Nyheder

Nyt partnerskab skal hjælpe sårbare børn og unge med aktiviteter og positive fællesskaber under coronakrisen

Danmark er ved at genåbne, men mange ugers alenetid og isolation for børn og unge i udsatte familier risikerer at sætte sig varige spor. Det er nu, at vi skal åbne vores fællesskaber. Derfor går Mødrehjælpen og DGI nu sammen om at styrke indsatsen for sårbare og udsatte børn og familier i hele Danmark.

Danmark er langsomt begyndt at genåbne. Alligevel er situationen for udsatte børn og unge fortsat bekymrende under coronakrisen, mener Mødrehjælpen og DGI. Børnene mangler positive fællesskaber, og derfor går de to organisationer nu sammen om at inddrage hinandens netværk for at nå børn og unge i udsatte familier. 

Det sker fx ved, at Mødrehjælpen hjælper DGIs flere end 6.400 idrætsforeninger med gode råd til, hvordan man kan støtte sårbare familier under coronakrisen, hvor idrætsaktiviteterne har været lukket eller er stærkt begrænsede. Og DGI stiller trænere og instruktører til rådighed på Mødrehjælpens Facebook-sider med gode råd til træning og aktiviteter, så formen kan holdes ved lige.

Samarbejdet mellem Mødrehjælpen og DGI får roser med på vejen fra Social- og Indenrigsminister, Astrid Krag.

 ”Socialt udsatte familier vil i tiden efter genåbningen stadig være under pres. Især børnene i de udsatte familier har været igennem en hård periode uden det pusterum væk fra hjemmet, som skole og fritidsbeskæftigelse normalt giver dem. Vores fællesskab har et stort ansvar for at støtte børnene, og samarbejdet mellem Mødrehjælpen og DGI er et godt eksempel på, hvordan der kan tænkes nyt for at hjælpe børn og familier”, siger Astrid Krag.

Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen peger på, at sårbare børn og familier har været efterladt på en kogeplade i mere end halvanden måned.

”Nedlukningen har været helt nødvendig af sundhedsmæssige årsager. Men den har samtidig været en katastrofe for de børn og forældre, der har allermest brug for det sociale netværk og det pusterum, idræts- og fritidsaktiviteterne tilbyder. I vores chat- og telefonrådgivning hører vi om sager, hvor skilsmissekonflikterne eskalerer, hvor volden bliver værre og hvor mistrivslen vokser. Det er noget, børnene vil være mærket af lang tid fremover”.

Også i DGI er man bekymret for, at fraværet af fritidsaktiviteter har en tung social slagside. DGI har opfordret sine foreninger til at holde kontakten med medlemmerne og have et særligt fokus på sårbare og udsatte medlemmer.

”Vi er bekymrede for, at børn og unge i familier i udsatte situationer rammes hårdest, når hverdagens positive fællesskaber har været lukket ned så lang tid. De har måske allermest brug for de fællesskaber og aktiviteter, som idrættens foreninger tilbyder. Derfor rammer coronakrisen børnene ekstra hårdt, og derfor går vi sammen med Mødrehjælpen”, siger Charlotte Bach Thomassen, formand i DGI.  

Samarbejdet skal bringe ekstra hjælp til udsatte børn og deres forældre

Konkret er Mødrehjælpen og DGI gået sammen om følgende:

  • Mødrehjælpen hjælper nu DGI’s idrætsforeninger, instruktører og trænere med at række ud til sårbare børnefamilier med udfordringer og behov for rådgivning og støtte.
  • DGI´s flere end 6.400 idrætsforeninger vil i maj måned modtage konkrete gode råd fra Mødrehjælpen om børnefamiliernes behov og udfordringer, så de mange frivillige kræfter i idrætsforeningerne er bedre klædt på til at hjælpe, der hvor der er behov.
  • DGI’s instruktører vil også være at finde på Facebook overfor Mødrehjælpens Familienetværk, hvor de vil give forslag og inspiration til træning og andre aktiviteter, som kan lette hverdagen for både børn og forældre.
  • Der vil også være forslag til, hvordan man kan kontakte en lokal idrætsforening, når hverdagen igen melder sig efter coronakrisen. DGI forbereder også foreningerne på at modtage nye grupper, når sundhedsmyndighederne igen giver et grønt lys.

Få den nyeste viden