eller gå til Alle emner

Barnets bopæl, når I går fra hinanden

Når I går fra hinanden, bliver separeret eller skilt, skal I finde ud af, hvor barnet skal bo. Læs her, hvordan det typisk foregår, og hvad bopælen betyder.

MØD_Top_Retshjaelp_200px

Læs mere om barnets bopæl

 • Hvor meget bestemmer bopælsforælderen?

  Det er ikke sådan, at bopælsforælderen alene bestemmer over barnet. Hvis I har fælles forældremyndighed, er I stadig fælles om de mere alvorlige og betydningsfulde beslutninger. 

  Som bopælsforælder må du flytte med barnet indenfor landets grænser – du har dog pligt til at give den anden forælder besked senest seks uger inden flytningen. Dette kaldes varslingspligten.

  Læs mere om, hvilke beslutninger I er fælles om, og hvad bopælsforælderen kan beslutte alene.

 • Hvordan beslutter man, hvem der skal være bopælsforælder?

  Som regel bliver forældrene enige om, hvem barnet skal bo hos ud fra en vurdering af, hvad der er bedst for barnet. Hvis én af jer skal have barnet mest, så vil den forælder være bopælsforælder.

  Når I skal beslutte, hvem af jer der skal have barnet boende, kan I for eksempel tænke over barnets ønsker, hvem barnet er mest knyttet til, og hvordan det vil være for barnet eventuelt at starte i en ny institution eller skole, hvis flytningen kræver det.

  Hvis I ikke kan blive enige om, hvem barnet skal bo hos, kan I søge hjælp hos Statsforvaltningen.

  Læs mere, hvis I ikke kan blive enige om barnets bopæl.

 • Hvilken økonomisk støtte har bopælsforælderen ret til?

  Som bopælsforælder har man ret til støtte fra det offentlige og kan søge om børnebidrag fra den anden forælder.

  • Bopælsforælderen får udbetalt børne- og ungeydelsen. Det er et økonomisk tilskud fra staten, som alle forældre får til deres børn
  • Bopælsforælderen har mulighed for at søge om børnetilskud
  • Bopælsforælderen kan få børnebidrag fra den anden forælder, medmindre denne på anden måde lever op til sin pligt til at forsørge barnet

  Få overblik over mulighederne for økonomisk støtte til forældre.