Støt
Væk fra siden!
Viden og råd

Hvis én af jer ikke overholder samværet

Her kan du læse, hvad der sker, hvis en af jer ikke overholder samværsordningen.

Hvis én af jer tilbageholder barnet, er der ingen myndigheder, der kan hjælpe jer med at få samværet gennemført – medmindre I har en afgørelse fra Statsforvaltningen, en aftale indgået i Statsforvaltningen eller en skriftlig samværsaftale med en såkaldt tvangsfuldbyrdelses-klausul.

Har I det, og står der i aftalen eller afgørelsen, på hvilke dage og tidspunkter samværet skal foregå, kan fogedretten hjælpe samværsforælderen med at få barnet udleveret til samvær eller med at få barnet bragt tilbage til bopælsforælderen efter samværet.

I vil hver især kunne skrive til fogedretten og bede om hjælp til at få samværet overholdt – hent fogedrettens blanket. Bemærk dog, at fogedretten ikke kan hjælpe med at gennemtvinge et samvær, hvis den forælder, der har ret til samvær med sit barn, ikke ønsker samværet.

Hvad gør fogedretten?

Hvis fogedretten får en ansøgning fra en af jer om at få barnet udleveret til samvær eller få barnet hjem efter samvær, vil I normalt begge to blive indkaldt til et møde, hvor retten vil forsøge at løse sagen.

Hvis forælderen efter et eller flere møder fortsat ikke overholder det fastsatte eller aftalte samvær, kan fogedretten idømme tvangsbøder. Magtanvendelse, hvor barnet bliver hentet af fogeden og bragt ud til samvær, vil kun blive brugt som en sidste udvej.

Læs mere om overholdelse af samværet på Statsforvaltningens hjemmeside.

Sådan sikrer I jer

Det kan være en god idé at lave en skriftlig aftale med en tvangsfuldbyrdelsesklausul, så fogedretten kan hjælpe, hvis en af jer ikke overholder samværet. Hvis I bruger den aftaleblanket, som Statsforvaltningen har lavet, er der allerede indsat en tvangsfuldbyrdelsesklausul. Husk også at skrive i aftalen, hvilke dage og tidspunkter samværet skal foregå.

Hvis Statsforvaltningen har truffet en afgørelse eller hjulpet jer med at nå frem til en aftale om samvær, vil det også fremgå af dette dokument, at I som forældre kan få hjælp til at gennemføre samværet af fogedretten.

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Artiklen er senest opdateret den 7. december 2018.

Få den nyeste viden

Fields marked with an * are required

Når du tilmelder dig Mødrehjælpens nyhedsbrev, tilføjer vi din email-adresse til vores nyhedsbrevsliste, så vi løbende kan sende dig nyheder. Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet. Læs, hvordan i vores cookie- og privatlivspolitik.