Dine muligheder for hjælp til dit barn efter fødslen

Læs her, om du har mulighed for at få barnet undersøgt og vaccineret i tiden efter fødslen, hvis du opholder dig i Danmark uden gult sundhedskort.

Selvom du og dit barn ikke har gult sundhedskort, så er der stadig mulighed for at få den hjælp, der skal sikre, at dit barn holder sig sundt og raskt. På siden her kan du læse om:

  • Undersøgelser umiddelbart efter fødslen
  • Vaccinationer
  • Børneundersøgelser

Undersøgelser umiddelbart efter fødslen

Det er standard procedure at nyfødte screenes for hørenedsættelse, gulsot og at jordemoderen tager en hælprøve for at undersøge om barnet har nogle medfødte sygdomme. Hvis du har født på et hospital, vil barnet få foretaget disse undersøgelser, inden I bliver udskrevet.

Har du ikke født på et hospital, kan du henvende dig til en af Sundhedsklinikkerne for Udokumenterede Migranter, som ligger i Aarhus, Odense og København. For at få oplyst klinikkernes adresse kan du kontakte projektleder Rikke Dalsted på sundhedsklinikken@rodekors.dk eller på telefon 31716164.

Gratis undersøgelser og vaccinationer på Sundhedsklinikken for Udokumenterede Migraner

Sundhedsklinikkerne for Udokumenterede Migranter kan foretage alle nødvendige undersøgelser af dit barn, give det vaccinationer og hjælpe dig med for eksempel at få amningen godt i gang. Klinikkerne ligger i Aarhus, Odense og København, og projektleder Rikke Dalsted kan oplyse adresserne, hvis du kontakter hende på sundhedsklinikken@rodekors.dk eller på telefon 31716164.

Vaccinationer frem til barnet fylder 5 år

I Danmark anbefaler sundhedsmyndighederne, at børn bliver vaccineret mod en række sygdomme. De fleste forældre følger disse anbefalinger. Nogle af disse sygdomme er ikke udbredte i Danmark i dag, men findes fortsat i en række andre lande. De kan derfor komme til Danmark, eller dit barn kan blive smittet under en rejse, hvis det ikke er blevet vaccineret.

For at dit barn er beskyttet, er det derfor vigtigt at følge vaccinationsprogrammet. Sundhedsklinikkerne for Udokumenterede Migranter kan hjælpe med gratis vaccinationer.

Børnene vaccineres mod ni sygdomme. Se hvilke sygdomme, og hvornår vaccinationerne bliver givet:

  • Vaccinationer, når barnet er 3 måneder, 5 måneder og 12 måneder:
  • Vaccinationer, når barnet er 15 måneder og 4 år:

Børneundersøgelser frem til barnet fylder 5 år

I Danmark bliver alle børn tilbudt syv forbyggende helbredsundersøgelser i løbet af de fem første leveår. Undersøgelserne ligger, når barnet er: 5 uger, 5 måneder, 1 år, 2 år, 3 år 4 år og 5 år.

Ved undersøgelserne tjekker lægen, om barnet er i trivsel, og om det udvikler sig som forventet i forhold til sin alder.

Kontakt Rikke Dalsted fra Sundhedsklinikkerne for Udokumenterede Migranter på sundhedsklinikken@rodekors.dk eller på telefon 31716164 for at høre, hvordan dit barn kan få undersøgelserne, hvis I ikke har det gule sundhedskort.

Sådan bliver fødslen af dit barn registreret

I Danmark skal alle fødsler i princippet registreres, inden der er gået 14 dage. Har du født på et hospital, vil jordemoderen stå for registreringen. Her vil hun oprette det erstatnings-CPR-nummer, som både du og barnet er blevet tildelt i forbindelse med fødslen.

Når du er udskrevet fra hospitalet, kan du henvende dig til sognekontoret for at få udleveret dit barns fødselsattest. Hvis der ikke er en jordemoder til stede ved fødslen, skal du selv registrere fødslen. Det gør du ved at henvende dig til det sogn, hvor du har ophold, eller det sogn, hvor fødslen har fundet sted. Find kontaktoplysninger på dit sogn her.

Her kan du få hjælp

Klik på din region og se, hvor du kan søge støtte og vejledning eller akut hjælp.
Region HovedstadenRegion SjællandRegion SyddanmarkRegion MidtjyllandRegion Nordjylland