English
Væk fra siden!
Viden og råd

Skal du være ufrivillig far?

Læs om dine rettigheder og pligter, hvis du har udsigt til at blive far mod din vilje.
er-du-blevet-far-mod-din-vilje-faa-raad-og-vejledning-i-holdepunkt-modelfoto-taget-af-thomas-wass-evaldsen
Modelfoto taget af Thomas Wass Evaldsen

En graviditet er ikke altid planlagt, og er kvinden, du har været sammen med, blevet gravid, står du i en vanskelig situation, hvis hun vil gennemføre graviditeten, men du ikke ønsker at blive far.

Retten til abort er en ret for den gravide kvinde

Som ufrivillig kommende far har du ingen rettigheder i forhold til valget om abort eller ej. Det gælder uanset din relation til kvinden. At I er gift eller i et fast parforhold, giver dig ikke mere medbestemmelse, end hvis det er en kvinde, du har mødt for nyligt.

Beslutningen om, hvorvidt en graviditet skal gennemføres eller afbrydes, er i sidste ende alene kvindens afgørelse.

Sørg for at få talt situationen igennem

Oplevelsen af ikke at have indflydelse på noget så væsentligt som beslutningen om at skulle være forælder eller ej, kan bringe dig i en tilstand af magtesløshed.

Selvom I er uenige om, hvorvidt graviditeten skal gennemføres, så er det en god idé at tale situationen igennem med kvinden. Giv hinanden plads til at få sat ord på følelser og tanker.

I artiklen Abort eller ej – er I uenige eller i tvivl? kan du læse råd til, hvordan I kan tackle uenighed om abort.

Brug også din omgangskreds til at få talt ud om dine overvejelser i forhold til den uønskede situation, du befinder dig i.

Dine pligter i forhold til barnet, hvis graviditeten gennemføres

Selvom du ikke ønsker at blive far, og kvinden gennemfører graviditeten, har du nogle pligter over for barnet.

Få overblik i punkterne herunder.

  • Faderskab
  • Økonomi
  • Forældremyndighed
  • Samvær

Gør dig tanker om, hvilken rolle du ønsker i barnets liv

Der er som beskrevet herover flere pligter, du skal påtage dig over for et kommende barn, men som sådan bestemmer du selv, hvor meget du vil involvere dig i barnet.

Du må derfor forholde dig til, hvilken rolle du ønsker at have i barnets liv. Ønsker du at opbygge en relation til barnet? Vil du søge del i forældremyndigheden, hvis den ikke automatisk er fælles? Og vil du gerne have et regelmæssigt samvær med barnet eller ej?

Du og barnets mor kan selv lave aftaler, hvis I er enige, men der er også mulighed for, at I kan få rådgivning og eventuelt sagsbehandling i Familieretshuset.

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Artiklen er senest opdateret den 9. april 2021.

Få den nyeste viden