Nyheder

Kontanthjælpsloft straffer børnene

Regeringens kontanthjælpsstramninger vil have minimal effekt med at få folk i job. Men det vil have store konsekvenser for børnene.

Debatindlæg bragt på Altinget.dk 19/11/15 af Mads Roke Clausen, direktør i Mødrehjælpen

Kære regering, skal vi ikke prøve at gøre noget andet end at straffe børnene til de kontanthjælpsmodtagere, som ikke er i stand til at tage et job? Måske er det på tide, vi prøver at løse nogle af de bagvedliggende problemer, så de faktisk bliver i stand til at tage et arbejde. Det kan betale sig for samfundet, og det kan gøre en forskel i rigtig mange børns liv.

Danske politikere har i lang tid lavet beskæftigelsespolitik ud fra præmissen: ”Jo mindre du får, jo hellere vil du arbejde.” Senest er det kommet til udtryk ved regerings varslede ”moderne” kontanthjælpsloft. Et loft, som tidligere debatindlæg her på Altinget allerede har argumenteret for, kun har effekt for meget få mennesker. 650 personer forventer regeringen kommer i job. Til gengæld vil stramningerne ramme 32.000 fuldtidspersoner. I mange af de hjem bor der børn.

For mange kontanthjælpsmodtagere er realiteten, at arbejdsløshed kun er én lille del af deres udfordringer. Der ligger ofte dybere psykiske, fysiske og sociale problemer bag. Derfor er det også klart, at regeringens egne beregninger viser, at kontanthjælpsstramningerne kun vil have minimal effekt med at få folk i arbejde. Til gengæld vil stramningerne have store konsekvenser for børnelivet i de tusindvis af familier, der bliver ramt.

Hos Mødrehjælpen har vi gode erfaringer med at hjælpe unge forældre i uddannelse og beskæftigelse. Vi ved, at det som virker, er en helhedsorienteret hjælp. I vores projekt for unge forældre, starter 77 % af forældrene f.eks. enten i uddannelse eller job efter endt forløb hos os.

Hemmeligheden bag er egentlig simpel: vi arbejder hele vejen rundt om forældrenes situation og får løst de bagvedliggende problemer, så de bliver i stand til at starte uddannelse eller komme i beskæftigelse. Hos Mødrehjælpen får forældrene både uddannelsesvejledning, karriererådgivning, socialrådgivning, økonomisk vejledning mm.

Det kan lyde dyrt, men faktisk sparer det offentlige 5 kr. for hver krone, der investeres i forebyggende social støtte og familierådgivning for unge mødre. Det sker som følge af bl.a. færre anbringelser, mindre kriminalitet og ikke mindst lavere udgifter til kontanthjælp. Det viser en analyse af vores projekt for unge forældre lavet af Centre for Economic and Business Research ved Copenhagen Business School i 2010.

Hos Mødrehjælpen tror vi på vores brugere. Og det har vi god grund til. Vi ser forældre, der kæmper for at komme i uddannelse og job. Og vi ser forældre, der vil gøre alt for at være gode rollemodeller for deres børn. Det er på tide, regeringen åbner øjnene for virkeligheden i de sårbare familier.

Så kære regering, skal vi ikke prøve at tænke forfra, inden vi vedtager en kontanthjælpsreform, som I selv er klar over, ikke vil have den store effekt på at få folk i arbejde?

Lad os hjælpe forældrene i stedet for at straffe børnene.

Få den nyeste viden