Mødrehjælpens Julehjælp - kort fortalt
Uden hjælp, ingen jul
På verdenskortet sidder Danmark som på en lille grøn gren. Alligevel er der hvert år familier for hvem julen føles som endnu et nederlag. Hvor der ikke er penge til bare et minimum af alt det, vi andre tager for givet. Hvor håb og ønsker om bare en lille smule normalitet kun kan gå i opfyldelse, hvis andre hjælper. De fleste danskere ved det godt, men hvor mange ved i grunden, hvor slemt det kan stå til? At selv her i Danmark er der børn, der ønsker sig noget så basalt som en seng? Et par sko fordi der er huller i de gamle. Eller en glad mor?
Ingen ønsker, at deres børn skal mangle noget. Men langt flere, end man regner med, kan komme ud for, at en ellers tryg verden pludselig vælter. Hvor julens samvær, glæde og gaver i stedet bliver til en lang måned med mavepine, sorg og magtesløshed.
Vi inviterer til fællesskaber med dans om juletræ, fletning af hjerter og uddeling af gaver. ”Hvad fik du i julegave”, bliver der spurgt i skolen. ”Hvor skal I holde jul”, spørger naboen. Vi vil den ensomhed til livs, som kan give skam og skyld, fordi der ingen jul er at fortælle om.
Med vores julehjælp vil vi tænde lys. Ikke bare juleaften. På sigt kan hjælpen med vores rådgivning give en mor eller en far troen tilbage på en lysere fremtid.
Det er vores mål. Og det er dét, vi med alle kræfter skal indsamle midler til.
FAQ om Mødrehælpens Julehjælp:
- Hvad består julehjælpen af?
Mødrehjælpens Julehjælp er en økonomisk hjælp, der dækker udgifter til bl.a. julemad og julegaver. Hertil er julehjælpen også en langsigtet indsats, hvor børnefamilierne har mulighed for at få rådgivning samt deltage i lokale aktiviteter.
Man kan ansøge om 550 kr. per barn i familien, der er under 18 år. Man kan ansøge om julehjælp for maks. 3 børn. Børnene skal være hjemmeboende eller have en fast samværsaftale.
I år er julehjælpen sat 10% op fra de forrige år grundet inflationen.
- Hvad kræver det at ansøge om Mødrehjælpens Julehjælp?
Man skal både være økonomisk og socialt udsat for at modtage julehjælp fra Mødrehjælpen.
Vores socialrådgivere gennemgår alle ansøgninger, og det er kun dem med størst behov, som lever op til kriterierne, der kan blive godkendt til at få julehjælp i Mødrehjælpen. Se kriterierne for at ansøge nedenfor:
- ansøger skal have hjemmeboende børn under 18 år eller have en samværsaftale.
Ønsker du at søge om julehjælp? Du kan se, hvordan du søger her
- Hvem modtager Mødrehjælpens Julehjælp?
De børnefamilier, der bliver godkendt til at modtage julehjælp, befinder sig i en økonomisk og social udsat situation. Det er familier, der er mærket af sygdom, eller traumatiseret af psykisk og fysisk vold. Familier, hvor både mor, far og børn er utrygge og stressede, fordi begge forældre måske står uden job. Familier, hvor der hverken er overskud eller økonomi til det mest basale.
Mødrehjælpen har de seneste år udgivet flere temaundersøgelser, der undersøger vilkårene for de børnefamilier i Danmark, som lever i fattigdom. Du kan finde temaundersøgelserne her.
- Det går pengene til, når der doneres til juleindsamlingen
Al støtte til juleindsamlingen går til at give julehjælp og støtte til familier i Danmark, der er blevet godkendt på deres sociale og økonomiske situation. Desto flere penge vi samler ind, desto flere børnefamilier kan vi hjælpe.
På alle donationer trækkes der 8,45% til administration. Dette går bl.a. til at dække sagsbehandling af ansøgninger for at sikre, at hjælpen går til de familier, der har størst behov for hjælp.
- Uddeling af julehjælp gennem årene
Mødrehjælpen har uddelt økonomisk julehjælp til udsatte børnefamilier siden 2007. I alt har flere end 48.000 børn fået julehjælp gennem årene. Uden hjælp og støtte til juleindsamlingen, havde dette aldrig kunne lade sig gøre.
Se oversigten over antallet af børn, der har modtaget julehjælp gennem årene:
- 2007 = 230 børn
- 2008 = 1.266 børn
- 2009 = 1.880 børn
- 2010 = 2.616 børn
- 2011 = 2.016 børn
- 2012 = 3.428 børn
- 2013 = 4.094 børn
- 2014 = 4.300 børn
- 2015 = 4.946 børn
- 2016 = 5.204 børn
- 2017 = 6.162 børn
- 2018 = 6.183 børn
- 2019 = 6.245 børn
- 2020 = 9.458 børn
- 2021 = 13.137 børn
- 2022 = 19.823 børn