Nyheder

Sommerferien sætter børn uden for fællesskabet

Sommeren står for døren, og for mange danskere betyder det et afbræk fra den travle hverdag, hvor tiden bliver brugt på spændende ferieoplevelser med familien. Men for børn, der vokser op i fattigdom, bliver sommerferien i stedet et symbol på uligheden, de oplever i hverdagen.

Når klassekammeraterne glæder sig til ferier, oplevelser og is på stranden, står nogle børn tilbage uden planer og uden noget at dele. Det kan skabe afstand, skam og følelsen af ikke at høre til, og det kan i sidste ende have alvorlige konsekvenser for et barns trivsel.

Det gik ellers den rigtige vej i flere år med at få nedbragt antallet af børn, der vokser op i relativ fattigdom, men den seneste analyse på området fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at antallet igen er stigende, så der nu er 49.500 børn i Danmark, der vokser op i familier under fattigdomsgrænsen.

Det er 49.500 børn, som hurtigt kan komme til at stå udenfor fællesskaberne, når de for eksempel ikke får muligheden for at få oplevelser i sommerferien på lige fod med deres klassekammerater.

Fattigdom i barndommen sætter spor ind i voksenlivet

Derfor støtter vi i Mødrehjælpen blandt andet med Feriehjælp, som er et tilskud til sårbare børnefamilier, så de også kan få en god oplevelse sammen i ferien. På den første uge, siden vi åbnede op for ansøgningerne i år, har over 4.000 familier søgt om feriehjælp – så der er ingen tvivl om, at der er behov for hjælpen.

Hos Mødrehjælpen ser vi, hvem der søger om feriehjælp, og det er ikke tilfældigt fordelt: Sidste år var 76% af ansøgerne til Mødrehjælpens Feriehjælp enlige forsørgere, hvilket tydeligvis er udtryk for en større samfundsmæssig skævhed. For når der kun er en indtægt, så er presset på økonomi, boligsituation og helbred dobbelt.

Men det siger også sig selv, at en økonomisk håndsrækning på 400 kroner til sommerferieaktiviteter ikke løser problemer med børnefattigdom, og derfor er der brug for, at man fra politisk hold tager det langt mere alvorligt.

Vi ved, at bare et år i fattigdom i barndommen, sætter spor ind i voksenlivet og øger risikoen for dårligere helbred, kortere uddannelse og dårligere tilknytning til arbejdsmarkedet. Så fattigdom er ikke blot udfordring for den enkelte familie, men et problem, der trækker store veksler på samfundet.,

Den gode nyhed er, at der er meget, vi kan gøre, hvis vi som samfund vil løfte børn ud af fattigdom. I Mødrehjælpen gik vi sidste år sammen med 20 andre organisationer om at lave et udspil til en handleplan mod børnefattigdom, som indeholder 40 konkrete forslag.

Det er med andre ord et katalog af værktøjer, som politikerne kan tage udgangspunkt i. For der er brug for, at vi som samfund for alvor investerer i at bekæmpe børnefattigdom, så vi ikke efterlader de allermest sårbare børn på perronen.

Nu er det tid til at komme i arbejdstøjet.

Få den nyeste viden