Få idéer til, hvordan du og din familie kan komme på for eksempel en billig lejrtur eller en gratis udflugt i sommerferien.
Sådan får dit barn en aktiv fritid
Vil du gerne prioritere, at dit barn har en aktiv fritid ligesom kammeraterne? Der findes heldigvis puljer og projekter, som hjælper de børnefamilier, hvor økonomien ikke rækker til fritidsaktiviteter.
Fripladser på DGI’s idrætsskoler og camps i skoleferier
DGI tilbyder i løbet af skoleferier fripladser til børn og unge fra familier, hvor der ikke er økonomi til at betale for ferie- og fritidsaktiviteter. Tilmelding foregår gennem en frivillig eller en fagperson, som I har kontakt med som familie. Vedkommende kan på dit barns vegne ansøge DGI om en friplads – hvordan er nærmere beskrevet i vejledningen her. Du kan se udvalget af idrætsskoler her.
Få råd til fritidsaktiviteter med økonomisk tilskud
Nogle af Mødrehjælpens lokalforeninger arrangerer blandt andet gratis aktiviteter og ture for både dig og dit barn. Trænger I til nye oplevelser, eller har I brug for et pusterum, så find din nærmeste lokalforening og læs mere om, hvad den tilbyder.
Derudover tilbyder kommuner og forskellige organisationer økonomisk hjælp til børns idræts- og fritidsaktiviteter. Læs om mulighederne for støtte herunder.
Økonomisk støtte fra foreninger, organisationer og kommunen
- Foreningsliv for alle
DGI’s pulje ’Foreningsliv for alle’ er målrettet børn og unge op til 18 år, hvis forældre er vanskeligt stillede, i en sådan grad at økonomisk støtte er afgørende for, at de får mulighed at deltage i idræts- eller foreningsaktiviteter.
Tag kontakt til den forening, som du ønsker at melde dit barn ind i. Du kan ikke selv ansøge. Det er derimod DGI’s medlemsforeninger, der skal udfylde og indsende et ansøgningsskema på vegne af dit barn.
Foreningsliv for alle giver blandt andet støtte til kontingent, stævner og udstyr.
- Støtte gennem BROEN
Bor du i en af de kommuner, hvor BROEN har en afdeling, kan du søge om økonomisk tilskud til at betale for dit barns idræts- eller fritidsaktivitet. Støtten gives blandt andet til kontingent eller udstyr.
BROEN ønsker at hjælpe børn fra familier, hvor ressourcerne er små, for eksempel enlige forsørgere eller familier med sociale problemer. Ofte er det kommunalt ansatte som lærere, pædagoger eller sagsbehandlere, der tager kontakt til BROEN på vegne af barnets forældre.
Kontakt lokalafdelingen i din kommune og hør nærmere om ansøgningsproceduren.
- Fritidsstipendium fra Børnesagens Fællesråd
Børnesagens Fællesråd tildeler fritidsstipendier til børn under 18 år. For at søge om et stipendium skal du som forælder være enlig forsørger og modtage kontanthjælp, dagpenge, sygedagpenge, førtidspension eller en anden lav ydelse.
Børnesagens Fællesråd forventer at åbne for ansøgninger til fritidstipendier 2022 i midt juni med ansøgningsfrist i slut juli/start august.
- Fritidspuljen – et tilbud til flygtninge
Som flygtning kan dit barn få støtte til fritidsaktiviteter fra Dansk Flygtningehjælps Fritidspulje, hvis du eller barnets anden forælder modtager integrationsydelse.
Fra Fritidspuljen er det muligt at få støtte på op til 1000 kr. pr. år. Støtten dækker deltagelse i fritids- og foreningsaktiviteter. Det kan for eksempel være fodbold, spejder, drama eller musik.
Sådan søger du om støtte fra fritidspuljen
- Undersøg, om der er ledige pladser på den fritidsaktivitet, du vil melde dit barn til. Spørg også, om der kan betales for aktiviteten med et værdibevis fra Fritidspuljen
- Ansøg om støtte fra Fritidspuljen på Dansk Flygtningehjælps hjemmeside. Du skal blandt andet oplyse:
- Foreningens navn
- Holdnavn
- Opstartsdag
- Navn, mailadresse og telefonnummer på træners/kontaktperson
- Den årlige kontingentpris
Hvis du bliver tildelt støtte fra Fritidspuljen får du et værdibevis tilsendt. Det skal du aflevere til den forening, hvor dit barn skal starte.
- Legat fra Foreningen til Støtte for Mødre og Børn
Foreningen til Støtte for Mødre og Børn uddeler legater til børns fritidsaktiviteter på 1000-3000 kr. Støtten kan for eksempel gå til kontingent, udstyr eller en tur, som arrangeres i forbindelse med fritidsaktiviteten. For at komme i betragtning til et legat skal du have et lavt rådighedsbeløb.
