Nyheder

Ny analyse: Tilbud til gravide og fødende er mangelfulde, og forskelle skaber ulighed i sundhed

Gravide og fødende får vidt forskellige tilbud, alt efter hvor i landet, de bor, og ekstra hjælp er kun en mulighed for dem, der har råd til at tilkøbe den privat. Alle skal have ret til bedre hjælp, uanset postnummer eller størrelsen på pengepungen, mener Mødrehjælpen.

Pressemeddelelse, København den 21. oktober 2020

Heldigvis har de fleste førstegangsfødende en god oplevelse med graviditet og fødsel i det offentlige sundhedssystem i Danmark. Men der er desværre plads til mange forbedringer både før, under og efter fødsel, viser en ny kvalitativ undersøgelse fra Mødrehjælpen. Især sårbare gravide kan føle sig efterladt.

Kun 17 pct. af danske børn ammes fuldt i de seks måneder, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, og det kan blandt andet skyldes, at der er problemer i opstarten af amningen. Liv på 30 var en af dem, der ikke fik en god start på amningen:

“På dag to efter fødslen havde min søn tabt sig for meget, og jeg fik at vide, jeg skulle pumpe ud, og han skulle have mad gennem sonde, og vi skulle have så meget hud-mod-hud kontakt som muligt. Og så var det ellers bare ’hej hej’, nu skulle sygeplejersken videre til en anden familie. Og så stod jeg bare med tårer ned ad kinderne, for jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle pumpe ud eller give ham sonde,” fortæller Liv.

Hun er ikke alene, for hver fjerde førstegangsfødende oplever, at de ikke er klædt godt nok på til at få en god start på amning. Det viser den årlige Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt fødende. Selvom mange har brug for ekstra hjælp, så viser en webbaseret rundspørge, som Mødrehjælpen har foretaget i 2020, at en fjerdedel ikke har tilkøbt ekstra ammehjælp, fordi det er for dyrt.

Haltende fødselsforberedelse

Det er ikke kun amningen, der kan volde problemer. Kvaliteten af fødsels- og forældreforberedelse er forskellige alt efter hvor i landet, du bor. Nogle steder bliver forberedelsen tilbudt på små hold, mens den andre steder foregår i store auditorier, hvor der ikke er tid og plads til spørgsmål og bekymringer. 11 pct. svarer i Den årlige Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser blandt fødende, at det offentlige tilbud slet ikke eller i ringe grad var brugbart, og yderligere 41 pct. finder den kun i nogen grad brugbar. Sådan oplevede Iben på 31 også fødselsforberedelsen, da hun ventede sit første barn: ”Der var meget faktuel viden, man kunne læse i en pjece, og der var ikke nogen øvelser. Jeg synes egentlig ikke, at vi fik et så stort udbytte af det. Det er vigtigt, at der et tilbud, men det er godt nok blevet skåret ind til benet,” fortæller hun.

Krav om en tryg fødsel for alle

Den manglende hjælp og støtte er et udtryk for mange års besparelser, og at det sundhedsfaglige personale desværre ofte har alt for travlt. Det går hårdt ud over både forældre og børn, som kan få en svær start på livet, og især for sårbare familier, der ikke har råd til at tilkøbe ekstra hjælp, kan det have særligt store konsekvenser.

Mødrehjælpen og Egmont Fonden er gået sammen i et partnerskab, der skal skabe de bedste betingelser for barnets første 1.000 dage. Og fordi det gode børneliv starter i mors mave, har Mødrehjælpen udarbejdet et manifest om retten til en tryg fødsel.

”Vi ser desværre, at mange ikke oplever den tryghed og nærvær, det kræver, både før, under og efter fødslen. Og her træder uligheden i karakter. Dem, der har råd, tilkøber ekstra hjælp, men det efterlader en stor gruppe mennesker, der ikke har råd. Derfor har vi lavet et manifest, fordi alle har ret til en tryg fødsel,” siger Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen.

Der er indtil videre kommet over 12.000 underskrifter på manifestet og over 600 personlige beretninger, der samlet understreger, at der er behov for og bred folkelig opbakning til forbedringer i svangreomsorgen.

Mødrehjælpens 6 krav til politikerne:

  • Gratis adgang til fødselsforberedelse i små hold
  • Tilbud om sundhedsplejebesøg til gravide før fødslen – og sammenhæng gennem hele forløbet
  • Mere jordemodertid til den gravide før og under fødslen
  • Ingen familier sendes hjem fra fødegangen, før de er klar
  • Gratis hjælp hele døgnet til at komme godt i gang med amning
  • Gratis hjælp til alle familier med psykiske efterveer

Det fulde manifest kan læses på

Undersøgelsen er en del af Mødrehjælpens og Egmont Fondens partnerskab, ‘1000 Dage’, som vil sikre, at alle børn får en god start på livet.

For yderligere information eller kontakt til cases, kontakt:

Mathilde Torp Carlsen, presseansvarlig i Mødrehjælpen, tlf. 31454858 / mtc@moedrehjaelpen.dk

Få den nyeste viden