Sådan er dine muligheder som gravid uden gult sundhedskort

Få overblik over dine muligheder under graviditet, fødsel og efter fødslen, hvis du opholder dig i Danmark uden et gult sundhedskort og den ret til offentlige sundhedsydelser, som det automatisk giver.

I Danmark er der forskellige muligheder og rettigheder som gravid kvinde, alt efter hvilket opholdsgrundlag du har. Det kan være både uoverskueligt og forvirrende at forstå de forskellige regler og retningslinjer og finde ud af, hvor man kan få hjælp. 

På siden her har vi samlet det vigtigste, du skal vide om, hvor du kan få hjælp uden at have det gule sundhedskort.

Hjælp at hente på sundhedsklinikker

Hvis du har brug for hjælp til at få fastslået din graviditet, til undersøgelser i graviditeten eller til at få foretaget en abort, kan du søge sundhedsfaglig hjælp andre steder end på landets hospitaler, hvor du, hvis din henvendelse ikke er akut, kan blive opkrævet betaling.

Det drejer sig om:

  • Sundhedsklinikkerne for Udokumenterede Migranter i Aarhus, Odense og København
  • Reden Internationals sundhedsklinik i København 
  • Ami Amis drop in center og sundhedsklinik i Fredericia  

Du kan få akut hjælp hos offentlige sundhedstilbud

Det er vigtigt i forbindelse med en graviditet, at du hurtigst muligt får den rigtige hjælp – både hvis du vil beholde barnet, eller hvis du ønsker at afbryde graviditeten.  

Som udgangspunkt kan du få akutte sundhedsydelser i det offentlige sundhedssystem i Danmark – også selvom du ikke har gult sundhedskort hvis du oplever komplikationer af akut art i din graviditet, kan du trygt kontakte et hospital eller en praktiserende læge. Det kan være, hvis du pludseligt bløder meget, har store smerter, eller går fødsel, før din terminI et sådan tilfælde er det vigtigt, at du hurtigt opsøger den fødeafdeling, der er nærmest dig. Du skal også være opmærksom, hvis du lider af en kronisk sygdom og pludselig oplever en forværring i din tilstand.

Du kan få fortrolig hjælp – også på hospitalerne

Sundhedspersonale i Danmark har en udvidet tavshedspligt. Det betyder, at dine helbreds- og øvrige private oplysninger ikke kan videregives til andre myndigheder uden dit samtykke, medmindre oplysninger er nødvendige, for at en videre behandling kan finde sted.

Sundhedspersonalet må heller ikke videregive oplysninger til politiet eller udlændingemyndighederne medmindre der er tale om alvorlig kriminelle forhold.

Forvirret over, hvordan dine muligheder er? Lad os hjælpe

Hvis du synes, at det er uoverskueligt at læse informationen på siden her, eller fortsat sidder tilbage med spørgsmål, nu hvor du er færdig, så har du altid mulighed for at kontakte os. Vi kan hjælpe dig med information og støtte i forhold til dine muligheder både hvis du går med tanker om abort, eller hvis du ønsker at gennemføre graviditeten. 

Du kan både ringe og chatte med os, og rådgivningen kan foregå på både dansk og engelsk. 

Kontakt os lige her 

Her kan du få hjælp

Klik på din region og se, hvor du kan søge støtte og vejledning eller akut hjælp.
Region HovedstadenRegion SjællandRegion SyddanmarkRegion MidtjyllandRegion Nordjylland