Du kan søge om et legat til dit barns fritidsaktiviteter på foreningens hjemmeside. I ansøgningen kan du uddybe, hvad du søger støtte til, og hvor stor en udgift det drejer sig om.
- Fritidspas/kontingentstøtte i kommunen
Nogle kommuner tilbyder fritidspas til børn, der af økonomiske eller sociale årsager ikke kan deltage i fritidsaktiviteter på lige fod med andre børn. Med fritidspasset får barnet økonomisk støtte til at deltage i en aktivitet i en forening.
Hvor stor støtten er, hvilke aldersgrupper der støttes, og hvordan man ansøger, varierer fra kommune til kommune. Kontakt derfor din kommune og hør, om de har en fritidspas-ordning, samt hvordan du skal søge.
Vær opmærksom på, at nogle kommuner bruger betegnelsen kontingentstøtte om fritidspas-ordningen.
- Kommunal friplads i musikskole
Du kan også undersøge, om din kommune har en fripladsordning i musikskolen. I nogle kommuner kan man søge om enten halv eller hel friplads til børn.
- Lokale tilbud og gratis aktiviteter i kommunen
Mange kommuner arrangerer gratis eller billige aktiviteter for børn i løbet af året. Tjek kommunens hjemmeside eller tag kontakt til Borgerservice for at høre, om der findes tilbud for dit barn. Du kan også forhøre dig på biblioteket.
Andre fritidstilbud til dit barn
Udover støtte til kontingent eller udstyr findes der også forskellige gratis og billige fritidsaktiviteter for børn arrangeret af velgørende organisationer. Vi har samlet et udvalg af de forskellige tilbud herunder.
Billige og gratis idræts- og fritidsaktiviteter
- Barnets ven
‘Barnets Ven’ er et projekt i Red Barnet Ungdom for børn i alderen 6-12 år. Barnet får to gange om måneden besøg af en frivillig, som tager barnet med på tur for at udforske byens fritids-, kultur- og foreningsliv. Barnets Ven er dermed en hjælp til dig, hvis du af økonomiske eller andre grunde har svært ved at få sjove og spændende aktiviteter ind i dit barns hverdag.
Læs mere om Barnets Ven og tilmeld dit barn på Red Barnet Ungdoms hjemmeside.
- Madklub
Ungdommens Røde Kors arrangerer madklubber målrettet udsatte børn og unge i 5.-8. klasse. Her kan dit barn lære om gode kostvaner og sund mad, og samtidig er der fokus på det sociale fællesskab i børnegruppen.
På kortet her kan du se, om der arrangeres madklub nær dig.
- Adventureklub
I adventureklubberne under Ungdommens Røde Kors får børnene øjnene op for, at det er sjovt at bevæge sig. Leg og idræt er omdrejningspunktet, og der bliver spillet bold, klatret, løbet orienteringsløb eller stået på skøjter. Adventureklubberne foregår en gang om ugen i 2-3 timer.
På kortet her kan du se, om der arrangeres adventureklub nær dig.
- Klubber og caféer
Ungdommens Røde Kors
Ungdommens Røde Kors har klubber og caféer for børn og unge i hele landet. Tilbuddet har forskellig karakter afhængig af behovene i de enkelte lokalområder, der findes for eksempel børneklubber, drengeklubber og pigecaféer. Fælles for dem alle er, at de har til formål at udfylde et tomrum i udsatte børn og unges fritid. Mange af dem ligger i socialt udsatte boligområder, og de har typisk åbent en gang om ugen.
På kortet her kan du se, hvilke klubber eller caféer der findes nær dig.
Red Barnet Ungdom
Red Barnet Ungdoms klubber er organiseret som pige-, drenge-, børne- og ungdomsklubber, hvor der arrangeres aktiviteter som lektiehjælp, teater og rollespil.
Der findes klubber i København, Aarhus, Randers og Aalborg. De har typisk åbent ca. 3 timer om ugen. Send eventuelt en mail til Red Barnet Ungdoms kontaktperson for mere information om eksisterende og kommende tilbud i nærheden af jeres by.
- Gadeidræt
GAME er en non-profit organisation, som arrangerer ugentlige træninger i gadeidræt og streetkultur i 29 socialt udsatte boligområder rundt om i landet. Det koster 50 kr. at blive medlem. Derefter kan dagsbilletter købes for 10 kr., og årskort, der giver fri adgang hele året, koster 300 kr. Blandt tilbuddene er basket, dans, fodbold og parkour. Medlemskabet giver samtidig billig adgang til et af de fire GAMEs gadeidrætshuse:
- GAME Streetmekka København
- GAME Streetmekka Esbjerg
- GAME Streetmekka Aalborg
- GAME Streetmekka Viborg
Find din nærmeste GAME zone på organisationens hjemmeside.
Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.
Artiklen er senest opdateret den 9. februar 2022.