English
Væk fra siden!
Viden og råd

Er du ensom?

Mange mennesker føler sig ensomme. Læs mere om, hvad der sker, når vi er ensomme, hvorfor det er så svært at tale om, og hvad du kan gøre ved ensomheden.

Når vi får børn og skaber familie, ændrer livet sig. De interesser, du tidligere har brugt din fritid på, må måske lægges på hylden, og det bliver sværere at holde liv i dine venskaber og deltage i sociale fællesskaber.

Et barn kræver omsorg – og det tager tid.

Men når barnet er puttet til natten, så sidder du måske tilbage i sofaen og savner. Savner de ting, du lavede, før du blev forælder, og de venner og veninder, du ikke har set i alt for lang tid.

Det kan være ensomt at sidde der, særligt hvis du bor alene med dit barn og ikke har en partner at vende dagen med.

Føler du dig ensom, er du ikke alene

Ensomhed er et livsvilkår. Alle mennesker vil på et tidspunkt i deres liv føle sig ensomme. Det er dog vigtigt at skelne mellem kortvarig og langvarig ensomhed.

Den kortvarige er en forbigående følelse af ensomhed, som de fleste oplever, for eksempel i forbindelse med skilsmisse, ledighed, flytning, skoleskift eller et dødsfald i familien. På sin vis er denne ensomhed en sund og naturlig følelse, som gør dig opmærksom på, at dine sociale behov ikke bliver opfyldt. Følelsen giver dig mulighed for at handle og gøre noget ved det.

Den langvarige ensomhed derimod indtræffer, hvis du ikke får reageret på ensomhedens første advarselssignaler, men i stedet ender ud i en vedvarende følelse af ensomhed, som kan skade både din livskvalitet og dit helbred.

Mange oplever, at de kommer til at forsvinde ind i dagdrømme, mister fokus, at deres søvn bliver forstyrret, at de bliver depressive og i det hele taget føler en lavere livskvalitet.

Man kan også miste sine evner til at fungere socialt blandt andre mennesker, når disse evner ikke er i brug over en lang periode. Flere fortæller, at de oplever, at det er ubehageligt og akavet at smalltalke, fordi de simpelthen har glemt, hvordan man gør.

Hvad er ensomhed

Psykologen Mathias Kamp Lasgaard, der forsker i ensomhed, definerer det at være ensom som en oplevelse af, at ens grundlæggende behov for social kontakt ikke bliver opfyldt.

Vi mennesker er sociale væsner. Vi har brug for at høre til, og vi har brug for hinanden. Kun ganske få trives helt uden social kontakt.

At føle sig ensom og være alene er ikke det samme, selvom de to ting ofte forveksles. For nogle mennesker er det for eksempel positivt at være meget alene, og omvendt er der personer, som kan føle sig ensomme, selvom de befinder sig blandt andre mennesker.

Om man er ensom eller ej, handler om, hvordan man har det med de mennesker, der er rundt omkring én, og de venskaber, man har. De skal kunne modvirke følelsen af ensomhed.

Hvor meget social kontakt det kræver, og hvilken kvalitet ens relationer og venskaber skal have for at modvirke en følelse af ensomhed varierer dog meget fra person til person.

Ifølge Mary Fonden føler op mod 350.000 danskere i alderen 16 år og opefter sig alvorligt ensomme. Læs flere fakta om ensomhed på Mary Fondens hjemmeside.

Hvorfor bliver vi ensomme – og hvad kan du gøre ved din ensomhed?

Skilsmisse og arbejdsløshed er de typiske grunde til ensomhed.

Derudover er antallet af mennesker, der lever alene, steget til det dobbelte siden 1970’erne. Det betyder, at flere og flere af os tilbringer meget tid og mange måltider alene, hvilket også kan formodes at have været med til at skabe en stigning i antallet af ensomme.

Endelig er der noget, der tyder på, at det moderne samfund heller ikke hjælper på problemet. Undersøgelser peger for eksempel på, at der kan være en sammenhæng mellem ensomhed og brug af sociale medier. Forstået på den måde, at man kan blive mere ensom, jo mere tid man bruger på de sociale medier. En af de undersøgelser er The Facebook Experiment fra Institut for Lykkeforskning.

Herunder får du nogle råd til, hvad du kan gøre for at komme ud af ensomheden.

