Når myndighederne ikke må vide det 

Er du bange for, at kommunen, din læge eller andre myndigheder finder ud af, at du er gravid? Vi har samlet en række råd til, hvad du kan gøre, og hvem der kan hjælpe. 

Som gravid i Danmark har du ret til en række gratis sundhedstilbud frem til fødslen, hvis du har dansk CPR-nummer. Blandt andet scanninger, fødselsforberedelse og løbende konsultationer hos læge og jordemoder. Gravide uden gult sundhedskort kan få akut hjælp hos offentlige sundhedstilbud og derudover hjælp på en række sundhedsklinikker. Læs mere om det på siden Sådan passer du på dig selv i graviditeten. 

Det er dog ikke alle kvinder, der benytter sig af disse tilbud. En gruppe vælger ligesom dig at holde graviditeten skjult for kommune, læge og andre myndigheder.  

Årsagerne er forskellige. Nogle er bange for, at barnet vil blive fjernet ved fødslen, andre opholder sig illegalt i Danmark og frygter derfor at blive sendt ud af landet, hvis det bliver opdaget.  

Du har mulighed for gratis og fortrolig hjælp som gravid

Uanset, hvad der er baggrunden for, at du lige nu ikke ønsker, at myndighederne kender til din situation, så kan det være en både ensom og utryg situation at være i.  

Det er en stor belastning at skulle være på vagt hele tiden, hvis du for eksempel løbende har møder med en sagsbehandler. Samtidig vil det også være helt naturligt, hvis du er bekymret for, om graviditeten forløber, som den skal.  

Heldigvis er der mulighed for at få fortrolig hjælp i din situation. Herunder har vi oplistet en række muligheder alt efter, om du overvejer at få en abort, eller om du ønsker at gennemføre graviditeten.  

Husk også, at landets sundhedspersonale har en udvidet tavshedspligt. Det betyder, at dine helbreds- og øvrige private oplysninger i langt de fleste tilfælde ikke må videregives til andre myndigheder uden dit samtykke.

Hvis du overvejer abort – her er dine hjælpemuligheder

  • Jeg har et dansk CPR-nummer 
  • Jeg er udlænding uden gult sundhedskort 

Hvis du vil gennemføre graviditeten – her er dine hjælpemuligheder

  • Jeg har et dansk CPR-nummer  
  • Jeg er udlænding uden gult sundhedskort 

Hvordan føder jeg barnet så diskret som muligt?

Hvis du ved, at du ønsker at gennemføre graviditeten, så har netop dette spørgsmål sikkert fyldt en del hos dig.  

Det er de færreste, der vil være trygge ved at føde alene, og det kan da også kun anbefales at have sundhedspersonale hos sig, da en fødsel ikke altid forløber uden komplikationer. 

Når man møder op til fødsel på et dansk hospital, er den normale procedure, at der bliver lavet en fødselsjournal, som knyttes til dit CPR-nummer. Hvis du har brug for det, kan du bede hospitalet om at udvise særlig diskretion i forbindelse med din fødsel.

Hvis du ikke har det gule sundhedskort

Møder du op på et af landets hospitaler for at føde, vil du opleve at få hjælp, selvom du ikke har et gult sundhedskort.

Personalet på hospitalet vil oprette et erstatnings-CPR-nummer til dig. Dit barn får også et erstatnings-CPR-nummer efter fødslen. For at oprette erstatnings-CPR-nummeret skal du typisk oplyse din fødselsdato og dit navn. Hospitalet har brug for disse oplysninger for at udfylde deres journaler.

Læs mere om dine muligheder for hjælp under fødslen her.

Her kan du få hjælp

Klik på din region og se, hvor du kan søge støtte og vejledning eller akut hjælp.
Region HovedstadenRegion SjællandRegion SyddanmarkRegion MidtjyllandRegion Nordjylland