eller gå til Alle emner

Regler for abort, hvis du er under 18 år

Hvis du er under 18 år, gælder der særlige regler, hvis du vil have foretaget en abort. Få overblik over reglerne her.

MØD_Top_Abort_200px

Er du under 18 år og ønsker en abort?

 • Abort kræver dine forældres samtykke

  Er du under 18 år og ugift, og ønsker du en abort, kræver det normalt, at dine forældre giver samtykke til aborten – det vil sige, at de skriver under på, at du må få foretaget en abort. Samtykket er et dokument, som skal underskrives ved lægen af dine forældre eller din værge.

  Måske er du bange for, at dine forældre skal blive vrede eller kede af det, når du fortæller dem om graviditeten. Her er det værd at vide, at de ofte vil hjælpe dig og være der for dig. Derfor vil din læge formentlig opfordre dig til at snakke med dine forældre, selvom det er svært.

 • Abort uden forældresamtykke

  I sjældne tilfælde vil du kunne få en abort uden dine forældres samtykke, selvom du er under 18 år. Det kan du, hvis der er alvorlig risiko for, at du vil lide psykisk eller fysisk overlast som følge af dine forældres reaktion, eller hvis du gennem længere tid ikke har haft kontakt med dine forældre.

  Hvis dine forældre ikke skal involveres, kan lægen søge din regions abortsamråd om tilladelse til abort. I alle abortsamrådene sidder der en speciallæge i gynækologi, en speciallæge i psykiatri eller socialmedicin og en socialrådgiver eller en jurist og tager stilling til, om du kan få foretaget en abort uden dine forældres samtykke.

 • Her kan du henvende dig

  Hvis du ønsker en abort, kan du henvende dig hos enten:

  Læs mere om, hvordan en abort foregår.

 • Efter aborten

  Det er helt normalt, hvis du efter aborten oplever et væld af følelser. Du kan være både lettet og have dårlig samvittighed. Og du kan opleve at være glad det ene øjeblik og bryde ud i gråd det næste.

  Husk, at du har ret til en støttesamtale efter abort. Det kan være en god hjælp at tale ens tanker og følelser igennem med en rådgiver, hvis du har brug for at tale med en neutral person om dine følelser. Du kan også bruge din familie eller din omgangskreds.