For mange forældre og særligt enlige forsørgere kan økonomien være en udfordring.
Gode råd, hvis du har gæld
Er økonomien presset, kan det være fristende at tage et såkaldt kviklån eller en anden form for forbrugslån, som giver dig hurtige penge til at lukke hullet for en stund. Det er dog en dårlig løsning, som hurtigt koster dig dyrt. Renterne på disse lån er nemlig så høje, at gælden risikerer at vokse dig over hovedet.
Herunder kan du læse en række af Penge- og Pensionspanelets råd til, hvad du kan gøre for at blive gældfri.
Læs mere i Penge- og Pensionspanelets tema om gæld, hvor du også kan se en film med gode gældsråd.
Råd til at blive gældfri
- Lad være med at låne flere penge
En naturlig start på vejen mod at blive gældsfri er at stoppe med at låne flere penge.
Har du et kreditkort, som kan overtrækkes, så skift det ud med et hævekort (for eksempel Visa Electron). Når du betaler med kontanter, er det lettere at holde styr på, hvor mange penge du bruger.
- Tjek, om du har ret til støtte
Har du en lav indkomst, kan du have ret til forskellige former for økonomisk støtte fra kommunen. Det kan for eksempel være boligstøtte, friplads i daginstitution, enkeltydelser i særlige tilfælde eller børnetilskud, hvis du er enlig forsørger.
Du kan søge viden og råd i Holdepunkts mange rådgivningsartikler. Læs for eksempel om muligheden for økonomisk støtte eller få gode råd til at søge hjælp i kommunen.
- Skab overblik over din gæld
Find alle låneaftaler, regninger og rykkere, og list dine gældsposter op. Notér, hvor meget du skylder og til hvem, samt lånenes rente og Årlige Omkostning i Procent (ÅOP), som er en angivelse for, hvor meget du betaler for dine lån.
Er du registreret i et kreditoplysningsbureau som Experian (det tidligere RKI) eller Debitor Registret, kan du kontakte bureauet og få oplyst, hvilke gældsposter de har registreret i dit navn. Når du har regningerne fremme, er det en god idé at få dem tilmeldt Betalingsservice i samme ombæring. Med Betalingsservice bliver regningerne automatisk betalt til tiden. Du slipper dermed både for besværet og rykkergebyrer.
- Læg et budget
For at genvinde kontrollen over din økonomi, er det en god idé at lægge et budget. Start med at skrive alle dine indtægter ned. Husk at trække skat fra din lønindkomst, dagpenge eller offentlige forsørgelse, så du kun medregner det beløb, du rent faktisk har til rådighed.
Når du har indtægterne på plads, lister du dine udgifter – også dem, du kun betaler årligt eller hvert kvartal. Med alle udgifter i budgettet, kan du fordele dem i månedlige rater og derved få overblik over, hvordan forholdet er mellem dine udgifter og indtægter.
Et godt råd er at skelne mellem faste og variable udgifter. Faste udgifter er for eksempel husleje, telefonabonnement og licens, transport, kontingent til a-kasse og fagforening, låneafdrag og forsikringer. Når du har trukket disse ting fra dine indtægter, kan du se, hvor meget du har tilbage til variable udgifter som for eksempel mad, nyt tøj, fornøjelser, ferie og uforudsete udgifter.
Har du ikke allerede en budgetkonto, kan du tale med din bank om at få oprettet en. En budgetkonto hjælper dig med at holde styr på dine udgifter og sørger for, at de bliver betalt til tiden.
Når du skal lægge budget, kan du anvende Penge- og Pensionspanelets budgetskabelon, der er lavet til både enlige og par. Du kan også hente app’en Lommebudget, som kan hjælpe dig med at registrere dine udgifter løbende.
Få flere gode råd til at lægge budget i Forbrugerrådet Tænks tema om budget.
- Undgå en regning fra SKAT
Er din trækprocent eller dine månedlige skattefradrag forkerte, risikerer du at skulle betale skat tilbage. Du kan selv tjekke din forskudsopgørelse og rette eventuelle fejl via selvbetjeningen på SKAT’s hjemmeside. Har du behov for vejledning, kan du kontakte SKAT.
