig mere ind i dig selv og vende dig mod det trygge og velkendte derhjemme for at beskytte dig selv og familien? Er det tilfældet, er du ikke den eneste. Det er nemlig en meget typisk krisereaktion.
Det er dog ikke den bedste strategi, da den kan føre til en alene-følelse og i sidste ende ensomhed.
At være ramt af ensomhed kan have konsekvenser for både din livskvalitet og dit helbred, hvis den bliver længerevarende.
Derfor vil det være rigtig godt, hvis du trods den nuværende situation, forsøger at skabe kontakt til andre.
Læs mere om ensomhed, og hvad den kan medføre i artiklen Er du ensom?
6 råd – sådan kan du blive mindre ensom under coronakrisen
Vi mennesker er sociale væsner og har brug for hinanden. Selvom vi skal holde afstand, betyder det ikke total isolation, og der er heldigvis en masse måder, du stadig kan være sammen med andre på, selvom det i denne tid skal være på afstand.
Herunder har vi samlet nogle råd til, hvad du kan gøre for at bryde med ensomheden.
- 1. Grib telefonen og ring til en god ven – gerne på video
At høre en god vens stemme eller tale med et familiemedlem kan lette dit humør. Måske er du som mange andre gået over til i højere grad at kommunikere gennem SMS’er, men i denne tid kan det gøre noget godt for din følelse af kontakt til andre, hvis du i stedet ringer.
Og ring gerne op med et videokald. Det kan du for eksempel gøre med Skype, Messenger, Facetime eller Google Duo.
At tale sammen over video kan føles akavet i starten, men det giver noget ekstra til samtalen og følelsen af samvær, når I kan se hinanden og hinandens ansigtsudtryk og kropssprog.
Mange programmer giver også mulighed for at lave gruppe-opkald, så I kan tale flere på en gang. På samvirke.dk kan du finde en liste med nogle af programmerne og læse mere om, hvad de kan.
- 2. Send SMS eller e-mails for at holde kontakten
Hvis telefonsamtaler eller videoopkald ikke lige er dig, kan du også holde kontakten med din omgangskreds ved at sende en SMS eller en e-mail, hvor du for eksempel fortæller lidt om, hvordan det går, og også spørger ind til den anden.
Når man har barn kan tid og overskud også være en hindring for at få ringet eller skrevet en lang e-mail. Så send i stedet en kort SMS. Det vigtigste er at få skabt kontakt. Du kan for eksempel skrive: ”Hej, jeg tænker på dig. Hvordan går det?”.
Følte du dig allerede ensom inden coronakrisen, er din første tanke måske, at du ikke har nogen, du kan kontakte. Men inden du afskriver denne mulighed, så prøv at bruge lidt tid på at tænke over, om der ikke alligevel er en ven, veninde eller en tidligere kollega, som du havde det godt med, men som du har mistet kontakten til, eller måske et familiemedlem, du ikke har set længe. Det kan også være en mulighed at skrive til en forælder i dit barns institution, som du tidligere har snakket med, når I har hentet eller afleveret børn på samme tid. Du kan for eksempel skrive og spørge, hvordan de klarer nedlukningen, og fortælle, at dit barn savner at lege med X.
- 3. Aftal en gåtur
Det er stadig muligt at gå tur med en anden person, så længe I holder god afstand. Hvis du har svært ved at få arrangeret en gåtur, fordi du har dit barn hjemme, så kan en anden løsning være at mødes et sted i det fri med en anden forælder, som har barn på nogenlunde samme alder. Er dit barn endnu ikke startet i institution eller skole, så vil det sikkert også sætte pris på at kunne lege med et andet barn. Og mens børnene leger, har I voksne en god mulighed for at få snakket.
Sundhedsstyrelsen har lavet en række retningslinjer om børn og legeaftaler. Dem kan du læse her.
LÆS OGSÅ: Enlig mor eller far – og ensom
- 4. Brug de sociale medier
Er du ensom vil et normalt råd være at begrænse tiden på nettet og i stedet sørge for at komme ud blandt andre mennesker, da sociale medier kan bidrage til at forstærke følelsen af ensomhed.
I denne tid, hvor store dele af samfundet er lukket ned, kan de sociale medier dog være en vigtig kilde til social kontakt.
Du kan for eksempel søge efter grupper på Facebook, hvor der mulighed for at komme i dialog og udveksle ideer og tips med andre, som deler din hobby eller interesse. Hvis du har det lidt svært med det sociale, så kan en interessegruppe, hvor man ikke har ansigt-til-ansigt kontakt og kommunikerer på skrift, være et godt sted at starte.