10 råd mod ensomhed

  1. Husk, at ensomhed hører med til at være menneske. Der er ikke noget i vejen med at være ensom. Det kan være en ubehagelig følelse, men prøv at se den som et udtryk for, at der er noget, du mangler, og ikke et tegn på, at du er forkert
  2. Se ensomheden i øjnene. Ensomhed er en ubehagelig følelse. Det er derfor helt normalt, hvis du mest af alt har lyst til at ignorere eller fortrænge den, når den dukker op. For eksempel ved at kaste dig over arbejde, eller hvad der ellers kan aflede dine tanker. Du kan dog ikke tage hånd om noget, som du bruger al din energi på at holde væk. Erkend i stedet ensomheden og fokusér på, hvad du kan gøre ved den
  3. Tænk over, hvad du mangler i dit liv. Det er lettere at gøre noget ved ensomheden, hvis du forstår, hvad den kommer af. Savner du din familie eller at have en familie? Har du brug for en nær ven eller veninde, eller skal du have skabt mere kontakt med de venner og veninder, du allerede har? Har du måske i virkeligheden mere brug for at komme ud i nogle større og mindre forpligtende fællesskaber som for eksempel en sportsklub eller en forening?
  4. Søg ud blandt mennesker. Når ensomheden tærer på dit selvværd og din selvtillid, er det let at begynde at isolere sig fra andre. Men det kan i sidste ende føre til en depression og social angst. Jo mere du er isoleret fra social kontakt, desto sværere kan det være at opsøge den igen, og der er derved en reel risiko for at forblive ensom. Bliv derfor ved med at komme ud blandt mennesker. Hold kontakt med de venner eller den familie, du har. Invitér dem hjem til dig, eller spørg om de vil have besøg. Har du lige nu ikke overskud til at møde andre mennesker fysisk, kan kontakt på SMS eller e-mail også være meget værd til en start.
    Har du ikke en omgangskreds, kan det være en ide at opsøge steder, hvor man naturligt samles, for eksempel til koncerter, åbne udendørs arrangementer, idrætsaktiviteter eller fællesspisningsarrangementer. I Mødrehjælpens lokalforeninger er der mange forskellige tilbud, der kan være med til at styrke din omgangskreds. Du og din familie kan deltage i gratis aktiviteter og arrangementer – blandt andet Måltidet, hvor familier og frivillige laver mad og spiser sammen.
    Folkebevægelsen mod ensomhed arrangerer også fællesspisning rundt omkring i landet. Se her, om der er et arrangement i nærheden af dig
  5. Overvej, om du har lyst og overskud til et frivilligt arbejde. At være med til at hjælpe andre gavner ikke bare dem, du hjælper, men også dig selv. Det kan give mening og glæde i livet og være en oplagt vej ud af din ensomhed. Fordelen ved frivilligt arbejde er, at du som oftest får en bestemt og konkret opgave, hvilket kan være godt, hvis du har det svært i mere uformelle sammenhænge.
    Mødrehjælpens mange lokalforeninger er drevet af frivillige ildsjæle, og du kan sagtens være frivillig sammen med dit barn. Har du lyst til at være med, kan du læse mere her.
    Du kan også se en oversigt over, hvilke forskellige organisationer og foreninger som søger frivillige lige nu
  6. Find en hobby eller fritidsaktivitet. Der findes et utal af ting, du kan gå til. Har du ikke en interesse i forvejen, så prøv at tænke over, hvad du kan lide at lave. Er du til madlavning, håndarbejde eller fotografering? Eller er du mere til udendørs aktiviteter som jagt, fiskeri eller lange gåture i naturen? Hvis du gerne vil motionere lidt mere, kan du vælge en holdsport, så du samtidig får muligheden for at være del af et fællesskab. Med børn kan det være svært at finde tiden. Men det vil være godt, hvis du kan prioritere dig selv og få skabt tid til at dyrke en hobby eller fritidsinteresse. Er du alene kan det være, at du kan lave en fast aftale med for eksempel en bedsteforælder eller en barnepige, som kan passe barnet, mens du er afsted. Og ellers kan det være en mulighed at undersøge, om der er aktiviteter, du kan lave sammen med dit barn.
    Læs mere om at være ensom og enlig forælder i artiklen Enlig mor eller far – og ensom
  7. Find sammen med andre, der har det som dig. Du tænker og føler måske, at du er den eneste, der er ensom. Derfor er det godt at finde sammen med andre, der oplever det samme. Mange gange er det en stor hjælp at opdage, at man ikke er alene om at have det, som man har det.
    borger-til-borger portalen Boblberg kan du finde sammen med andre, der er ensomme. En anden mulighed er at melde dig til en netværksgruppe for ensomme, for eksempel Værket under Røde Kors. Og endelig har Ventilen tilbud til unge, der oplever ensomhed.
    Du kan også undersøge, om der er lokale tilbud i din by. Lav for eksempel en søgning på Google eller Facebook, eller hold øje med lokalavisen for annoncer om kommende arrangementer
  8. Begræns tiden på nettet. Er du ensom, er det let at komme til at bruge meget tid på de sociale medier for på den måde at ”glemme” ensomheden. Det vil sjældent få følelsen til at gå væk, men kan tværtimod være med til at forstærke den. Alle de andres feriebilleder og familiebilleder kan gøre, at du føler dig endnu mere udenfor og alene
  9. Giv dig selv omsorg. Hvis man tager sig godt af sig selv, kan det gøre alle følelser lettere at håndtere – også ensomhed. Brug derfor tid på dig selv og på at gøre gode ting for dig selv – få massage, tag et karbad, læs en bog, se en serie, gå i biografen, eller hvad du nu kan lide
  10. Gør det, du drømmer om. Mange, der er ensomme, har svært ved at gøre de ting, de godt kunne tænke sig, fordi det føles lidt forkert at tage af sted alene. Husk på, at mange mennesker bor alene i dag. Derfor er det ikke længere ualmindeligt at tage af sted på for eksempel rejser på egen hånd. Du kan tage på cykel- eller vandretur, singleferie, sommerhøjskole eller måske bare få gået lidt mere i teatret. Det kommer helt an på, hvad du drømmer om.
    Når du har et barn, synes du måske, at det føles forkert at bruge tid på dig selv og dine drømme. Men husk, at det også vil hjælpe dit barn, at mor eller far bliver en gladere forælder. Hvis du bor med barnets anden forælder, vil I måske kunne arrangere det, så han eller hun kan klare barn og praktiske opgaver selv, mens du er væk. Er I gået fra hinanden har du muligheden for at planlægge det på dage, hvor barnet er hos sin anden forælder

Ensomhed er et tabu

Ensomhed er en ubehagelig følelse. Den er også forbundet med skam og er derfor en følelse, man helst vil skubbe fra sig.

Mange oplever, at det at indrømme, at man er ensom, er det samme som at indrømme, at man ikke er værd at elske eller være sammen med.

Det kan være nemmere at sige, at man har en depression eller angst. Ensomhed taler man helst ikke om. Desværre.

Men husk, at mange andre har det som dig – og det vil meget ofte hjælpe at tale om det.

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler. I artiklerne herunder kan du læse mere om ensomhed.

Få den nyeste viden