English
Væk fra siden!
Viden og råd

Gravid og i tvivl om abort?

Er du blevet uplanlagt gravid og overvejer en abort, er det vigtigt, at du træffer et bevidst og gennemtænkt valg. Læs, hvad der kan være godt at overveje, hvis du er i tvivl om abort.

En graviditet kan vække en masse følelser – også tvivl. Tvivlen kan for eksempel opstå, fordi det var uplanlagt, at du blev gravid, fordi graviditeten er uønsket, eller simpelthen fordi det er en stor begivenhed at skulle være forælder.

Jeg er gravid – hvad gør jeg?

Er du blevet gravid, og går du af den ene eller den anden årsag med tanker om abort, samtidig med at du mærker ændringer i din krop, kan det være svært at finde ud af, hvad du skal gøre. Du er måske fuld af tanker og spørgsmål som:

 • Jeg er gravid – hvad nu?
 • Hvad er det rigtige valg – abort eller at gennemføre graviditeten?
 • Er jeg parat til at blive mor?
 • Betyder det noget, at graviditeten var uplanlagt?
 • Hvem kan jeg snakke med om min tvivl?
 • Hvor kan jeg få abortrådgivning?

Er du gravid og i tvivl om abort?

Hvis du er i tvivl, om du skal vælge abort eller gennemføre graviditeten, er det vigtigste, at du træffer et valg, hvor du både har hjerte og hjerne med.

Mange kvinder og piger føler sig alene i processen, og det kan føles som et stort ansvar at stå med en beslutning af denne type. Der kan også være et pres fra din partner eller din familie.

Uanset hvad dine omgivelser mener, er det kun dig, der som gravid kan træffe et valg om abort eller ej.

En støttesamtale om abort kan hjælpe

Mange kvinder, som har stået i samme situation som dig, har fundet god støtte og hjælp ved at snakke med en udenforstående om de svære tanker og følelser. I Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning, Holdepunkt, kan du få gratis og uvildig rådgivning om abort. Vi kan ikke sige, hvad du skal gøre, men vi kan tale med dig om de ting, der er værd at overveje, når du skal træffe din beslutning. En støttesamtale ved tvivl om abort er relevant for dig, hvis du for eksempel:

 • Befinder dig midt i et kaos af tanker for og imod at få et barn?
 • Har truffet en beslutning, men alligevel er blevet i tvivl?
 • Føler, at du står alene med beslutningen?
 • Allerede har delt dine tanker for og imod med dine nærmeste, men stadig ikke har kunnet træffe en beslutning?

Nederst på siden kan du læse mere om, hvor og hvordan du kan få en støttesamtale ved tvivl om abort. Hvis du er blevet gravid, bør du i første omgang gå til din læge eller en anden praktiserende læge for blandt andet at få konstateret, hvor langt henne du er i graviditeten.

Lyt til dig selv, når valget om abort eller ej skal tages

Herunder har vi samlet nogle spørgsmål, som kan være med til at guide dig i forhold til den beslutning, du skal træffe. Stil dem til dig selv, eller tal dem igennem med for eksempel din partner, en veninde eller dine forældre.

Forhåbentlig kan processen og svarene bidrage til at skabe afklaring omkring, hvad der er det rette valg for dig. For nogen kan det desuden være en god idé at skrive svar, tanker og følelser ned.

Spørgsmål, der kan være vigtige at overveje

 • Dine værdier og personlige forhold
 • Dit forhold til ham, du venter barn med
 • Din familie og venner
 • Praktiske overvejelser

Vær opmærksom, når du søger abortrådgivning

Der er stor forskel på abortrådgivning. Nogle rådgivninger på nettet og over telefon har en bestemt holdning til abort, fordi organisationen eller hjemmesiden har en religiøs baggrund. De rådgiver kvinder til at beholde barnet og har ikke en neutral holdning til abort.

Holdepunkts professionelle rådgivere tager udgangspunkt i din situation og guider dig til et bevidst og gennemtænkt valg. Valget er dit eget, og derfor skal du ikke påvirkes i processen, men støttes.

Få rådgivning og støtte, hvis du overvejer abort

Husk, at du kan få en støttesamtale, inden du beslutter dig for, om du vil få foretaget en abort. Støttesamtalen kan for eksempel være med en rådgiver i Holdepunkt eller hos din læge. I Holdepunkt giver vi støttesamtaler ved tvivl om abort:

Rådgiverne hjælper med at udfolde mulighederne og forsøger at gøre det mere overskueligt for dig at træffe dit valg. Du har også ret til en støttesamtale efter en eventuel abort.

Læs mere om Holdepunkts abortrådgivning.

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Artiklen er senest opdateret den 9. april 2021.

Få den nyeste viden