Støt
Væk fra siden!
Viden og råd

Hvis du skal separeres eller skilles – de indledende skridt

Få viden og overblik over nogle af de første trin i separationen eller skilsmissen.
de-indledense-skrift-i-separationen-eller-skilsmissen-modelfoto-taget-af-thomas-wass-evaldsen
Modelfoto taget af Thomas Wass Evaldsen

Nyt system og nye regler på vej

Den 1. april 2019 bliver der gennemført en meget stor ændring af det familieretlige system. Der kan derfor være indhold i denne artikel, som til den tid ikke længere er gældende. Læs mere om det nye system her.

Når I går fra hinanden, er der rigtig mange spørgsmål, I skal igennem, og processen kan være lang. Her i artiklen kan du blive klogere på forskellen mellem separation og skilsmisse, mens du kan læse mere om de spørgsmål, der kan melde sig i forhold til jeres barn, i artiklen Går I fra hinanden, og har I børn? Få overblik.

Regler for separation og skilsmisse

Hvis I er enige om at gå fra hinanden, kan I selv vælge, om I vil starte med at blive separeret (en prøveperiode), eller om I vil skilles med det samme.

Hvis I ikke er enige om at blive skilt, skal I først igennem en separationsperiode på et halvt år – med mindre en eller flere særlige betingelser for at få en direkte skilsmisse er opfyldt. Læs mere om disse betingelser her. Bliver I under separationen enige om skilsmisse, behøver I ikke at vente alle seks måneder, før I ansøger om skilsmisse.

Separation og skilsmisse: Sådan søger du

Hvis du vil separeres eller skilles, skal du sende en digital ansøgning til Statsforvaltningen.

Hvis din ægtefælle ikke vil skrive under, kan du selv starte sagen. Find ansøgningsskemaer på Statsforvaltningens hjemmeside. Statsforvaltningen behandler først sagen, når de har modtaget et gebyr på 350 kroner.

Hvis I er enige om at blive separeret eller skilt og om vilkårene herfor, kan I få en separation eller en skilsmisse uden at skulle til en vilkårsforhandling i Statsforvaltningen.

Du kan læse mere om vilkårene for skilsmisse og separation på Statsforvaltningens hjemmeside.

Inden du søger om separation eller skilsmisse, er det en god idé at læse Statsforvaltningens pjece ”Når vi skal skilles”.

Vilkårsforhandling – hvis I ikke er enige

Hvis I ikke er enige om at ville separeres eller skilles eller om de vilkår, der skal gælde for separationen eller skilsmissen, skal I til et møde i Statsforvaltningen – en såkaldt vilkårsforhandling. Her får I blandt andet vejledning om, hvad det betyder at blive separeret eller skilt og hjælp til at blive enige.

Hvis I ikke bliver enige på mødet, kan én af jer eller begge bede om at sagen sendes til retten. Herefter er det dommeren, der fastsætter vilkårene for separationen eller skilsmissen. I bliver på den måde stadig separeret eller skilt, men det tager bare længere tid. Selvom I umiddelbart er enige om det hele, kan I godt vælge en vilkårsforhandling, hvis I vil have vejledning om reglerne.

En vilkårsforhandling koster 1500 kr.

Mere om separation og skilsmisse

  • Hvad er forskellen på separation og skilsmisse?
  • Betingelser for skilsmisse uden forudgående separation

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Artiklen er senest opdateret den 7. december 2018.

Få den nyeste viden

Fields marked with an * are required

Når du tilmelder dig Mødrehjælpens nyhedsbrev, tilføjer vi din email-adresse til vores nyhedsbrevsliste, så vi løbende kan sende dig nyheder. Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet. Læs, hvordan i vores cookie- og privatlivspolitik.