Har du en patient, klient eller elev, som du mistænker skjuler sin graviditet?

Som fagperson kan du få en vigtig rolle for den gravide, som holder sin graviditet hemmelig. Læs mere her, hvor du også finder gode råd til, hvordan du bedste hjælper hende videre.

En undersøgelse fra VIVE anslår, at op mod 100 kvinder om året skjuler deres graviditet for det offentlige sundhedssystem helt frem til fødslen.

Undersøgelsen viser samtidig, at kvinder, der skjuler deres graviditet, typisk fortæller minimum én person om graviditeten på et eller andet tidspunkt i forløbet. Det kan være en person i kvindens netværk, men det kan i mange tilfælde også være en fagperson. Hent og læs undersøgelsen her.

Har du en profession, hvor du i dit daglige arbejde møder unge piger og kvinder, som kunne tænkes at tilhøre denne målgruppe, er det derfor en god ide at være opmærksom. Det kan for eksempel være, at du er praktiserende læge, psykiater, lærer, studievejleder, socialrådgiver eller psykolog.

Har du opsøgende arbejde blandt unge piger og kvinder på gaden, så har du også en position, hvor der er sandsynlighed for at komme i kontakt med denne målgruppe.

Typiske årsager til, at kvinder skjuler en graviditet

Der kan være mange årsager til, at en kvinde skjuler sin graviditet, og mange gange er det også forskelligt, hvem hun holder det hemmeligt for.

Der er for eksempel:

 • Gymnasiepigen med anden etnisk herkomst, som af religiøse og kulturelle grunde skjuler graviditeten for sin familie af frygt for de konsekvenser, det kan have.
 • Den store teenager, der er kommet til at dyrke ubeskyttet sex og nu ikke tør fortælle til sine forældre, at hun er gravid. Nogle gange kan disse piger også komme til at fornægte eller undertrykke graviditeten, så de selv først opdager den langt henne i forløbet.
 • Den psykisk syge kvinde, der løbende har kontakt til psykiatrien, men som pludselig begynder at trække sig og melde afbud til aftaler. Kvinden kan være i risiko for at fornægte sin graviditet, og det er vigtigt for hendes egen og barnets sikkerhed, at hun får hjælp.
 • Kvinden, der har processuelt ophold og som bor privat hos sin mand efter at have søgt om asyl eller familiesammenføring. Fordi hun ikke har adgang til sundhedsydelser via Udlændingemyndighederne, modtager hun lægehjælp ad omveje, for eksempel gennem sin mands praktiserende læge.
 • Sexarbejderen, der opholder sig illegalt i landet og derfor skjuler graviditeten for myndighederne.
 • Kvinden, der udsættes for vold i hjemmet og ikke ønsker, at hendes partner får noget at vide om graviditeten.

Nederst på siden her har vi skrevet en række tegn, du kan have for øje.

Sådan kan du hjælpe en skjult gravid

Har du mistanke om eller ved, at en kvinde skjuler sin graviditet, har du som fagperson et ansvar for at hjælpe kvinden. Herunder kan du læse mere om, hvordan du skal forholde dig, hvis du har mistanke om en skjult graviditet hos en patient, klient eller elev.

Det kan være svært at vide, hvordan man skal forholde sig, og hvordan man griber situationen an. Det er vigtigt, at du gør det klart for kvinden, at du vil hjælpe hende, og at du støtter hende i hendes situation. Fortæl hende, at hun ikke er alene i sin situation, og at der er forskellige muligheder for hjælp og støtte – både gratis og anonymt.

Følgende formuleringer kan være gode til at starte en svær snak:

 • Indled måske med et åbent spørgsmål som: ”Jeg har en fornemmelse af, at der er noget galt. Er det noget, du vil dele med mig?”
 • Giv kvinden tid til at svare.
 • Gør det klart, at kvinden kan betro sig til dig, at du ikke fortæller andre om samtalen. Du kan selvfølgelig ikke gå på kompromis med din skærpede underretningspligt, men hvis der bliver behov for at bringe den frem i samtalen med kvinden, så sørg for at forklare hende grundigt, hvad det indebærer, så hun kan føle sig tryg. Fortæl for eksempel, at du vil lave underretningen sammen med hende, og at den skal sikre, at både hun og barnet får den nødvendige hjælp og støtte.

Behov for hjælp og støtte afhænger af kvindens situation

Hvilken hjælp og støtte, kvinden har brug for, afhænger naturligvis af, hvem hun skjuler graviditeten for, samt hvor langt henne i graviditeten hun.

Herunder har vi listet forskellige hjælpemuligheder op.