Du skal blandt andet være opmærksom på at få rettet oplysninger på din forskudsopgørelse, hvis:
- Din lønindkomst ændrer sig, eller du bliver ledig
- Du bliver gift eller skilt – eller mister din ægtefælle
- Du køber eller sælger bolig
- Du omlægger eller indfrier lån
- Spar, hvor du kan
Når der er styr på budgettet, er næste skridt at gennemgå alle udgifter med et kritisk blik i forsøget på at finde steder, du kan spare.
Du kan for eksempel give dine forsikringer et eftersyn – brug forsikringsguiden.dk til at finde den bedste pris og forsikringsdækning. Vær desuden opmærksom på, at mange fagforeninger tilbyder rabat på forsikringer. Et andet tip er at tjekke, om du kan finde billigere tv-, mobil- og internetabonnementer, end dem du har. På forbrug.dk finder du gode råd til at skifte leverandører inden for forskellige områder.
I hverdagen kan der også være penge at spare ved blot at tænke mere over dit forbrug. Du kan for eksempel overveje at ændre dine vaner på følgende områder:
Bolig
- Skru ned for radiatorerne – en sænkning på bare 1 grad giver en varmebesparelse på 5 procent
- Sluk for dine elektriske apparater, når du ikke bruger dem
- Tag kortere bade, spar på det varme vand, og lad ikke vandet løbe unødvendigt
Få flere sparetips til boligen på bolius.dk.
Mad
- Lav madplan. Ved at planlægge ugens måltider, bliver det lettere at undgå madspild
- Tjek tilbudsaviser, og hold dig til indkøbslisten, når du handler ind. Husk desuden, at mange butikker samler de varer, som snart har sidste salgsdato. Der er gode penge at spare ved at gå efter dem
- Hav indkøbsnet med, når du handler ind. Det er dyrt at købe plastikposer hver gang
Læs gode råd om tilbud på forbrug.dk.
Forbrug
- Gå efter de gratis glæder. Magasiner, aviser, musik og film kan du låne gratis på biblioteket. Der er desuden oprettet en del facebooksider, hvor folk forærer gratis ting væk i forskellige byer
- Køb brugt. Tjek internetsider som Den Blå Avis og Gul og Gratis, gå på loppemarkeder eller i genbrugsbutikker, hvis du skal købe nyt
- Sælg ting, du ikke bruger
- Kontakt dine kreditorer
Hør de kreditorer, du skylder penge, om de er villige til at lave en aftale om lavere renter eller afdrag, hvis du til gengæld lægger en realistisk plan for, hvordan du vil betale lånene tilbage.
Prioriter tilbagebetalingen til kreditorer ud fra for eksempel gældens størrelse, rentesatser og risikoen for inkasso og/eller en sag i fogedretten.
Ved misligholdt gæld til det offentlige er det SKAT’s inddrivelsescenter, du skal kontakte for at få lavet en aftale. Tilbagebetaling af SU-gæld kan du eventuelt få udskudt eller nedsat i en periode, hvis du kontakter Borger.dk.
Muligheder for rådgivning
- Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning, Holdepunkt
Måske er økonomien kun et blandt flere problemer i dit liv. Og hvis du sideløbende med et minus på kontoen også slås med sociale og personlige udfordringer, vil det ofte være svært at finde overskud til at tage hånd om økonomien. Det kan derfor være en god idé at søge hjælp til at få styr på din samlede livssituation.
Holdepunkt tilbyder gravide og børnefamilier i sårbare situationer gratis rådgivning på chat og telefon.
- Retshjælp
Du kan få gratis retshjælp hos en række organisationer. Se en liste med retshjælpsorganisationer på dinretshjaelp.dk.
Mødrehjælpen tilbyder retshjælp i vores rådgivning i København, Odense, Aarhus og Aalborg. Det er også muligt at få retshjælp over telefonen, hvis du ikke bor tæt på en af de fire byer. Læs mere om retshjælpen, og hvordan du bestiller tid, her.
- Gældsrådgivning
Du kan få gratis gældsrådgivning flere steder. Listen med mulig gældsrådgivning herunder er taget fra Penge- og Pensionspanelet:
Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.