Støt
Væk fra siden!
Viden og råd

Ændring af forældremyndigheden

Se her, hvilke muligheder der findes for at ændre i forældremyndigheden over jeres barn.

Nyt system og nye regler på vej

Den 1. april 2019 bliver der gennemført en meget stor ændring af det familieretlige system. Der kan derfor være indhold i denne artikel, som til den tid ikke længere er gældende. Læs mere om det nye system her.

I kan selv aftale en ændring af forældremyndigheden, hvis I er enige om det. Det kan være en aftale om fælles forældremyndighed, ophævelse af fælles forældremyndighed eller overførsel af forældremyndigheden fra den ene forælder til den anden. Ændringen skal aftales på en særlig blanket, der skal sendes til Statsforvaltningen. Aftalen er gyldig, når den er registreret i Statsforvaltningen.

Uenige om forældremyndigheden?

Hvis I er uenige om forældremyndigheden, kan du søge om at få den ændret hos Statsforvaltningen.

  • Har I fælles forældremyndighed over barnet, kan du søge om at få den ophævet, så du får eneforældremyndighed.
  • Er der eneforældremyndighed, kan du søge om at få fælles forældremyndighed over barnet eller om at få forældremyndigheden overført til dig alene.

Find ansøgningsskema på Statsforvaltningens hjemmeside. Husk, at barnet som udgangspunkt har ret til at se jer begge, uanset om der er fælles forældremyndighed eller ej.

Sådan foregår det

  • I indkaldes til møde
  • Barnets synspunkter inddrages
  • Rettens afgørelse

Statsforvaltningen kan afvise gentagne ansøgninger

Hvis du søger om ændring af forældremyndigheden flere gange, kan Statsforvaltningen afvise at behandle sagen. Det kan ske, hvis forholdene ikke har ændret sig væsentligt, eller hvis Statsforvaltningen mener, at det ikke vil være bedst for barnet at ændre forældremyndigheden. Tanken er at skabe ro om barnet ved at undgå unødvendige sager.

Du skal derfor kunne vise, at der er sket ændringer omkring jeres barn, der gør, at det vil være bedst at behandle sagen igen. Her kan det have betydning, hvor gammelt barnet er, hvor det er i sin udvikling, og hvor lang tid der er gået, siden sagen sidst blev behandlet.

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Artiklen er senest opdateret den 7. december 2018.

Få den nyeste viden

Fields marked with an * are required

Når du tilmelder dig Mødrehjælpens nyhedsbrev, tilføjer vi din email-adresse til vores nyhedsbrevsliste, så vi løbende kan sende dig nyheder. Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet. Læs, hvordan i vores cookie- og privatlivspolitik.