Støttesamtale ved tvivl om abort: Nogle kvinder har brug for afklaring og vejledning i forhold til muligheden for abort. Her er der mulighed for at henvise kvinden til en støttesamtale ved tvivl om abort i Holdepunkt, Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning. Er du praktiserende læge har Mødrehjælpen også lavet denne guide til, hvordan man på en god måde kan få sat fokus på de svære følelser og dilemmaer, som er forbundet med tvivl om abort.

Abort uden forældres samtykke og med diskretion: For blandt andre den pige, som skjuler det for sin familie af kulturelle eller religiøse grunde, vil information om muligheden for at ansøge om abort uden forældres samtykke, hvis hun er under 18 år, være relevant sammen med oplysningen om, at hun har ret til en støttesamtale. Er du læge kan det være vigtigt for pigens sikkerhed at sikre diskretion i journal m.m.

Hjælp i løbet af graviditeten: Er kvinden opsat på at gennemføre graviditeten, eller er abort ikke længere en mulighed, så vil det være en god idé for både hendes egen og barnets sundhed at få guidet kvinden i retning af relevante sundhedsfaglige tilbud. Her er der forskellige muligheder afhængig af kvindens opholdsstatus. Vi har samlet et overblik over mulighederne for hjælp i graviditeten for både kvinder med dansk CPR-nummer og udlændinge uden gult sundhedskort på siden Sådan passer du på dig selv i graviditeten.

Mulighed for at føde under diskretion: For nogle kvinder, der skjuler deres graviditet, vil det være betryggende og relevant at blive oplyst om muligheden for at føde under diskretion på landets fødeafdelinger. Ligesom at også personer uden ret til danske sundhedsydelser tilbydes akut hjælp på landets hospitaler, for eksempel til komplikationer under graviditet og fødsel. Du kan læse mere om at føde som skjult gravid og om forskellige forstaltninger og støttetilbud efter fødslen her på skjultgravid.dk.

Støtte til at fortælle forældre om graviditet: Er man blevet gravid i en ung alder kan det være både svært og skamfuldt at få fortalt det til sine forældre. Har du mulighed for det, så tilbyd eventuelt at være med som en støtte for den unge under den samtale, hvis hun tænker, at det kunne gøre situationen lettere.

Hvordan spotter man en skjult graviditet? Disse tegn kan du holde øje med

Som lærer og underviser kan et tegn være, at hun ændrer adfærd og humør. Trækker hun sig fra de veninder og venner, hun plejer at omgås og holder sig mere for sig selv? Stigende fravær og et skift i tøjstil, kan også være udløst af en skjult graviditet. Begynder hun for eksempel at gå i løse sweatre og hættetrøjer, samtidig med, at hendes adfærd i øvrigt har ændret sig, så er det værd at være opmærksom.

Nogle piger og kvinder opdager først deres graviditet, når de er mange uger henne. Nogle først, når fødslen går i gang. Det kan der være flere årsager til. Hormonlidelser, der forårsager uregelmæssige menstruationer, kan være en medvirkende årsag til, at en uplanlagt graviditet kan være fremskreden, før den bliver opdaget. Er kvinden overvægtig, vil de fysiske forandringer heller ikke altid være så tydelige.

Der er dog også tilfælde, hvor man mener, at det skyldes fornægtelse. Måske har pigen/kvinden haft en mistanke på et tidspunkt, men hun skubber tanken væk, fordi hun ikke kan overskue at forholde sig til en mulig graviditet. Det kan være, at hun været sammen med en (voldelig) mand og nu fortryder det. Ellers måske er hun ung og kan ikke overskue konsekvenserne af en graviditet. Psykisk sårbare og kvinder ramt af psykiske lidelser kan også være i risiko for at fortrænge og fornægte en graviditet.

Hvis du i dit arbejde er i kontakt med kvinder i den fødedygtige alder, er det derfor vigtigt, at du holder øje med tegn på en skjult graviditet:

 • Ændrer kvinden sig fysisk, det kan for eksempel være en vægtøgning, som ikke umiddelbart er forklarlig.
 • Klager kvinden oftere over fysisk ubehag som ondt i maven, svimmelhed, utilpashed eller er hun mere træt, end normalt.
 • Ændrer hun pludselig adfærd og trækker sig fra sine vante sociale relationer eller aflyser planlagte aftaler.

Hvis der er tale om en kvinde, der opholder sig på gaden, kan et tegn også være, at hun pludselig forsvinder fra gadebilledet.

Her kan du få hjælp

Klik på din region og se, hvor du kan søge støtte og vejledning eller akut hjælp.
Region HovedstadenRegion SjællandRegion SyddanmarkRegion MidtjyllandRegion Nordjylland