English
Væk fra siden!
Viden og råd

Hvis én af jer ikke overholder samværet

Her kan du læse, hvad der sker, hvis en af jer ikke overholder samværsordningen.

Hvis I skal have hjælp til at få et samvær gennemført, fordi én af jer tilbageholder barnet, kræver det, at I har en afgørelse fra Familieretshuset eller Familieretten, en aftale indgået i Familieretshuset eller Familieretten eller en skriftlig samværsaftale med en såkaldt tvangsfuldbyrdelsesklausul. Det vil med andre ord sige, at en mundtlig aftale eller en skriftlig aftale uden fuldbyrdelsesklausul ikke er nok til at få rettens hjælp til udlevering af et barn.

Har I enten en afgørelse eller en gyldig aftale, og står der i aftalen eller afgørelsen, på hvilke dage og tidspunkter samværet skal foregå, kan Familieretten hjælpe samværsforælderen med at få barnet udleveret til samvær eller med at få barnet bragt tilbage til bopælsforælderen efter samværet.

I vil hver især kunne kontakte Familieretten og bede om hjælp til at få samværet overholdt ved at oprette en sag på minretssag.dk. Du kan læse mere om, hvordan du gør på Domstolenes hjemmeside. Bemærk dog, at Familieretten ikke kan hjælpe med at gennemtvinge et samvær, hvis den forælder, der har ret til samvær med sit barn, ikke ønsker samværet.

Hvad gør Familieretten?

Hvis Familieretten får en ansøgning fra en af jer om at få barnet udleveret til samvær eller få barnet hjem efter samvær, vil I normalt begge to blive indkaldt til et møde, hvor retten vil forsøge at løse sagen.

Hvis forælderen efter et eller flere møder fortsat ikke overholder det fastsatte eller aftalte samvær, kan Familieretten idømme tvangsbøder. Magtanvendelse, hvor barnet bliver hentet og bragt ud til samvær, vil kun blive brugt som en sidste udvej.

Læs mere om, hvordan Familieretten behandler sagen.

Sådan sikrer I jer

Det kan være en god idé at lave en skriftlig aftale med en tvangsfuldbyrdelsesklausul, så Familieretten kan hjælpe, hvis en af jer ikke overholder samværet. Hvis I bruger den aftaleblanket, som Familieretshuset har lavet, er der allerede indsat en tvangsfuldbyrdelsesklausul. Husk også at skrive i aftalen, hvilke dage og tidspunkter samværet skal foregå.

Hvis Familieretshuset har truffet en afgørelse eller hjulpet jer med at nå frem til en aftale om samvær, vil det også fremgå af dette dokument, at I som forældre kan få hjælp til at gennemføre samværet af Familieretten. Er jeres aftale fra før 1. april 2019 står der, at det er fogedretten, der kan hjælpe. Det er i dag lavet om, så Familieretten står for fuldbyrdelse af afgørelser, som det hedder.

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Artiklen er senest opdateret den 17. juni 2022.

Få den nyeste viden