eller gå til Alle emner

Sådan kan et voldeligt forhold udvikle sig

Læs, hvordan et voldeligt parforhold typisk udvikler sig, og hvordan du kan reagere, tænke og føle, hvis du udsættes for partnervold.

MØD_Top_Vold_200px

Voldstrappen: 9 typiske trin i et voldeligt forhold

 • Trin 1: Kærlighedsbombning

  Du føler dig særlig

  I den første tid bliver du forkælet og forgudet af din partner, og når I ikke er sammen, får du mange beskeder og opkald. Det giver dig en følelse af at være helt særlig. Det er derfor ikke mærkeligt, at du bliver forelsket.

  Det er først i bagklogskabens klare lys, at du kan se, at der allerede til at starte med var noget grænseoverskridende i opførslen. Det var dejligt, at din partner var så vild med dig, men det var også lidt for meget, kan du se nu.

  Netop fordi din partner virker så fantastisk i denne periode, har du vanskelig ved at forholde dig til det skift i adfærd, der kommer senere. Du har svært ved at gøre forholdet forbi, for der var jo en gang, hvor det var rigtig godt.

 • Trin 2: Psykisk vold

  Du bliver usikker og føler, at du aldrig er god nok

  På dette trin oplever du, at din partners humør og handlinger tager en drejning. Det kan for eksempel komme til udtryk ved, at din madlavning, din vægt eller dine evner som forælder kritiseres. Nogle gange er kritikken åbenlys. I andre tilfælde er den ordløs og indirekte. Du får måske også skylden for, at I ikke har det godt sammen, og i perioder kan du opleve at blive afvist totalt.

  Hån og ydmygelse gør, at dit selvværd forsvinder. Du efterlades med en følelse af aldrig at være god nok, og din adfærd ændrer sig. For at undgå konflikt og skænderier – ikke mindst af hensyn til børnene – begynder du at gøre tingene, som du ved, din partner vil have det. Du bliver usikker på din realitetssans og dømmekraft og frygter måske, at du mister børnene – en trussel din partner ofte kommer med.

  I takt med at du føler dig svagere, sker der dog ofte det, at den psykiske vold tager til i styrke.

 • Trin 3: Kontrol

  Du mister styringen med dig selv og dit liv

  Din partner er jaloux og forsøger at kontrollere alt fra din adfærd, påklædning og udseende til tanker og følelser. Du skal helst være som en åben bog, og oplever din partner, at der er noget, du gerne vil have for dig selv, vækker det vrede.

  Du føler, at det er svært at have et privatliv. Du mister styringen med dit eget liv og din selvbestemmelse.

 • Trin 4: Seksuel vold

  Du føler skam

  Du oplever, at I tit har konflikter i forhold til sex. Du kan ikke sige nej, uden at din partner bliver vred og afvisende. For at undgå problemer begynder du at gå med til sex, selvom du egentlig ikke har lyst. Det bliver ofte værre, som tiden går. Nogle gang kan der være tale om voldtægt, og du kan også opleve at blive tvunget til at være med i grænseoverskridende sexlege.

  At blive udsat for seksuelle overgreb kan føles ekstremt skamfuldt, da kroppen er noget af det mest sårbare, vi mennesker har. Skammen over, at du ikke magter eller tør sætte dig imod, risikerer at tage kampgejsten fra dig.

 • Trin 5: Fysisk vold

  Du føler frygt

  På dette trin kan du opleve, at din partner også bliver fysisk voldelig. Det starter ofte med mindre overgreb, men efterhånden bliver det værre og værre. Din partner truer måske dig, dine børn og din familie. De voldsomme og pludselige raserianfald kan resultere i uforudsigelig vold i form af lussinger, knytnæveslag, spark, skub, bid, kvælertag, brændemærker eller rusketure.

  Du er i chok og føler dig magtesløs og bange. Frygten for, hvad der kan ske dig eller dine børn, gør det samtidig svært at sige fra.

 • Trin 6: Økonomisk og materiel vold

  Du mister din selvstændighed

  Det er også normalt, hvis din partner vil kontrollere din økonomi. Det kan for eksempel komme til udtryk ved, at du skal aflevere din løn, eller at din partner bruger løs af jeres fælles penge uden at drøfte det med dig . Du tages ikke med på råd og har ingen indsigt i, hvordan det står til med din egen, din partners eller jeres fælles økonomi.

  Du mister din selvstændighed, i takt med at dine økonomiske handlemuligheder indskrænkes.

 • Trin 7: Periodisk belønning

  Din partner vender, og du får fornyet håb

  Der kan komme perioder, hvor din partner pludselig ændrer adfærd igen. Det sker ofte, hvis du giver udtryk for, at du vil afslutte forholdet. Udsigten til at miste dig, får din partner til at angre og love at gøre alting godt igen.

  Skiftet i adfærd kan resultere i, at din modstandskraft nedbrydes. Du får måske medlidenhed med din partner og en tro på, at den person, du faldt for i sin tid, er tilbage. At det er din partners rigtige jeg, du nu ser.

  Du håber, at tingene bliver bedre, hvis du bare gør dig lidt mere umage. I langt de fleste tilfælde vil din partners voldelige adfærd dog vende tilbage.

 • Trin 8: Isolation

  Du begynder at tro, at din partner har ret

  Din partner opfatter ofte verden udenfor som truende for jeres forhold. Frygten er, at du skal indse, at der er noget galt med jeres forhold, når du har kontakt med andre eller er optaget af noget andet. Din partner kan finde på at lytte ved dørene, følge med i dine telefonsamtaler og læse dine breve, e-mails og sms-beskeder. Måske oplever du også at blive forstyrret på din arbejdsplads, eller du kan blive bedt om at vælge mellem jeres forhold og din familie og venner.

  Ved at blive isoleret mere og mere fra omverdenen, risikerer du langsomt at miste din selvstændighed. Du bliver afhængig af din partner, og måske begynder du også at tro, at det, din partner siger om dig, er rigtigt. At du er dum og grim, og at du selv er skyld i volden.  

  Det er normalt, hvis du på dette tidspunkt kommer til at tro, at din partner er den eneste, der gider dig, eller at du får den opfattelse, at du og din partner har et særligt bånd.

 • Trin 9: Demoralisering

  Du giver køb på din moral og mister dig selv

  Volden kan være så ødelæggende, at du indvilger i at gøre ting, som strider imod dine værdier, for eksempel at dække over kriminelle handlinger eller i yderste tilfælde at overvære overgreb mod dine børn.

  Du lukker af for følelser og dømmekraft og kommer til at se endnu mere ned på dig selv. I værste fald begynder du at hade dig selv.