Erstatningssamvær er samvær, som erstatter et fastsat eller et aftalt samvær, som er blevet aflyst. Hvis bopælsforælderen aflyser samværet, har samværsforælderen automatisk ret til erstatningssamvær i den efterfølgende uge i samme omfang, på samme tidspunkt og på samme måde, som det plejer at finde sted ifølge aftale eller afgørelse.
Samværsforælderen har krav på erstatningssamvær, ligegyldigt hvilken årsag der er til, at bopælsforælderen aflyser samværet – herunder sygdom hos barnet. Lige så snart samværet bliver aflyst, skal samværsforælderen sørge for at kontakte bopælsforælderen direkte (ikke Familieretshuset) og meddele sit ønske om erstatningssamvær.
Undtagelser
Automatisk erstatningssamvær gælder kun for det løbende samvær og ikke i forhold til feriesamvær og helligdage. Desuden gælder erstatningssamvær ikke for overvåget samvær.
Der er heller ikke automatisk erstatningssamvær, hvis erstatningssamværet enten falder sammen med et allerede planlagt samvær eller med en ferie- eller helligdagsperiode, hvor barnet skal være hos bopælsforælderen.
Hvis erstatningssamværet ikke overholdes
Hvis erstatningssamværet ikke bliver overholdt af bopælsforælderen, kan samværsforælderen kontakte familieretten, som kan hjælpe med at gennemføre erstatningssamværet.
Hvad betyder ordet?
I Mødrehjælpens Rådgivningsordbog kan du få forklaret betydningen af en række juridiske udtryk. Ord, du sjældent møder, men som pludselig bliver vigtige at kende midt i skilsmissen eller i en sag om samvær.