Støt
Væk fra siden!
Viden og råd

Uenige om barnets bopæl, når I går fra hinanden?

Hvis I ikke kan blive enige om, hvor barnet skal bo, når I går fra hinanden, kan I bede Statsforvaltningen om hjælp til at få fastlagt bopælen.

Hvis I går fra hinanden, og I ikke kan blive enige om, hvem af jer barnet skal bo hos, kan du søge om hjælp til at få fastlagt barnets bopæl hos Statsforvaltningen. Statsforvaltningen vil som regel indkalde jer til et møde:

  • På mødet vil Statsforvaltningen forsøge at hjælpe jer med at nå til enighed om bopælen
  • Hvis I ikke kan nå til enighed, kan I bede om, at sagen bliver sendt til retten, der herefter træffer en afgørelse om, hvor barnet skal bo

Læs mere om mødeformer i artiklen: Møder i Statsforvaltningen.

Rettens afgørelse

Retten træffer afgørelsen efter en konkret og individuel vurdering af, hvad der er bedst for barnet. Retten skal inddrage barnet i sagen for at få barnets synsvinkel frem. For eksempel kan retten tage en samtale med jeres barn alt efter alder og modenhed, hente en udtalelse fra barnets institution, og i særlige situationer er der mulighed for at lave en børnesagkyndig undersøgelse.

Den forælder, barnet får bopæl hos, bliver bopælsforælder. Den anden bliver samværsforælder.

En svær periode

Der vil typisk gå en længere periode, fra én af jer har startet en sag i Statsforvaltningen, til der ligger en afgørelse om, hvem af jer der skal være bopælsforælder.

Den periode, hvor I har besluttet jer for at gå fra hinanden, men eventuelt stadig bor under samme tag, kan være meget hård at komme igennem. I er nødt til fortsat selv at lave aftaler om jeres barn – herunder hvem af jer der skal være sammen med barnet og hvornår – alt efter hvad I kan blive enige om.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis du i denne periode flytter fra jeres fælles bopæl, så kan det være vanskeligere for dig senere at blive bopælsforælder.

Midlertidig afgørelse

Hvis der opstår en situation, hvor barnet kommer i klemme mellem jer, kan I søge Statsforvaltningen om at træffe en midlertidig afgørelse om, hvor barnet skal have bopæl, mens sagen om (endelig) bopæl behandles.

Læs mere om barnets bopæl på Statsforvaltningens hjemmeside eller søg videre i søgefeltet øverst på siden, hvis du ikke fandt det, du ledte efter.

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Artiklen er senest opdateret den 7. december 2018.

Få den nyeste viden

Fields marked with an * are required

Når du tilmelder dig Mødrehjælpens nyhedsbrev, tilføjer vi din email-adresse til vores nyhedsbrevsliste, så vi løbende kan sende dig nyheder. Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet. Læs, hvordan i vores cookie- og privatlivspolitik.