Nyheder

Interview med Pia Olsen

En streg kan sige mere end tusind ord, og i Pia Olsens illustrative univers kan man møde den stærke, den skæve og den sørgmodige. Hendes stil spænder vidt og vækker både glæde og genkendelse hos børn og voksne. Vi har interviewet hende om den kreative proces, tidligere projekter og de illustrationer, hun har lavet for Mødrehjælpen.
FUN_piaolsen_coverbillede
Pia Olsen på sin tegnestue (selvportræt).

Når Pia Olsen forsvinder ind i sin kreative boble i tegnestuen på Nørrebro, lader hun tuschen og penslen føre an. Hun eksperimenterer med former og farver og kommer ofte vidt omkring, når hun udfolder sin velkendte streg på kunsttryk, plakater og i bøger.

”Jeg har opgaven gemt i baghovedet, når jeg træder ind i mit kreative rum. Inspirationen kommer fra det tilfældige, hvor jeg eksperimenterer med et væld af former og farver. Det er en eksplorativ proces, hvor jeg tegner alt, hvad der falder mig ind. Det kan være en streg eller en farveklat, som vækker historien til live,” fortæller Pia.

”Når jeg har nok ideer på tegnebrættet, trækker jeg mig ud af det kreative rum igen. Jeg går herefter materialet igennem, og leder efter meningsfulde sammenhænge, som kan raffineres og videreudvikles til den endelige fortælling. Mange af mine skitseideer går tabt i processen – andre gemmer jeg i skuffen til senere.”

Pia beskriver sin stil som levende, enkel, humoristisk og imødekommende: ”Jeg arbejder med en energisk streg, der sitrer, og som har noget skitseagtigt over sig. Mange kan se sig selv i mine finurlige og abstrakte karakterer, der optræder i et venligt og nærværende univers. Børn er vilde med farver, så jeg brugere stærkere farver, hvis de er målgruppen.”

Fra hospitaler, børneværelser til de kongelige gemakker

Man kan finde Pia Olsens illustrationer mange steder – i private hjem, i virksomheder og på offentlige institutioner. Hun i en årrække tegnet for magasinet Alt for damerne og lavet adskillige projekter indenfor blandt andet sundhedsvæsnet.

”Jeg synes særlig godt om de projekter, hvor mine illustrationer hjælper mennesker, der har det svært. Et eksempel er mit bogsamarbejde med familie- og psykoterapeut Karen Glistrup, hvor bøgerne hjælper forældre og børn med at italesætte psykisk sygdom og følelser.

Hun har illustreret flere projekter for Mødrehjælpen, blandt andet vores nye Mors Dag-plakat, hvor salget sikrer hjælp og støtte til sårbare børnefamilier og gravide: ”Det er enkel og grafisk plakat, der anerkender og hylder mødre, for den vigtige rolle, de spiller i børn liv. Den er smuk på væggen i stuen, og kan bruges som aktiv pegeplakat i børneværelset.” Pia Olsen har også illustreret Mødrehjælpens nye Julehjælps-plakat, der sælges som del af indsamlingen til Mødrehjælpens Julehjælp. Plakaten er en nyfortolkning af Arne Ungermanns klassiske storkeplakat fra 1949.

Pia Olsen har desuden tegnet to portrætter af den royale familie, der blev bestilt i anledning af H.K.H. Kronprins Frederiks 40 års fødselsdag og tvillingernes dåb. ”Det er selvfølgelig sjovt at tænke på, at mine illustrationer måske hænger et sted i de royale gemakker.”

Du kan se og læse mere om Pia Olsens arbejde her.

Få den nyeste viden