Nyheder

Behovet for hjælp er stigende hos de mest sårbare børnefamilier

Antallet af familier der benytter de gratis oplevelser, Mødrehjælpen tilbyder, er de seneste år steget voldsomt, ligesom rekordmange har søgt julehjælp og hjælp til børnefødselsdagen. Også interessen for vores netværksskabende aktiviteter voksede i 2023.

Der er et stigende behov blandt de mest sårbare børnefamilier i Danmark for at få hjælp og støtte.   

De seneste år er antallet af børn og forældre, der deltager i de gratis oplevelser, som Mødrehjælpens lokalforeninger udbyder, steget betragteligt. Over 14.827 var sidste år med på ture til alt fra Tivoli, til Søfartsmuseet og biografen. Det er 26 % flere end i 2021.   

Også når vi ser på vores julehjælpsindsamling har vi – og flere andre indsamlingsorganisationer – de seneste år set en trist rekord, der kulminerede i julen 2023, hvor 24.246 børn fik julehjælp fra Mødrehjælpen. Samme år benyttede 2.875 familier sig af muligheden for at søge om økonomisk hjælp hos os til at kunne fejre børnefødselsdag. Det er mere end en fordobling fra 2021, hvor 1.321 børn modtog en fødselsdagsfest. 

”Inflationen tog heldigvis et dyk sidste år, men det ændrer ikke ved, at dagligvarepriserne stadig er på et meget højt niveau, og at rigtig mange børnefamilier er voldsomt pressede på pengepungen. Det midlertidige børnetilskud og inflationshjælpen er ophørt, så for mange, er pengene kun blevet mindre det seneste år,” siger direktør Ninna Thomsen.  

I Mødrehjælpens rådgivning fyldte bekymringer om økonomi i 2023 i mere end hver femte henvendelse.  

Sårbarhed kan ramme os alle

Også interessen for at deltage i Mødrehjælpens netværksaktiviteter voksede sidste år. Netværksaktiviteter er tilbud, hvor forældre kan komme med deres børn for at møde familier i tilsvarende situation, og de kan få hjælp og støtte. Blandt tilbuddene er fx babycafé, hvor man kan blive klogere på alt fra førstehjælp til babyer til babyrytmik og babysvømning.  

I 2023 deltog over 11.329 brugere. Det er næsten tre gange så mange som i 2021, hvor antallet var 3.974. 

”Vi oplever en stor efterspørgsel efter vores netværksaktiviteter – mange børnefamilier i sårbare situationer har behov for flere værktøjer, støtte og spejling, og vi ser, at de går derfra med en større tro på sig selv og mere tryghed i forældrerollen,” siger Ninna Thomsen.  

Der kan være flere årsager til det stigende behov for Mødrehjælpens indsatser, og et øget kendskab til Mødrehjælpen forklarer næppe udviklingen alene.  

”Vi ser i disse år en velfærdsstat under pres og en sårbarhed, der vokser. Sårbarhed kan ramme os alle. Det kan være, hvis man mister sit job eller bliver ramt af sygdom, det kan være i forbindelse med livsomvæltende begivenheder som at blive forældre eller at blive skilt. Her står vi klar til at hjælpe – og det er der brug for,” siger Mødrehjælpens direktør.   

Til medier: For interview med Mødrehjælpens direktør, Ninna Thomsen, kontakt Mødrehjælpens pressetelefon på 2256 5291 eller presse@moedrehjaelpen.dk  

 

Grafikker og fakta 

Fakta: En sårbar økonomi 

I 2023 forsvandt det midlertidige børnetilskud og inflationshjælpen. Inflationen faldt også igen, men dagligvarepriserne er dog stadig markant højere end for et par år siden, og ydelserne er ikke fulgt med det lønløft, som mange i beskæftigelse har fået sidste år.  

I efteråret blev der indgået en ny kontanthjælpsreform. Den indeholder gode elementer bl.a. medicintilskud og tillæg til fritidsaktiviteter til børn, men den træder først i kraft om et år og den er uambitiøs i forhold til, hvor mange børn der løftes ud af fattigdom. Blot 4.000 børn og først om 21 år.  

I Danmark vokser over 47.000 børn op i relativ fattigdom. Tallet er fra 2021, det vil sige før, inflationen og dermed dagligvarepriserne for alvor skød i vejret.  

Mange af de børnefamilier, Mødrehjælpen er i kontant med, fortæller om en presset hverdag. I en rundspørge i vores familiepanel i efteråret, svarede 85%, at de ofte mangler penge til nødvendige dagligvarer sidst på måneden. 60% har droppet lægeordineret medicin.  

Samtidig er der sket en betydelig stigning i antallet af husstande, som ikke har råd til at varme hjemmet op. I 2023 gjaldt det ifølge Danmarks Statistik for 8% af danske husstande – en fordobling siden 2021.  

 

Fakta: Udvalgte citater fra Mødrehjælpens brugere i 2023 

Bruger, som har deltaget i en udflugt til forlystelsespark med Horsens lokalforening: ”Det bedste var, at min søn havde muligheden for at prøve alle de ting, han ville, men også det ekstra som gjorde, at han fik en fantastisk og uforglemmelig tur, som vi normalt ikke kommer på. Det var også min egen første tur i Tivoli, så det var også en rigtig positiv og sjov oplevelse for mig, som vi normalt ikke har økonomien til.” 

Bruger, der har deltaget i Familiecafé i Odense lokalforening: ”Det var dejligt med inspiration til motion med baby. Derudover er jeg kæmpe fan af konceptet. Det giver fornyet energi at møde andre mødre/fædre, som man kan dele erfaringer med. Det er bare rart at komme ud til et så inkluderende miljø.”  

Bruger, der har modtaget julehjælp: ”Julehjælpen gjorde, at jeg kunne gå ud og købe gaver til børnene og at vi kunne få lidt ekstra julehygge.” 

Få den nyeste viden