Det gør vi

Vores resultater

2022 blev et år, hvor Mødrehjælpen igen oplevede et stort og akut behov for hjælp til gravide og børnefamilier.

Alt for mange børnefamilier har det svært i Danmark. Det har vi i den grad mærket i 2022, hvor vi oplevede højeste inflation i 40 år. For udsatte og sårbare familier blev det et år, hvor de blev presset ud i desperation. De voldsomme prisstigninger på fødevarer og energi satte en i forvejen presset økonomi over styr, og familierne blev sat i situationer, hvor de måtte droppe medicin, slukke for varmen eller springe måltider over. Det er ikke et velfærdssamfund værdigt.

Rekordmange familier fik hjælp i 2022

At behovet for hjælp er stort og alvorligt, kommer til udtryk i det stigende antal familier, vi støtter. Vi har i 2022 hjulpet rekordmange familier.

  • 11.578 gravide, forældre og børn har i 2022 fået hjælp i Mødrehjælpens rådgivningstilbud.
  • 19.823 børn i trængte familier har modtaget national julehjælp. Det er over 50% flere end sidste år.
  • 2.537 børn har fået sommerhjælp, og vi har kunnet uddele 500 flyverdragter til børn i trængte familier.

Lokalt i Mødrehjælpens i alt 43 lokalforeninger har vi i 2022 gennemført mere end 22.000 frivilligaktiviteter. Det er alt fra baby- og netværkscaféer til udflugter og aktiviteter målrettet fædre. Og derudover har vi også haft mulighed for at give familierne en håndsrækning i form af sommerhjælp, julehjælp, babypakker og hjælp til afholdelse af børnefødselsdag.

Stort behov for vores frivillige tilbud

Landet over sikrede Mødrehjælpens frivillige i 2022 hjælp til børn og forældre. Og behovet var stort. Aldrig har så mange benyttet sig af vores aktiviteter og modtaget støtte. 22.384 børn og forældre har deltaget i aktiviteter, hvilket er en stigning på 42 % i forhold til 2021. De frivillige har bidraget til, at rekordmange har kunnet deltage i lokale aktiviteter og få lokal støtte af Mødrehjælpen gennem oplevelser, fællesskab i netværk og støtte til jul, ferie og fødselsdage.

De frivillige kræfter er en vigtig del af den hjælp, vi tilbyder, for det er hér, de sårbare familier møder de frivillige, varme hænder.

Stor økonomisk støtte i 2022

Aldrig før har den økonomiske opbakning til Mødrehjælpen været så stor, dels fra de mange støtter, dvs. fonde, virksomheder, foreninger og enkeltpersoner, som på fast basis bidrager økonomisk til Mødrehjælpen. Dels har flere danskere end nogensinde bakket op ved at bidrage med engangsdonationer på SMS, MobilePay eller på Mødrehjælpens hjemmeside og webshop.
Mødrehjælpens nationale juleindsamling lukkede i 2022 med et historisk resultat, der gav 19.823 af landets fattigste børn mulighed for at fejre jul. Det er 51 % flere end i 2021.

Vi er både taknemmelige og stolte over den tillid, der bliver vist Mødrehjælpen.

Nyt familiepanel skal give viden og handlekraft

Mødrehjælpen etablerede i 2022 Mødrehjælpens Familiepanel bestående af 700 forældre, som alle har været i kontakt med os gennem julehjælp eller rådgivning. Panelet skal give os viden, så vi kan målrette vores egne tilbud, men skal også bruges til at give familierne en stemme i den offentlige debat. Målet er, at alle udsatte børnefamilier nu og i fremtiden tilbydes den bedste hjælp.

Styrket hjælp til voldsudsatte i hele landet

Mødrehjælpen har i 2022 hjulpet flere voldsudsatte familier end nogensinde. Mødrehjælpen yder rådgivning og behandling til voldsudsatte, og hver 4. henvendelse i 2022 handlede om vold og havde en alvorlig karakter. I alt fik 355 voldudsatte og 60 børn hjælp.

I 2022 indgik Mødrehjælpen et nyt samarbejde om oprettelse af et interventionscenter for at sikre bedre opsporing og hurtigere hjælp til voldsudsatte familier. Samarbejdet er etableret på tværs af Københavns Politi, kommunerne i Frederiksberg, Dragør og Tårnby, sammen med organisationer der arbejder med voldsudsatte.

God start på livet til flere børn

Mødrehjælpen har i 2022 indgået et nyt partnerskab med fødesteder i Region Syddanmark. Det betyder, at Mødrehjælpens socialrådgivere nu også er at finde på fødesteder og jordemoderkonsultationer i Region Syddanmark. Sårbare gravide og helt nybagte forældre har dermed nu mere direkte adgang til at få kombineret faglig hjælp i Esbjerg, Odense, Vejle og Åbenrå.

Læs mere om Mødrehjælpens indsatser i 2022

I ledelsesberetningen for 2022 kan du læse meget mere om Mødrehjælpens indsatser og resultater sidste år. Du kan også læse den digitale version af Mødrehjælpens årsmagasin 2022 herunder eller via dette link.Få den nyeste viden