Hvis du vil spørge en person, om vedkommende har været udsat for psykisk eller fysisk vold, så prøv at forberede dig på samtalen. Sørg for, at I er alene, når du spørger.
Husk dig selv på at lytte. Du behøver ikke vurdere det, du får at vide eller kritisere den voldelige partner, for vedkommende kan have stærke følelser for partneren, selvom partneren har været voldelig. Måske skal du slet ikke kommentere det, du får fortalt. Fordøm ikke den voldsudsatte, hvis vedkommende ikke er klar til at skride til handling, og undgå at lægge pres på vedkommende.
- Gør det klart, at I er hinandens fortrolige, og at du ikke fortæller andre om samtalen, med mindre du er nødt til det af hensyn til din pligt til at underrette (læs om underretning i toppen af artiklen her). Giv personen tid til at svare. Spørg aldrig, hvorfor han eller hun dog finder sig i det
- Start måske med åbne spørgsmål som: ”Jeg har lagt mærke til, at du er blevet mere og mere trist på det sidste. Jeg har en fornemmelse af, at du og din partner ikke har det så godt sammen?” Følg eventuelt op med: “Får du ondt i maven, når din partner kommer hjem?”. Er svaret ja, eller fornemmer du, at det er ok at gå videre, kan du spørge mere ind til ting, som folk, der lever i voldelige forhold, ofte oplever:
- “Har du oplevet, at din partner går fra at være sød og forgude dig til at være modbydelig mod dig?”
- “Føler du, at din partner er jaloux og kontrollerer dig?”
- “Vil din partner for eksempel bestemme, hvilket tøj du skal gå i, eller hvem du er sammen med?”
- “Er du bange for din partner?”
- “Har din partner haft fat i dig eller slået dig?”
- Spørg om det, der bekymrer dig. Tag eventuelt udgangspunkt i en konkret situation, hvor du lagde mærke til noget, for eksempel til familiefesten
- Sig, at loven forbyder at slå og true, og at du kan hjælpe med at kontakte myndigheder, et krisecenter eller en advokat, når vedkommende er klar til dette
- Vær opmærksom på, at det i nogle situationer kan være forbundet med stor fare at forlade en voldelig partner, og at volden ikke nødvendigvis ophører, selvom man forlader voldsudøveren
Du kan også hjælpe den voldsudsatte ved at give en hånd med i hverdagen. Gør rent, køb ind, pas børn, fyld fryseren op. Bliver personens hverdag nemmere, får vedkommende måske overskud til at bryde ud af volden. Det skaber desuden tillid mellem jer.
Når man møder en person, der bliver udsat for partnervold, vil man ofte opleve, at vedkommende hele tiden taler om partneren, fordi hele personens liv er kommet til at dreje sig om partneren. Lyt til det, men prøv også stille og forsigtigt at dreje samtalen over på personen selv ved for eksempel at spørge: ”men hvordan har du det så i alt det her?”.
Så længe den voldsudsatte ikke kan mærke sig selv, kan han eller hun heller ikke mærke, hvad volden gør og handle på det.