Isolation og afstand til andre mennesker gør, at mange i denne tid føler sig ensomme og alene. Læs her, hvad du kan gøre for at bryde med ensomheden.
5 råd til dig, der er gravid, mens Danmark er lukket ned
Kære læser. Artiklen her er skrevet tilbage i marts og april, i forbindelse med at det meste af landet, inklusive skoler og daginstitutioner, blev lukket ned. Vi håber, at du stadig kan finde brugbare råd og vejledning til din situation.
Mange gravide er bekymrede lige nu. Og det er helt forståeligt. Når man står over for en fødsel, er det mindste man har brug for bekymringer om smittefare, udfordringer med at få købt alle de nødvendige babyting og en angst for, hvilke forhold der møder en på fødegangen.
Som gravid er du lige nu fyldt med hormoner og følelser, og skal du igennem en fødsel for første gang er der en hel masse andre ting udover coronasmitte, som du kan være nervøs for. Derfor gør den nuværende situation kun en i forvejen sårbar periode en tand ekstra sårbar.
I denne artikel forsøger vi at guide dig til, hvordan du kan forsøge at skubbe bekymringer i baggrunden, så du på bedst mulig vis kommer igennem den sidste ventetid og også giver dig selv plads til at nyde resten af graviditeten.
5 råd til, hvordan du bliver klar til fødslen
- 1. Hold jer isoleret, så risikoen for smitte minimeres
Mange gravide giver lige nu udtryk for, at det, der fylder mest, er frygten for selv at blive smittet, eller at ens partner eller den person, der skal være med til fødslen, bliver smittet. Sker det sidste, vil det desværre betyde, at du skal gå igennem fødslen alene, eller med en anden pårørende ved din side, fordi en partner med symptomer eller mistanke om coronasmitte ikke må komme på hospitalet. Er du selv smittet, når fødslen går i gang, vil der blive taget en række forholdsregler under fødslen. Du skal blandt andet modtages og føde på en særlig isolationsstue, og personalet vil have maske, briller, handsker og kittel på. Men selve fødslen vil forløbe som normalt, og der er de samme muligheder for smertelindring.
For at minimere risikoen for smitte er det selvfølgelig vigtig at følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger i forhold til hygiejne og social kontakt. Heldigvis er der gode muligheder for få leveret indkøb til døren, og mangler du stadig at købe babytøj- eller udstyr, så bestil på nettet med levering til din adresse, så du ikke behøver at tage på posthuset.
Har du en partner, som fortsat skal gå på arbejde, er det svært for jer at isolere jer helt. Undersøg måske, om arbejdet kan tilrettelægges, så det løses hjemmefra i stedet, eller om arbejdstiden kan lægges på tidspunkter, hvor risikoen for smitte er så lille som mulig.
Hent Sundhedsstyrelsens gode råd om ny coronavirus til dig, der er gravid.
- 2. Forsøg at fjerne fokus fra alt, du alligevel ikke kan gøre noget ved
Inden en fødsel kan man bruge meget energi på at spekulere over hvad nu hvis… Det er selvfølgelig en god idé at tænke over, hvordan man ønsker, at fødslen forløber, hvad man ønsker af smertelindring og så videre. Når I alligevel er derhjemme sammen, kan I med fordel bruge tiden til at tale om jeres forventninger – både til fødslen og til hinanden. Men det er også vigtigt, at I indstiller jer på, at det langt fra er sikkert, at det kommer til at gå sådan. Fødsler er uforudsigelige og kan ikke planlægges.
Det samme gælder den nuværende coronasituation. Det er ikke muligt for dig at ændre eller påvirke den udvikling, så forsøg i stedet at fokusere på det, du kan gøre, for eksempel at undgå smitte og passe på sig selv – og sørg for at rette din energi mod det.
Det bedste, du selv kan gøre, er at tænke, at det hele nok skal gå.
- 3. Find ro og undgå for mange nyheder
Det kan være en god ide at afsætte tid hver dag, hvor du giver dig selv ro og mulighed for at parkere, de mange tanker, der fylder.
Gå en tur, lav god mad eller bag en kage. Måske kan et kreativt babyprojekt mindske tankemylderet?
For nogle virker vejrtrækningsøvelser, meditation eller grounding-øvelser. For andre er yoga eller pilates opskriften. Det kan også være, at du bare trænger til en god lang middagslur.
Du kan finde inspiration og øvelser på Psykiatrifondens hjemmeside.
Selvom det er svært at undgå, så vær også varsom med at følge alt for meget med i nyhederne om coronasituationen. Det kan påvirke både dit humør, dine følelser og dit stressniveau negativt.
- 4. Bliv bedre klar til fødslen med digitale tilbud
Lige nu er det vigtigt for dig at være så tryg som mulig og have tillid til, at du og din krop nok skal klare den fødsel, der er i vente. Men det kan være svært for tiden, når forløb med fødselsforberedelse er aflyst i hele landet. Desuden er nogle jordemoderkonsultationer udskiftet med telefonsamtaler, så du ser heller ikke din jordemoder så ofte som ellers.
Der findes dog flere online tilbud, så I kan forberede jer derhjemme. Hospitalet, som du er tilknyttet og skal føde på, har pjecer og relevant informationsmateriale på deres hjemmeside. Flere jordemødre og fødesteder har desuden udviklet særlig online fødselsforberedelse i denne tid. Spørg eventuel din egen jordemoder, hvad hun kan anbefale.
Herunder har vi sat links ind til nogle af de online tilbud, der findes:
- ’Bliv klar’ – online video med fødselsforberedelse fra Hvidovre Hospital
- På trygmedbarn.dk finder du små videofilm om graviditet, fødsel og de tre måneder efter fødslen
- DR har sammen med Rigshospitalet lavet en række film om fødselsforberedelse, som du kan finde her (scroll ned – første video ligger som nummer 10)
Når du forbereder dig på fødslen, er det godt at være opmærksom på, at der er indført særlige retningslinjer på grund af den nuværende situation. Der kan blandt andet være begrænsninger for, hvor mange der må være med til fødsel, scanninger og jordemoderkontroller.
- 5. Del med andre, hvordan du har det
Husk at dele dine bekymringer med andre, så undgår du bedst, at de hober sig op.
Det er selvfølgelig vigtigt, at du bruger din jordemoder i denne situation, men snak også med en god veninde, din mor eller en anden, som du er fortrolig med. Både om, hvordan du har det, men det kan også være godt at vende alle mulige andre ting, så tankerne kommer lidt på afstand, og du måske også får et grin eller to.
Kontakt til andre er vigtig i en ensom tid, hvor du er nødt til at være meget isoleret. Sørg derfor for at holde gang i dit sociale liv, så godt som det nu er muligt.
Andre har også læst
- Hvilke regler gælder for samvær under coronaepidemien?
I mange brudte familier fylder spørgsmål om samvær lige nu. For bør barnet stadig skifte mellem sine to hjem? Kan man ændre i samværsaftalen for en midlertidig periode? Og hvad gør man, hvis barnets anden forælder bor i et andet land. Få svar i artiklen her.