Nyheder

Når børn mistrives, bliver hele familien ramt – og det koster på flere fronter

Der er brug for langt mere støtte til sårbare familier. For der er meget at hente – både for den enkelte familier og for samfundet. Lad os få skabt en samlet, socialt ansvarlig familiepolitik, der kan sikre bedre rammer for de mest pressede familier.

Debatindlæg af Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen, bragt i Socialmonitor den 28. marts 2015

Børns trivsel – eller mangel på samme – er et af de helt store nationale samtaleemner i de her dage, efter at Trivselskommissionen har offentliggjort sine anbefalinger. Det er rigtig godt.

For det er afgørende, at vi får gjort noget ved den mistrivsel, der især rammer børn i sårbare familier. Børn i familier med et højt konfliktniveau mellem mor og far, børn i familier med vold, med arbejdsløshed eller med alvorlig sygdom.

For det påvirker selvfølgelig børnene, når der er udfordringer i familien. Men det går også den anden vej rundt: Flere forældre bliver også syge, når deres børn mistrives.

I sidste uge kunne DR fortælle, at PFA Pension de seneste syv år har oplevet en fordobling i antallet af forældre, der har brug for hjælp til egne psykiske udfordringer som følge af et barns mistrivsel. Samme tendens ses hos Danica Pension, hvor en tredjedel af de kunder, der bliver langtidssygemeldt på grund af udfordringer i privatlivet, peger på mistrivsel hos deres børn som den primære årsag. Og dertil kommer de enorme beløb, som der hvert år bliver brugt på at kompensere forældre for tabt arbejdsfortjeneste. Alene i 2021 kostede det samfundet 1,6 mia. kr. – det er ca. 610 mio. kr. mere end i 2017.

Det er altså ikke alene en investering i det enkelte barn og den enkelte familie, men også i samfundet, hvis vi får taget livtag med mistrivslen i sårbare børnefamilier.

Lad os få en samlet familiepolitik

Der er mange steder, vi kan sætte ind – og der er mange steder, vi skal sætte ind. For de mest sårbare familier kæmper ofte med udfordringer, der går på tværs af politiske ressortområder som sundhed, beskæftigelse, børne- og socialområdet, og det er vores velfærdssamfund ikke gearet til i dag.

Derfor har vi brug for en samlet, socialt ansvarlig familiepolitik i Danmark. En familiepolitik, der kommer hele vejen rundt om de udfordringer, som børnefamilier slås med i dag – også de sårbare familier. Og som kan løsne den familiepolitiske krise, vi befinder os i. En krise, som af mange politikere er blevet udlagt som en fertilitetskrise, fordi vi føder for få børn i Danmark. Det er rigtigt, men det skyldes ikke fertilitetsudfordringer alene. Langt fra.

Tværtimod viser en undersøgelse fra Rockwoolfonden, at en stor gruppe af dem med de korteste uddannelser i disse år aktivt fravælger at få børn, fordi de ikke har lyst eller vurderer, at de har råd til det. Der skal derfor helt andre greb til. Greb, som en samlet, socialt ansvarlig familiepolitik vil kunne tage favntag med.

Regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen annoncerede i sensommeren behovet for en ’struktureret debat’ om familieforhold – men strukturen mangler og det eneste der er kommet, er løse skud fra højre og venstre. Lad os nu komme i arbejdstøjet og få taget livtag med problemerne.

Få den nyeste viden