- 5. Få struktur på hverdagen
Når de ydre rammer, der normalt hjælper dig med at holde en struktur på hverdagene, forsvinder, kan du komme til at føle dig endnu mere ensom. Du oplever måske, at dagene begynder at flyde sammen, og at det er svært at tage sig sammen til andet end det mest nødvendige.
Det kan gøre de tunge tanker og følelsen af at være alene værre. Det er derfor vigtigt, at du prøver at få skabt en ny struktur på jeres hverdag. Stå så vidt muligt op på samme tid og gå i seng på samme tid hver dag. Lav en liste over, hvad du skal nå, og hvad du har lyst til at lave, og sæt bestemte tider af til det i løbet af dagen.
En af de ting, der kan være godt at gøre hver dag, er at få motion. Det kan være en daglig gåtur, men der findes også forskellige motionsvideoer på for eksempel YouTube, hvor du kan søge inspiration.
Det vil også være en god ide, at du tænker den sociale kontakt til din omgangskreds ind, når du laver listen. Giv dig selv små opgaver om at få ringet, skrevet SMS’er eller lavet aftaler om gåture i løbet af dagene.
- 6. Ræk ud efter hjælp – eller hjælp andre
Mange ensomme har svært ved at tage kontakt til andre mennesker, fordi de er bange for, at det vil afsløre deres ensomhed. Har du det sådan, er det måske nemmere for dig at kontakte professionelle eller frivillige, der støtter mennesker, som blandt andet oplever ensomhed.
Herunder har vi listet nogle af de steder op, som du kan kontakte:
- Holdepunkt på 33 45 86 00 eller på chat. Se åbningstider for telefonrådgivningen her
- Mødrehjælpens lokalforeninger
- SnakSammen – et tilbud fra Boblberg og Røde Kors, hvor du kan få tilbudt en frivillig samtaleven
- Den sociale skadestue
- Præsternes sjælesorg – gratis fortrolig samtale eller chat med en præst
- Psykiatrifonden
- SINDs landsdækkende telefonrådgivning
- Headspace og Ventilen har også tilbud til dig, der er ung
Hjælp dig selv gennem andre
Hvis du har overskud og tid til det, kan du også overveje at blive frivillig og derved hjælpe dig selv ved at hjælpe andre.
At være frivillig kan give dig en følelse af at være en del af et fællesskab, og at gøre en forskel kan samtidig hjælpe på den følelse af afmagt, som mange oplever under en krise som denne.
Som forælder har du måske svært ved at se, hvordan du skal få overskud til at gøre noget for andre, når du også skal tage dig af dit barn, alt det praktiske i hjemmet og måske oveni det et job. Mange oplever dog, at det fremfor at kræve energi faktisk giver mentalt overskud at hjælpe andre, og der findes også måder, hvorpå du kan hjælpe andre hjemmefra, måske endda sammen med dit barn. Du kan for eksempel blive samtaleven i stedet for besøgsven.
Læs mere om at blive samtaleven her og få inspiration til andre måder at hjælpe andre her. Du kan også tjekke frivilligjob.dk, som har oprettet en særlig coronakategori, eller søge efter lokale corona-hjælpegrupper på Facebook.
Derfor skal du reagere, hvis du oplever ensomhed
De fleste vil føle sig ensomme i en eller anden grad i løbet af den nedlukning, vi lige nu oplever. Og som sådan er den kortvarige ensomhed, man kan opleve, ikke farlig. Der, hvor ensomhed begynder at blive problematisk, er, når den bliver langvarig. Var du allerede ensom inden coronakrisen, kan du dog opleve, at ensomheden føles endnu tungere i denne tid, og netop fordi du lige nu er endnu mere afskåret fra social kontakt end tidligere, kan det være svært at se en vej ud af ensomheden.
Det vil dog være godt, at du reagerer og handler allerede nu, selvom det for øjeblikket er sværere at være social. Undersøgelser viser nemlig, at jo mere ensomt et menneske føler sig, jo sværere er det at bryde ensomheden ved at række ud og kontakte andre.
LÆS OGSÅ: Hvorfor får jeg ikke gjort noget ved min ensomhed?
Andre har også læst
- Jeg føler mig ensom i mit parforhold
Hvis du føler dig ensom i dit parforhold, er du langt fra den eneste. Det kan være en svær følelse at gå rundt med, men den er naturlig og behøver ikke være et udtryk for, at I ikke passer sammen. Læs mere om, hvad du kan gøre, hvis dit parforhold er et ensomt sted at være.